Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Poprawy  (Przeczytany 3859 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Grolak
√ ι ק

Reputacja: 20 Offline Offline

GIMP: 2.6
JID: grolak@jabber.org
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Kreator mody

« : 14.06.2009, 01:20:57 »

Gundam Fighter
Tutorial

Oryginał: Gundam Signature by Zoltan
Opracowanie: Szyszak
Poziom trudności: łatwy

Materiały niezbędne do wykonania sygnaturki:

Paczka nr 1
Paczka nr 2

Tutorial napisany w wersji GIMP 2.2. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.

Lime Point Zaczynamy

Lime Point 1. Otwieramy nowy dokument o sygnaturowych rozmiarach (moje to 385x130px). Wklejamy render (najlepiej jakiś dynamiczny, a jeszcze lepiej, gdy pozoruje strzał), i wypełniamy tło gradientem, kolorami pobranymi z rendera (u mnie takie szarawe).

Lime Point 2. Duplikujemy 4 razy warstwę z renderem, czyli powinno być ich 5. Wyłączamy widoczność wszystkich, oprócz ostatniej. Rozmazujemy render jakimś "grunge pędzlem", i ustawiamy tryb warstwy na Rozjaśnianie oraz ustawiamy jej 50% krycia. Rozmazujemy kolejny render, innym "grunge'owym pędzlem", i ustawiamy tryb warstwy na pokrywanie, i duplikujemy tą warstwę. Możemy włączyć oczko w wyższej warstwie.

Lime Point 3. Jakimś małym pędzlem (może być "Galaxy[AP]") rozmazujemy krawędzie rendera, aby go lekko wtopić.
UWAGA, te "cosie" na zdjęciu to obrysy Pędzla.

Lime Point 4. Czas na C4D. Najpierw wklejamy te o nazwie: 4 render c4d z paczki, przenosimy nad warstwę Tło. Ustawiamy tryb warstwy na rozjaśnianie, i duplikujemy. Jeżeli tło zrobi nam się za jasne, jeszcze raz duplikujemy C4D, tę najniższą ustawiamy na pokrywanie, i z kryciem wg. uznania.

Lime Point 5. Czas na kolejne C4D z paczki, które będą imitować efekt wystrzału. Tryb warstwy ustawiamy na rozjaśnianie, i duplikujemy ją. Teraz wchodzimy w Filtry -> Zniekształcenia  -> Faluj. Ustawiamy tak:

Efekt:

Lime Point 6. Znowu wklejamy te C4D użyte do wystrzału, obracamy je i umieszczamy nad renderem. Niepotrzebne rozbłyski można zamalować kolorem czarnym. Na nowej warstwie kolorem białym rozjaśnijmy lufę.

Lime Point 7. Zróbmy połysk sygnatury. Wchodzimy w Edycja -> Kopiuj widoczne i wklejamy warstwę. Duplikujemy ją. Teraz wybieramy rozmycie Gaussa (Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa). Rozmywamy warstwę o mocy 2 px. Tryb warstwy Miękkie Światło. Teraz rozmywamy Gaussem wyższą zduplikowaną warstwę o mocy 5px, i zmieniamy krycie na 50%. Umieszczamy render pomiędzy tymi dwiema warstwami, i zmniejszamy krycie wg. uznania.

Lime Point 8. Znowu wybieramy Kopiuj widoczne, wklejamy, i duplikujemy warstwę 4 razy.
Robimy Gradient Mapy kolorami i z ustawieniami (gradient mapa: Wchodzimy w Filtry -> Kolory -> Odwzorowania -> Odwzorowanie gradientu): (obrazek poniżej ukazuje jakie mamy mieć kolory gł. ustawione podczas robienia GM, oraz kolejność i tryby krycia tych warstw)

Spłaszczamy obraz. Wchodząc w Warstwa -> Kolory -> Jasność i kontrast poprawiamy kontrast sygnatury.

Lime Point 9. Teraz możemy niektóre miejsca rozmyć lub wyostrzyć. Na koniec dodajemy rameczkę, i napis. Na napis niestety nie mam recepty, ale jako ramkę to możemy zwykłą "filmówkę" dać.

Inny przykład:

Lime Point Koniec

Miłego GIMP-owania Mrugnięcie

afk
Grolak
√ ι ק

Galeria Użytkownika

Kreator mody

« Odpowiedz #1 : 14.06.2009, 01:22:37 »

Podmienione.

afk
Grolak
√ ι ק

Galeria Użytkownika

Kreator mody

« Odpowiedz #2 : 26.06.2009, 00:39:29 »

Hi ho Uśmiech 2. Witam w moim nowym tutorialu, na życzenie tym razem. Dziś nauczymy się robić taką oto sygnaturkę:

patrz kilka stóp niżej Uśmiech 2

ZAPRASZAM  Wilber

1. Zacznijmy od znalezienia sobie stocka. Pasuje coś wojennego, jakiś robot, komandos itd. Mój wygląda tak:

2. Teraz można trochę podreperować kolorki, jakość stocka. Ja użyłem skryptu Gothic Glow, który znajdziecie poniżej. Daje efekt podobny do wzmocnienia, aczkolwiek jest bardzo przydatny w podrasowywaniu zdjęć. Ustawienia domyślne, przyznam szczerze, że sam ściągnąłem ten skrypt ze dwa dni temu i nie miałem  przyjemności z nimi eksperymentować, ale efekt ok, więc zostawiam:

3. Teraz przydadzą się Wam umiejętności w rozsmarowywaniu  Rozmazywanie. Ciężko mi opisać efekt jaki mamy uzyskać. Po prostu ładnie dobierzcie pędzelki i rozsmarujecie tak, żeby jakoś to wyglądało. Łatwiejsze zadanie będą miały osoby z niestabilną wersją GIMPa, w którym jest opcja "Drganie", ja niestety się do nich nie zaliczam, więc spróbuję poradzić sobie bez. Radzę też tak pokierować myszką, aby zrobić ładną głębię i aby sygnatura nie była płaska jak to czasem bywa. Po prostu w jednym miejscu jaśniej, w drugim ciemniej, jakieś ładne przejścia pomiędzy nimi i powinno być dostatecznie:

4. Teraz można narzędziem rozjaśnianie lub wypalanie  Rozjaśnienie-wypalenie naprawić to co nam nie wyszło w poprzednim punkcie, czyli głębię. Oczywiście nie zakładam, że Wam nie wyszła, ale mi średnio, więc wypada zmienić to i owo. Dodatkowo można jeszcze troszkę pomazać  Rozmazywanie. Od siebie dodam, że ostatnio jaskrawe sygnaturki z dużą ilością rozbłysków w modzie, więc nikt się nie obrazi jak trochę Was poniesie:

5. Mnie jak widać wyżej nie poniosło, może to dobrze. Trzeba dawać dobry przykład, a "jaskrawce" wyglądają ładnie tylko w 50% przypadków. Wróćmy do naszego zadania, bo się jeszcze przesadnie rozgadam. Teraz wypada nanieść co nieco na pierwszy plan, tak- przed postać. Zacznijmy od tego, że może to być zwykły, suchy pędzel, może to być clipping mask (ostatnio mniej modne), można trochę rozsmarować  Rozmazywanie tło na postać, można też (choć trzeba mieć postać na osobnej warstwie) wymazać krawędzie motywu gumką na kryciu 10-20. Ostatni sposób da podobny efekt do rozsmarowywania  Rozmazywanie. Ja sobie użyję sposobu "z paluszkiem" (prosimy o brak skojarzeń^^). Od razu polecam wtopić mniej ważne części rendera, czyli nie zasmarujmy mu głowy lub całego tułowia, a np. okolice pasa/brzucha, boki, kawałek broni:

6. Teraz zrobimy rzecz, którą podejrzałem w którymś z tutoriali na GFA. Niestety nie pamiętam jaki to był tutorial, więc piszę to z nadzieją, że osoba, która była twórcą w/w tutoriala nie obrazi się na mnie i wystarczy jej chociaż to, że napisałem na jakim forum ten tutorial znalazłem. Jestem trochę zbyt leniwy, żeby szukać. No ale wróćmy do naszej misji. Chodzi o to, żeby którąś z krawędzi postaci rozmazać zwykłym pędzlem-kółkiem i wmieszać w tło. Ja wykonam tę operację na karabinie. To co zrobiłem nie jest wg mnie majstersztykiem, ale na upartego można poszukać efektu, jaki wyszedł temu komuś, kto ten efekt wymyślił lub też jak ja gdzieś podejrzał. Oto moja porażka <samokrytyczny>:

7. Teraz wspomnę jeszcze o ostatnim sposobie wtopienia rendera, może nie tyle wtopienia co wyraźnego zaznaczenia pierwszego planu. Światło  <aniolek>. I nie takie byle jakie, prawdziwe, duże, jasne światło. Jak to robimy? Nic prostszego. Najpierw myślimy w ilu punktach to światło ma się znaleźć. Ja doszedłem do wniosku, że jedno źródło światła mi najzupełniej wystarczy. Kolor wybrałem sobie kremowy (f8f9c8), tak jakoś fajnie mi się kojarzy i chyba pasuje. Robimy nową warstwę, myślę, że wszyscy umieją. Gdy już zrobimy sobie tę warstwę, rysujemy tam skąd chcemy żeby wychodziło światło bliżej nieokreślony kształt. Ja zrobię coś w stylu półkola. Aha, najlepiej robić to zwykłym pędzlem-kółkiem, wygodne. No więc kiedy już będziemy mieli tenże kształt, robimy rozmycie gaussa na 70-150, w zależności od wielkości tego kształtu. I tutaj można poeksperymentować z ilością warstw (duplikacja), z trybami tych warstw (ctrl+l), z kryciem tych warstw (ctrl+l). Efekt może nie jest wymarzony, ale można się przyzwyczaić. Jak ktoś zna lepszy sposób na mocne światło oprócz narzędzia rozjaśniania  Rozjaśnienie-wypalenie to proszę o kontakt. Całość wygląda teraz tak:

8. Podział na plany już mniej więcej mamy gotowy, teraz wypada pokombinować z tłem. Zduplikujmy warstwę. I teraz totalny freestyle. Smarujemy sobie pędzelkami jak chcemy, możemy użyć narzędzia "z paluszkiem" (kolejny raz prośba o brak skojarzeń). Dodam jeszcze, że zamiast duplikować można po prostu zrobić nową warstwę, na swój sposób może być wygodne. Następnie wymazujemy gumką niektóre miejsca, niektóre zostawiamy i bawimy się kryciem i trybem warstwy. Punkt jest opcjonalny, sygnaturka może wyglądać lepiej bez niego, o tym już musimy zdecydować sami.

9. Teraz zrobimy taki dość nowoczesny zabieg w miejscu świateł. Nie wszystkim się podoba, więc Wy zrobicie co chcecie, no ale mogę to pokazać co nie? Tworzymy nową warstwę, a następnie malujemy na niej jakimś jasnym odcieniem kółko/ jakiś kształt obojętnie jaki, tryb warstwy na przenikanie, krycie na 10-20. Te kropeczki, które się stworzą mają być w okolicy źródła światła/jakiegoś wybuchu itp. Jeśli jakieś miejsce nie przypada nam do gustu możemy się pobawić gumeczką  Gumka z kryciem 10-20:

10. Czas na urozmaicenie tła. Radzę nie iść na łatwiznę i nie wstawiać jakichś c4d renderów, czy też tech brushy. Pokombinujcie, żeby uzyskać fajny efekt, fajny kształt tła, wysilcie się. Starajcie się nie zakryć/zniszczyć głębi jakimś patternem kreskowanym, bo to bzdura kompletna i spłaszcza sygnaturę. Ja trochę pobazgrałem i zmieniłem kształty płomieni trochę, sądzę, że teraz efekt wybuchu jest całkiem, całkiem.

11. Teraz poprawiamy kolorystykę sygnatury, chyba, że macie jakieś swoje specjalne tricki, których nikomu nie ujawniacie, jakieś poprawki kosmetyczne typowe dla Was. Ja takowych nie posiadam, więc zajmę się kolorami. Wiele przydatnych opcji jest w menu warstwy i wiele przydatnych opcji jest w filtry->kolory->odwzorowania. Tutaj dowolność, róbcie co chcecie, byle by było fajnie. Można dodać gradient mapy, można zmieniać kontrast, jasność. Dodam jeszcze, że zanim zmienicie kolory, można wstawić napis i ramkę. Tutaj kilka wersji ostatecznych, mniej lub bardziej hardkorowych:

To by było na tyle, poniżej niespodzianka^^:

STOCK

SKRYPT "GOTHIC GLOW"

Dzięki za uwagę.

LSR.  Wilber

afk
Grolak
√ ι ק

Galeria Użytkownika

Kreator mody

« Odpowiedz #3 : 26.06.2009, 01:01:17 »

HALO Tag
Tutorial

Opracowanie: Lsr.
Poziom trudności: łatwy

Hi ho Uśmiech 2. Witam w moim nowym tutorialu, na życzenie tym razem. Dziś nauczymy się robić sygnaturkę.

Tutorial napisany w wersji GIMP 2.2. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.

Lime Point Zaczynamy

Lime Point 1. Zacznijmy od znalezienia sobie stocka. Pasuje coś wojennego, jakiś robot, komandos itd. Mój wygląda tak:

Lime Point 2. Teraz można trochę podreperować kolorki, jakość stocka. Ja użyłem skryptu Gothic Glow, który znajdziecie poniżej. Daje efekt podobny do wzmocnienia, aczkolwiek jest bardzo przydatny w podrasowywaniu zdjęć. Ustawienia domyślne, przyznam szczerze, że sam ściągnąłem ten skrypt ze dwa dni temu i nie miałem przyjemności z nimi eksperymentować, ale efekt ok, więc zostawiam:

Lime Point 3. Teraz przydadzą się Wam umiejętności w rozsmarowywaniu  Rozmazywanie . Ciężko mi opisać efekt jaki mamy uzyskać. Po prostu ładnie dobierzcie pędzelki i rozsmarujecie tak, żeby jakoś to wyglądało. Łatwiejsze zadanie będą miały osoby z niestabilną wersją GIMP-a, w którym jest opcja Drganie, ja niestety się do nich nie zaliczam, więc spróbuję poradzić sobie bez. Radzę też tak pokierować myszką, aby zrobić ładną głębię i aby sygnatura nie była płaska jak to czasem bywa. Po prostu w jednym miejscu jaśniej, w drugim ciemniej, jakieś ładne przejścia pomiędzy nimi i powinno być dostatecznie:

Lime Point 4. Teraz można narzędziem rozjaśnianie lub wypalanie  Rozjaśnienie-wypalenie [Shift+D] naprawić to co nam nie wyszło w poprzednim punkcie, czyli głębię. Oczywiście nie zakładam, że Wam nie wyszła, ale mi średnio, więc wypada zmienić to i owo. Dodatkowo można jeszcze troszkę pomazać. Od siebie dodam, że ostatnio jaskrawe sygnaturki z dużą ilością rozbłysków są w modzie, więc nikt się nie obrazi jak trochę Was poniesie:

Lime Point 5. Mnie jak widać wyżej nie poniosło, może to dobrze. Trzeba dawać dobry przykład, a "jaskrawce" wyglądają ładnie tylko w 50% przypadków. Wróćmy do naszego zadania, bo się jeszcze przesadnie rozgadam. Teraz wypada nanieść co nieco na pierwszy plan, tak - przed postać. Zacznijmy od tego, że może to być zwykły, suchy pędzel, może to być clipping mask (ostatnio mniej modne), można trochę rozsmarować tło na postać, można też (choć trzeba mieć postać na osobnej warstwie) wymazać krawędzie motywu gumką na kryciu 10-20%. Ostatni sposób da podobny efekt do rozsmarowywania. Ja sobie użyję sposobu "z paluszkiem" (prosimy o brak skojarzeń^^). Od razu polecam wtopić mniej ważne części rendera, czyli nie zasmarujmy mu głowy lub całego tułowia, a np. okolice pasa/brzucha, boki, kawałek broni:

