Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Simon95 Webdesign ;)  (Przeczytany 1783 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Simon1995
Użytkownik

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Unstoppable

« : 30.04.2010, 14:02:21 »

Moja pierwsza próba webdesign'u. Wiem, że jest beznadziejna. Powiedzcie co mogę poprawić, co jest najważniejsze. Moglibyście podać jakieś czcionki fajne, z których korzystacie przy swoich pracach Mrugnięcie Mam full czcionek, ale nie wiem jakich najlepiej używać Uśmiech Tak więc czekam na oceny i porządną krytykę Uśmiech

INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 01.05.2010, 19:30:38 »

Rozpoczynając pracę nad następnym, od razu ustaw szerokość płótna dużo większą, nawet jeśli miałbyś wykorzystać tylko 1000 px szerokości (przy okazji - ta strona jest zdecydowanie za wąska), dodane przestrzenie po bokach lepiej odwzorują wygląd strony w rzeczywistości.

Brzydko wygląda połączenie czarnego zdjęcia z kolorowym renderem piłkarza. Niepotrzebnie wprowadza takowy przedwojenny klimat. Logo na zmniejszonym kryciu to marny zabieg, domena tych, którzy tak naprawdę nie potrafią odpowiednio wkomponować loga do topu.

Kolorystyka odpowiednia do tematu, lecz rozbieżność gradientów czerwony-czarny jest zbyt wielka. Po prostu za ciemno tu. Szlifowanie detali takich jak rameczki, przejścia tonalne, światłą i cienie możesz zostawić na później, pierw popracuj nad podstawami.

Boksy się rozsypały. Podstawą schludnego projektowania jest używanie prowadnic/siatek oraz oczywiście opcji "Przyciągaj do...". Wtedy wszystkie elementy będą stały równo niczym szereg w wojsku, obecnie wygląda to jak zbiórka na WF-ie w gimnazjum.

Popracuj nad doborem czcionek. Staraj się nie używać zbyt wielu krojów w jednym projekcie, by nie zaniżyć czytelności. Staraj się też dobierać odpowiednie - szeryfowy font zdecydowanie nie pasuje do takiej strony, natomiast Visitor w panelu logowania niszczy go totalnie. Jednocześnie pracuj nad marginesami - staraj się zawsze używać tych samych wartości odstępów: granica boksu-tekst, box-box, top-wiersz boksów itp.

No i przede wszystkim - oglądaj dużo prac tych, którzy już to potrafią robić. Staraj się ich naśladować, spróbuj nawet wykonać stronę identyczną. Choćbyś nie miał jej publikować, to wiele się w ten sposób nauczysz.

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Simon1995
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Unstoppable

« Odpowiedz #2 : 01.12.2010, 21:51:41 »

Simon1995
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Unstoppable

« Odpowiedz #3 : 26.02.2011, 00:37:36 »

Nowy. Opis w galerii.

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGalerieGalerie 2DWebdesign (Moderator: Hasia)Wątek: Simon95 Webdesign ;)
Skocz do: