Na szybko udało mi się zrobić coś takiego, ale czy pisać do tego tutorial?
Na razie w GIMP-ie nie da się osiągnąć dokładnie takiego samego efektu (chodzi tu o możliwość edycji tego tekstu, ja pracowałem na stałym tekście).
[edycja]
A zrobiłem to tak:
1. Utworzyłem warstwę z tekstem.
2. Utworzyłem nową pustą warstwę ponad tekstem. Pobrałem z warstwy z tekstem "Kanał alfa na zaznaczenie", odwróciłem zaznaczenie [Ctrl+I] i wypełniłem nową warstwę czarnym kolorem. Usunąłem zaznaczenie [Ctrl+Shift+A]. Rozmyłem warstwę z parametrami 10x10. Przesunąłem warstwę o 1px w dół i prawo. Ustawiłem tryb krycia na "Pokrywanie". Dodałem czarną maskę warstwy. Pobrałem z warstwy z tekstem "Kanał alfa na zaznaczenie" i wypełniłem zaznaczenie na masce kolorem białym. To jest wewnętrzne cieniowanie.
3.Utworzyłem nową pustą warstwę ponad tekstem. Pobrałem z warstwy z tekstem "Kanał alfa na zaznaczenie" i wypełniłem warstwę białym kolorem. Usunąłem zaznaczenie [Ctrl+Shift+A]. Rozmyłem warstwę z parametrami 2x2. Przesunąłem warstwę o 1px w dół i prawo. Dodałem czarną maskę warstwy. Pobrałem z warstwy z tekstem "Kanał alfa na zaznaczenie", odwróciłem zaznaczenie [Ctrl+I] i wypełniłem zaznaczenie na masce kolorem białym. To jest zewnętrzne cieniowanie.
[edycja #2]
Wpływ na efekt końcowy mają parametry rozmywania, krycie warstw zewnętrznego/wewnętrznego cieniowania oraz przesunięcie warstw, wiec możesz z tymi zmiennymi poeksperymentować.