Lime Point 6. Teraz zrobimy rzecz, którą podejrzałem w którymś z tutoriali na GFA. Niestety nie pamiętam jaki to był tutorial, więc piszę to z nadzieją, że osoba, która była twórcą w/w tutoriala nie obrazi się na mnie i wystarczy jej chociaż to, że napisałem na jakim forum ten tutorial znalazłem. Jestem trochę zbyt leniwy, żeby szukać. No ale wróćmy do naszej misji. Chodzi o to, żeby którąś z krawędzi postaci rozmazać zwykłym "pędzlem-kółkiem" i wmieszać w tło. Ja wykonam tę operację na karabinie. To co zrobiłem nie jest wg mnie majstersztykiem, ale na upartego można poszukać efektu, jaki wyszedł temu komuś, kto ten efekt wymyślił lub też jak ja gdzieś podejrzał. Oto moja porażka:

Lime Point 7. Teraz wspomnę jeszcze o ostatnim sposobie wtopienia rendera, może nie tyle wtopienia co wyraźnego zaznaczenia pierwszego planu. Światło. I nie takie byle jakie, prawdziwe, duże, jasne światło. Jak to robimy? Nic prostszego. Najpierw myślimy w ilu punktach to światło ma się znaleźć. Ja doszedłem do wniosku, że jedno źródło światła mi najzupełniej wystarczy. Kolor wybrałem sobie kremowy (#f8f9c8), tak jakoś fajnie mi się kojarzy i chyba pasuje. Robimy nową warstwę, myślę, że wszyscy umieją. Gdy już zrobimy sobie tę warstwę, rysujemy tam skąd chcemy żeby wychodziło światło bliżej nieokreślony kształt. Ja zrobię coś w stylu półkola. Aha, najlepiej robić to zwykłym "pędzlem-kółkiem", wygodne. No więc kiedy już będziemy mieli tenże kształt, robimy rozmycie gaussa na 70-150px, w zależności od wielkości tego kształtu. I tutaj można poeksperymentować z ilością warstw (duplikacja), z trybami tych warstw ([Ctrl+L]), z kryciem tych warstw. Efekt może nie jest wymarzony, ale można się przyzwyczaić. Jak ktoś zna lepszy sposób na mocne światło oprócz narzędzia rozjaśniania to proszę o kontakt. Całość wygląda teraz tak:

Lime Point 8. Podział na plany już mniej więcej mamy gotowy, teraz wypada pokombinować z tłem. Zduplikujmy warstwę. I teraz totalny freestyle. Smarujemy sobie pędzelkami jak chcemy, możemy użyć narzędzia "z paluszkiem" (kolejny raz prośba o brak skojarzeń). Dodam jeszcze, że zamiast duplikować można po prostu zrobić nową warstwę, na swój sposób może być wygodne. Następnie wymazujemy gumką niektóre miejsca, niektóre zostawiamy i bawimy się kryciem i trybem warstwy. Punkt jest opcjonalny, sygnaturka może wyglądać lepiej bez niego, o tym już musimy zdecydować sami.

Lime Point 9. Teraz zrobimy taki dość nowoczesny zabieg w miejscu świateł. Nie wszystkim się podoba, więc Wy zrobicie co chcecie, no ale mogę to pokazać co nie? Tworzymy nową warstwę, a następnie malujemy na niej jakimś jasnym odcieniem kółko / jakiś kształt, obojętnie jaki, tryb warstwy na przenikanie, krycie na 10-20%. Te kropeczki, które się stworzą mają być w okolicy źródła światła/jakiegoś wybuchu itp. Jeśli jakieś miejsce nie przypada nam do gustu możemy się pobawić gumką Gumka z kryciem 10-20%:

http://www.gimpuj.info/gallery/8338_26_06_09_12_22_53_3.png

Lime Point 10. Czas na urozmaicenie tła. Radzę nie iść na łatwiznę i nie wstawiać jakichś c4d renderów, czy też tech brushy. Pokombinujcie, żeby uzyskać fajny efekt, fajny kształt tła, wysilcie się. Starajcie się nie zakryć/zniszczyć głębi jakimś patternem kreskowanym, bo to bzdura kompletna i spłaszcza sygnaturę. Ja trochę pobazgrałem i zmieniłem kształty płomieni trochę, sądzę, że teraz efekt wybuchu jest całkiem, całkiem.

