Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Czy w Gimp istnieje pędzel przypominający rysowanie ołówka?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ]Czy w Gimp istnieje pędzel przypominający rysowanie ołówka?  (Przeczytany 5420 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jusko
Gość
« : 14.10.2009, 22:35:41 »

Witam.

Dość często i gęsto oglądając różne prace w PhotoShop, ludzie szkicują swoje prace czymś, co przypomina ołówek. Strasznie podoba mi się to i jak ulał pasuje do kreślenia szkiców. Czy w Gimpie standardowo jest taki pędzelek (chyba nie), lub skądś idzie go dociągnąć?

Jest to screencast z PhotoShop, ale widać tu o co chodzi na początku filmu. Zresztą w niemal każdym filmie o PS używają go:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ft4jrgRMvxU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ft4jrgRMvxU</a>
« Ostatnia zmiana: 15.10.2009, 15:37:50 wysłane przez Jusko » Zapisane
caje
Emeryt

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: caje@aqq.eu
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

chyba mam napis na ryju

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 14.10.2009, 23:00:15 »

Zwykły pędzel (circle) w małym rozmiarze i na niepełnym kryciu (aby jak kilka razy przejedziesz kreska była mocniejsza)

Raczej lepszego efektu naśladującego ołówek się nie da uzyskać

pozdro & poćwicz

Jusko
Gość
« Odpowiedz #2 : 14.10.2009, 23:49:21 »

Cóż...efekt ten nie do końca mnie zadowala i jest daleki od tego z filmiku. Może takiego pędzelka nie ma dla Gimp. Wprawdzie do budowania i obiektów mam Inkscape (więc takie coś jak na filmie konturowo tam zrobiłbym) a Gimp do kolorowania i innych edycji, to jednak ten ołówek z PS zawsze chodzi mi po głowie. No nic - może ktoś na coś jeszcze wpadnie. Jeśli nie, to [ROZ] i zakończymy temat.
Zdybek
Emeryt

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 15.10.2009, 14:59:20 »

A może spróbujesz tabletem?

<+Bizzar> będę na v lansił laski
<+Bizzar> *eeej laska mam v na IRCu 8)*
Daffy
√ ι ק

Reputacja: 15 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
JID: vakrim@aqq.eu
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Nie noszę skarpetek.

« Odpowiedz #4 : 15.10.2009, 15:19:49 »

Ja robię tak Uśmiech

Pędzel z opcjami:

Krycie: 50%
Pędzel: Circle(1)
Skala: 0,8
Drganie
  Liczność: 2,00
Przyrostowe

Jusko
Gość
« Odpowiedz #5 : 15.10.2009, 15:36:20 »

Tabletu nie posiadam, przez co jak wielu ludzi, szkic kreślę najpierw na papierze (a niestety siła wyższa poskąpiła mi trochę talentu plastycznego Zawstydzony). Następnie odrysowuję w Inkscape, a jako, że Ink do kolorowania mnie zawodzi, to koloruję resztę w Gimpie :-) Ale przyznam, że od razu do szkiców, tablet byłby niezastąpiony. Kreślenie szkiców myszką wymaga chirurgicznej precyzji.

DaFFy - przyznam, że Twój sposób przypomina rysowanie ołówkiem. Gdybym miał tablet, nawet uznałbym to za rozwiązanie problemu :-)

By uzyskać identyczny efekt co na filmiku, trzeba mieć chyba po prostu PhotoShop i tyle Język Uznaję problem za rozwiązany. Chyba, że komuś jeszcze coś wpadnie za pomysł, to można się dopisać.

Jeszcze długa droga mnie czeka, skoro nawet opcji pędzelków nie znam Uśmiech Ale praktycznie siedziałem na Inkscape cały czas, także na Gimpa dopiero wsiadam.
test
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

test

« Odpowiedz #6 : 15.10.2009, 16:06:24 »

By uzyskać identyczny efekt co na filmiku, trzeba mieć chyba po prostu PhotoShop i tyle Język

To zdanie powinno brzmieć: By uzyskać identyczny efekt co na filmiku, trzeba mieć chyba po prostu tablet i tyle Język
Poszukaj sobie na YouTube speed paintingu w GIMP-ie. Na przykład: http://www.youtube.com/watch?v=ANHfwkCYCXc

Wertyś
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 15.10.2009, 16:09:55 »

Może aerograf? Ja go zawsze używam i uzyskuje taki efekt jak był na początku (zwykłym pędzlem).
Jusko
Gość
« Odpowiedz #8 : 15.10.2009, 16:22:58 »

Co do aerografu - jakieś jego konkretne ustawienia czy defaultowe?

Tablet...może kiedyś, kiedy wskoczę na poziom, który faktycznie będzie go wymagał. Do odrysowywania szkiców dobrze służą mi na razie krzywe beziera w Inkscape. I ogólnie - Inkscape znam troszeczkę tylko lepiej od Gimpa jeszcze.

Tak - to jest robione w Gimpie. Dopaść taki pędzelek jak na początku, ustawić na czarny kolor i to jest to, czego szukam: http://www.youtube.com/watch?v=ZAS5kO3AGvM&annotation_id=annotation_786421&feature=iv

Swoją drogą - muszę przyhamować z pędzlami, bo przez ich ilość Gimp uruchamia się już na tyle długo, że lepiej włączyć go raz i mieć cały czas, niż uruchamiać go co chwilę, bo to potrafi zniechęcić Uśmiech
Wertyś
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 15.10.2009, 17:00:51 »

Co do aerografu - jakieś jego konkretne ustawienia czy defaultowe?

Defaultowe. Wychodzi nawet nieźle.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Czy w Gimp istnieje pędzel przypominający rysowanie ołówka?
Skocz do: