AquaDeus
Użytkownik
Reputacja: 3
Licencja: Copyright
...nuda...
|
 |
« : 15.12.2009, 23:20:24 » |
|
No więc wziąłem się za Digital Painting i... chyba tak średnio mi to wychodzi bo nie mam pojęcia jak się do tego porządnie zabrać, przydały by mi się wasze rady i komentarze o tym jak usprawnić moje prace 1. "Księżyc"  pomógł mi tutorial opracowany przez SECONDHEARTBEAT. 2. "Sierść"   przeglądałem różne tutoriale na Deviantart i wyszło mi coś takiego... na przyszłość chyba będę używać większego pędzla o mniejszym kryciu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maly94
Użytkownik
Reputacja: 0
|
 |
« Odpowiedz #1 : 16.12.2009, 15:30:21 » |
|
Sierść bardzo fajna jak na początki to dobrze  ciekawie jakie będą moje początki z dp jak sobie tablet kupie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Typhon
Użytkownik
Reputacja: 20
|
 |
« Odpowiedz #2 : 16.12.2009, 19:41:37 » |
|
Sierść ok, a co do opisu księżyca w galerii... jaka perspektywa ? Przeca na kuli perspektywy w Twoim wypadku jest tyle... co nic. O perspektywie możemy mówić wtedy, kiedy mamy linie horyzontu, jakiś obiekt i punkty zbiegu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AquaDeus
Użytkownik
...nuda...
|
 |
« Odpowiedz #3 : 19.01.2010, 18:41:33 » |
|
...ostatnio trochę zajęty jestem... ale zainspirowały mnie pracy Buryny i w wolnym czasie coś tam zrobiłem  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniwa
Użytkownik
Reputacja: 1
Licencja: CC-NC-BY-SA
Dla tych chwil trzeba żyć!
|
 |
« Odpowiedz #4 : 19.01.2010, 19:37:12 » |
|
No według mnie, potencjał masz. Zobaczymy co dalej będzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AquaDeus
Użytkownik
...nuda...
|
 |
« Odpowiedz #5 : 24.01.2010, 19:22:37 » |
|
No i kolejny... jak napisałem w komentarzu autora jeszcze dodam szczegóły. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniwa
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : 25.01.2010, 16:13:13 » |
|
To, co mi się najbardziej podoba - to kolory. Bardzo fajnie je dobrałeś, i cień też pasuje.
Moje uwagi to: gościu jest jakiś taki połamany, tzn. prawa noga nie wiadomo jak stoi, lewa jest jakby palcami skierowana w lewą stronę. Nie wiedzieć czemu postanowiłeś gościowi zabrać sporą część lewego oka. Szkoda, bo ludzie na ogół mają oczy wypukłe. On też mógłby mieć. A broda? dlaczegóż znajduje się ona gdzieś pod prawym policzkiem? Nie lepiej wyglądałaby pod ustami?
Jeszcze dużo bym napisała, ale w sumie sama nie wiem co tutaj ma być tak jak jest, bo to taki typ mangi, a co należałoby definitywnie poprawić.
Może jeszcze to, że on ma siwe pasemka. I grzywkę jakby rogi jakieś. No ale to nic w porównaniu z tym, że cień na włosach jest inny niż na twarzy. Jeśli 1/3 twarzy pokrywasz cieniem to i w ten sam sposób powinieneś pokryć włosy nad tą właśnie twarzą.
Dobra, starczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AquaDeus
Użytkownik
...nuda...
|
 |
« Odpowiedz #7 : 25.01.2010, 18:41:47 » |
|
Faktycznie nogi krzywe  ale zmieniać ich już nie będę tak samo jak i brodę bo za dużo roboty... ale będę pamiętał na przyszłość żeby nie robić kaleki  , co do cieniowania na włosach masz rację i właśnie to zmienię... a jeśli chodzi o pasemka... to to nie są pasemka ale odblask... tak żeby pokazać że ma błyszczące włosy  a te rogi to tak powinny być bo to w końcu manga. A no i oko poprawię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniwa
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : 25.01.2010, 21:44:02 » |
|
No ja na Twoim miejscu też wolałabym zrobić pracę od nowa, niż tyle poprawiać. Ale te pasemka, no po prostu może by je dać innym odcieniem brązowego, a nie takim białym-prawie-białym. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AquaDeus
Użytkownik
...nuda...
|
 |
« Odpowiedz #9 : 25.01.2010, 23:50:55 » |
|
Dobra z tą pracą na razie skończę... na pewno muszę poćwiczyć anatomię... i może dobieranie kolorów... oraz muszę pracować na większej rozdzielczości aby było bardziej szczegółowe  . No i same oczy muszę poćwiczyć aby kształt nie sprawiał problemów i żebym nie musiał kolorować gradientem... no i muszę też przyjrzeć się włosom na innych anime itp. bo jest wiele różnych stylów.  nie dużo zmian ale... sądzę że wygląda trochę lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arktos
Użytkownik
Reputacja: 6
|
 |
« Odpowiedz #10 : 26.01.2010, 08:46:06 » |
|
Jeżeli dobrze wnioskuje z tytułu to miała być manga  A to mangi za nic nie przypomina... Mangę bardzo lubię, a lubię ją za dokładność, bo w pełni oddaje anatomię człowieka (może nieco przeskalowana głowa i oczy). U Ciebie nie ma ani anatomii, ani proporcji, ani nawet porządnie przeskalowanej głowy z fajnymi oczami. A te białe pasemka są dalej okropne  Jedyną rzeczą na plus jest cieniowanie, chociaż do niego też można się przyczepić  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HasiuK
Użytkownik
Reputacja: 0
|
 |
« Odpowiedz #11 : 27.01.2010, 20:03:42 » |
|
to mangi za nic nie przypomina...
Manga to japoński komiks, który wyróżnia się przede wszystkim tym, że jest czarno-biały oraz tym, że ma lekko upośledzoną anatomie (w stosunku do komiksów z reszty świata). No ale nawet jeśli chodzi o komiks czy jakąkolwiek postać z kreskówki obowiązują jakieś walory anatomiczno-estetyczne. Więc jeśli chodzi o technikę to bardziej się przyłóż do szkicu, żeby wszystko wyglądało dobrze, kiedy już to tak ładnie pokolorujesz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AquaDeus
Użytkownik
...nuda...
|
 |
« Odpowiedz #12 : 27.01.2010, 21:22:29 » |
|
Przede wszystkim muszę sobie załatwić dobry skaner bo zdjęcia aparatem wychodzą w małej rozdzielczości i nie widać szczegółów oraz trudno się koloruje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arktos
Użytkownik
Reputacja: 6
|
 |
« Odpowiedz #13 : 27.01.2010, 21:30:43 » |
|
zdjęcia aparatem wychodzą w małej rozdzielczości To chyba robisz aparatem z telefonu  , jeszcze nigdy nie mogłem narzekać na niską rozdzielczość zdjęć robionych cyfrówką (chyba, że robiłem na super ulta hiper niskiej jakości).
|
|
|
|
|
|
|
|
|