Lime Point 11. Teraz poprawiamy kolorystykę sygnatury, chyba, że macie jakieś swoje specjalne tricki, których nikomu nie ujawniacie, jakieś poprawki kosmetyczne typowe dla Was. Ja takowych nie posiadam, więc zajmę się kolorami. Wiele przydatnych opcji jest w menu warstwy i wiele przydatnych opcji jest w Filtry -> Kolory -> Odwzorowania. Tutaj dowolność, róbcie co chcecie, byle by było fajnie. Można dodać gradient mapy, można zmieniać kontrast, jasność. Dodam jeszcze, że zanim zmienicie kolory, można wstawić napis i ramkę. Tutaj kilka wersji ostatecznych, mniej lub bardziej hardkorowych:

Lime Point Koniec

STOCK
SKRYPT "GOTHIC GLOW"

Dzięki za uwagę.

LSR.  Wilber

« Ostatnia zmiana: 26.06.2009, 01:53:24 wysłane przez Grolak » Zapisane

afk
Grolak
√ ι ק

Galeria Użytkownika

Kreator mody

« Odpowiedz #4 : 27.08.2009, 23:50:45 »

Dolina - obraz aerografem malowany
Tutorial

Opracowanie: þevel
Poziom trudności: trudny

W tym tutorialu postaram się pokazać, jak w miarę wydajny i prosty sposób namalować klimatyczny obraz przedstawiający majestatyczną dolinę. Namalowanie średniej jakości obrazu może zająć kilka godzin. A więc jeśli uważasz siebie za leniucha, nawet nie próbuj tego malować - tak dla Twojego dobra. Na początek polecam przeczytać pierwszą część [tego tutoriala], czyli taki wstęp do sprawnego używania pędzli. Dynamiczna zmiana wielkości pędzli przyspieszy pewnie pracę.
Na końcu posta znajdziesz przykładowe efekty końcowe. Tobie powinno wyjść coś podobnego Mrugnięcie
Komfort pracy poprawia instyktowna znajomość podstawowych skrótów klawiszowych do wywołania narzędzi. Przypomnij je sobie.

Dodatkowe zasoby: zalecane pędzle (w załączniku posta)

Lime Point 1. Stwórz nowy obraz. Ja preferuję wymiary 1240x1754px, czyli połowa z A4 (300dpi). Takie obrazy wymagają dosyć sporego dopracowania, toteż najlepiej maluje się na dużych rozmiarach, później się skaluje do bardziej przystępnych dla odbiorców Mrugnięcie

Lime Point 2. Stwórz trzy nowe, przezroczyste warstwy: trzeci plan, drugi plan, pierwszy plan. Oczywiście, umieść pierwszy plan na wierzchu. Na nim za pomocą narzędzia do zaznaczania odręcznego  Lasso [F] ustal wstępny kształt pierwszoplanowych skał, najpierw z jednej strony - później trzymając [Shift], naprzeciwko. Postaraj się nie przesadzać z komplikacją struktury. Stok góry powinien być mniej stromy na dole, tak aby było możliwe osadzenie na nim jakichś obiektów (drzew, budynków). Zaznaczenie wypełnij czarnym kolorem. Zrezygnuj z zaznaczenia. Powtórz czynności dla pozostałych warstw-planów:

Lime Point 3. Czas zająć się tłem. Na początku ustal linię horyzontu za pomocą lassa, nie musi być idealnie prosta. Wypełnij Wypełnienie kubełkiem [Shift+B] zaznaczenie szarym kolorem, ja wybrałem [color=a0a0a0]a0a0a0[/color]. Odwróć zaznaczenie i wypełnij je jaśniejszym kolorem, np. [color=383838]e8e8e8[/color]. Zrezygnuj z zaznaczenia. Możesz sobie teraz pozwolić na ekspresyjną bazgraninę na niebie pędzlami z załącznika ^-^ Użyj aerografu z kryciem ok. 40, dynamicznie zmieniając kolory [X] - biały i czarny. Postaraj się jak najbardziej uwydatnić strukturę chmur, a także naznaczyć lekkie światło (u mnie ciągnie się pionowo pośrodku). Dla korekty stosuj rozsmarowywanie Rozmazywanie .

