Witam
Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką tego oto tabletu:
http://www.trust.com/products/product.aspx?artnr=15356W Gimpie mam problem z naciskiem. Próbowałam go już w innych programach graficznych (Corel Painter i kilka innych podrzędnych) i te które nacisk obsługiwały radziły sobie świetnie.
Jednak problem mam z Gimpem. Przez pewien czas bazgrałam po czystym polu i byłam zła bo "nie rysowało". Znalazłam więc w internecie że aby działało należy kliknąc właściwości i tam w pewien pasek wpisać --ignore-wintab. Tak też zrobiłam, jednak nie zadowoliła mnie ta komenda bo nacisku dalej nie było. Postanowiłam dać sobie spokój jednak wczoraj znów ten problem zaczął mnie dręczyć. Zainstalowałam sterowniki. Nic. Zmieniłam wersję gimpa z 2.6.10 na 2.6.6 bo znajomej działało na niej bez problemu i też nic. Potem zainstalowałam 2.6.11 i znów wróciłam do 2.6.10. Znajomy poradził mi abym poszperała w opcjach. W edycja-> preferencje -> urządzenia sterujące tabletu nie widziało (i nie widzi do teraz). Tak więc weszłam w edycję -> preferencje -> urządzenia wejściowe i w okienku z tabletem było takie coś:
http://yfrog.com/5tobrazek1njWartości można było zmieniać, lecz ja nic nie zmieniałam bo nie byłam pewna co oznacza X i Y. Zostawiłam więc jak jest i znów spróbowałam rysować. Tym razem dałam pełny ekran i eureka zauważylam co jest nie tak. Otóż wyglądało to tak że:
http://yfrog.com/5mobrazek2xtjInterpretując:
Czerwony pusty kwadracik to miejsce w którym był kursor kiedy przykładałam piórko do tabletu. Drugi kwadracik to pędzel który się pojawia kiedy używam tabletu. Chodzi więc o to że jest on przesunięty i jeżeli ja przesunę prawidłowy pędzel w bok to to też zmienia pozycję jednak zachowując ciągle tę samą odległość. Jest jeszcze jeden szkopuł zielony prostokąt oznacza zakres w którym może się poruszać ten drugi pędzel. Nie dalej nie bliżej tylko tam. Być może dlatego że kończy mi się miejsce na tablecie, nie mam pojęcia, nie znam się. Jednak skojarzyłam to z tym X i Y z opcji w preferencjach, że być może oznacza to obszar po którym moze się poruszać. Postanowiłam to sprawdzić jednak ku mojemu zaskoczeniu żadnej wartości nie dało się zmienić. Jak np. wartość X miała do wyboru brak,1,2 a nacisk brak,1,2,3 to wyglądało to jak by się zacięło bo wszedzie było do wyboru tylko brak,1,2 a kiedy się kliknęło to nie reagowało. Próbowałam klikać reset i takie tam, odinstalowywałam gimpa i instalowałam znów. Próbowałam w 3 wersjach jednak nadal był ten sam problem, nie dało się zmienić żadnej wartości. Nie mam już pojęcia co robić. Czy to wina tabletu, czy Gimpa, czy mam reklamować czy jak? Dlatego proszę o pomoc, bo być może jest jakiś sposób którego ja nie znam. Dodam że np. kiedy zrobię bardzo duży obszar na którym się rysuje lub np. pomniejszę okienko. To jeżeli "kartka" wejdzie w obszar w zielonym prostokącie to wszystko gra, nacisk i wgl. Z myszką nie mam żadnego problemu a z tabletem jest. Była bym więc wdzięczna za jakąkolwiek próbę pomocy. =)
Ps: Gdyby to było pomocne to mam Windowsa XP