Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Modding - Od czego zacząć?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Modding - Od czego zacząć?  (Przeczytany 947 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ewe
Użytkownik

Reputacja: -5 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 18.09.2009, 17:54:44 »

Od jakiej gry najłatwiej zacząć przygodę z moddingiem? Wymaga to jakiś umiejętności?
Gdzie mogę znaleźć informacje o tej tematyce?

Gorin
Użytkownik

Reputacja: -8 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 18.09.2009, 20:16:30 »

hmmm... to zależy co chcesz modować. Czy tworzyć nowe historie do starych gier, czy tylko poprawiać ich wygląd. Ja polecam gothica jedynke i dwójke, z trójką chyba się nic ciekawego zrobić nei da. Jeśli chcesz np, nowe textury, to najlepszym programem, jest GoMan w połączeniu z gimpem. Jeśli chcesz robić całe mody, to radzę się zapoznać bliżej z forum Themodders. Na pewno znajdziesz tam wiele przydatnych informacji, i ludzi którzy, z chęcią Ci pomogą.
Drugą grą jest nasz ojczysty wiedźmin. W Eycji Rozszerzonej, jest specjalne narzędzie, do tworzenia nowych przygód. Pamiętam, że panowie z CDprojektu oferowali pomoc, przy tworzeniu modów. Nie wiem jak to wyglą teraz, ale słyszałem, ze odstawili fanów na drgi plan, i zajmują się kolejnymi projektami.
Tyle  by było ode mnie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia. Mrugnięcie

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #2 : 18.09.2009, 20:55:50 »

Są gry które wspierają modowanie, a są i inne, które oficjalnie tego nie robią, a i tak są modowane.

Znane mi gry wspierające twórczość fanów to Neverwinther Nights, oraz "Morrowind" (podejrzewam, że kolejne po nim - takie jak Oblivion, czy Fallout 3 - również są modowalne). Choć w sumie nie próbowałem i są to może rozbudowane edytory map.

Wiele innych gier nie ma dosłownie takich opcji, ale i tak łatwo je przerabiać, np. STALKER.

Myślę, że raczej powinnaś zacząć od wybrania jakieś gierki, którą lubisz i w którą dużo grasz, a potem rozejrzeniu się za modami do niej - oraz ludźmi je tworzącymi.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Modding - Od czego zacząć?
Skocz do: