Pisanka
Tutoral
Opracowanie: Ziomioslaw
Poziom trudności: łatwy
Tak sobie znalazłem taki
tutorial, efekt co prawda nie bardzo mnie zainteresował, ale pomyślałem sobie, że dzięki temu można będzie wygenerować pisanę. Jak się później okazało, nie byłem pierwszy, który na to wpadł. W komentarzach do tego tutka znaleźć można parę pomalowanych, nie dziurawych jajek. Nie mniej jednak... Zapraszam na tutorial.
Ten tutek jest z gatunku prostych. Być może przyda się komuś, np. na święta.
Tutorial napisany w wersji GIMPa 2.4. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Tworzymy
Nowy obraz [Ctrl+N] o wymiarach
300 x
300 px. Tak, pracujemy na kwadracie.
2. Teraz mamy zadanie dla naszej inwencji twórczej. Wypełniamy czymś zaprezentowany kwadrat. Jako inspirację polecam tutki z działu
Tutoriale - Tła.
Przy Tworzeniu tła pod nasze jajko, dobrze jest użyć filtru:
Filtry -> Odwzorowania -> Stwórz bezszwowy. Dzięki temu unikniemy na naszym jajku widocznych krawędzi.
Ja stworzyłem sobie taką grafikę:
3. Teraz:
Filtry -> Odwzorowania -> Odwzorowanie obiektu, jako
Obiekt docelowy ustawiamy
Sfera, zaznaczamy
Przezroczyste tło (taka mała uwaga: zapewne masz w tej chwili jedną tylko warstwę
Tło - jeśli wcześniej nie dodałeś do niej kanału alfa
Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj kanał alfa, to kula pojawi się jako nowy obrazek).
4. Stosujemy filtr:
Filtry -> Zniekształcenia -> Wyginanie..., zaznaczamy
Automatyczny podgląd - przyda się. Teraz klikamy na czarą linię (gdzieś pośrodku) i przytrzymując ją przeciągamy w górę.
5. W zasadzie to wszystko. Jeśli chcemy, można jeszcze jajko położyć (
Warstwa -> Przekształcenie -> Dowolny obrót... [Shift+R]), dodać cień itp. To już leży w waszych upodobaniach.
W pisance po prawej zastosowałem
Światło kierunkowe, zamiast domyślego
Punktowego (ustawienia dostępne w filtrze
Odwzorowanie obiektu, w zakładce
Światło).
Koniec
No to Wesołych Świąt.