Lime Point 4. Teraz warto urozmaicić nieco taflę wody. Stwórz nową, przezroczystą warstwę tuż nad tłem. Używając dużego pędzla Pędzel [P] o kryciu 100, naznacz odbicia skał (kolorem czarnym) w wodzie i odbłyski światła (kolorem białym). Rozsmaruj delikatnie granice między kolorami. Pamiętaj, że odbicia skał powinny być nieco jaśniejsze niż same skały. Tworząc odbicie światła, staraj się nadać perspektywę. Gdy już uzyskasz efekt podobny do tego poniżej po lewej, zajmij się falami. Oczywiście, nie będzie to żaden sztorm, tylko takie drobne drgania na wodzie, które możesz uzyskać, malując poziome krechy aerografem Aerograf [A] o kryciu ok. 30. Użyj miękkiego pędzla. Na jaśniejszym tle maluj na czarno, na ciemniejszym - na jasno. Staraj się jednak zachować wcześniej naznaczone obszary kolorów. Ten etap może długo potrwać. Jeśli zdarzy Ci się namalować jakąś krzywą krechę w stosunku do pozostałych, zniweluj ją, używając rozsmarowywania w poziomie. W krytycznym przypadku możesz odwzorować taflę wody przy pomocy tego tutoriala na realistyczną wodę.

Lime Point 5. Zajmij się odwzorowaniem struktury skał. Zacznij od pierwszego planu, tak najłatwiej. Na warstwie z pierwszym planem zamień kanał alfa na zaznaczenie (Warstwa -> Przezroczystość -> Kanał alfa na zaznaczenie). Staraj się teraz nakreślić delikatny światłocień, w tym celu namaluj pędzlem o kryciu 100 kreski w miejscach, które są najbardziej oświetlone. W moim przypadku są to wewnętrzne stoki gór. Za pomocą rozsmarowywania zniweluj różnice między kolorami i nadaj bardziej 'okrągły' kształt skałom. Nie bój się przybliżać, dopracuj niekóre szczegóły. Gdy to już zrobisz, możesz urozmaicić strukturę gór. Utwórz nową, przezroczystą warstwę (nazwij ją tekstura) nad pierwszym planem. Jeśli masz dalej aktywne zaznaczenie z początku punktu, przejdź do Filtry -> Renderowanie -> Chmury -> Plazma.... Stwórz chmury o turbulencjach 7 i dowolnym ziarnie losowości. Dokonaj desaturacji (Warstwa -> Kolory -> Desaturacja). Ustaw tryb warstwy na miękkie światło. Skoryguj jasność i kontrast. Jak będzie wszystko w porządku, połącz w dół warstwę tekstura. Czynności z pkt. 5 powtórz dla wszystkich planów.

Orange Point Poniższe trzy kroki są opcjonalne. To, czy je wykonasz czy nie, zależy od specyfikacji obrazu i ogólnego wyczucia gustu.

Lime Point 6. Czas na umieszczenie pewnych obiektów na obrazie. W moim przypadku będą to drzewa iglaste. Stwórz nową, przezroczystą warstwę nad pierwszym planem. Powiększ podgląd obrazu do 200%. Nanoszenie drzew zacznij od pierwszego planu, oczywiście. Narysuj za pomocą aerografu o kryciu ok. 60 pionową kreskę na brzegu jeziora, najlepiej jeśli będzie się zwężała do góry (patrz niżej po lewej). Następnie domaluj poziome gałęzie, nie muszą być skomplikowane. Ważne, aby zapełnić względnie przestrzeń wokół pnia. Drzewo nie powinno być całkowicie czarne. W ramach korekty jasności użyj białego aerografu o niskim kryciu. Czynności powtórz dla całego obrazu.

Lime Point 7. Pozwól niektórym zamieszkać na tych pięknych wzgórzach. Można domalować budynki, jeśli tylko znajdzie się jakieś miejsce Język Warto się zastanowić, w jakim rzucie namalować budynek. Polecam tworzenie w dimetrii, jak wygląda - możesz spojrzeć na rysunek poniżej. Stwórz nową, przezroczystą warstwę - nad pierwszym planem. Przygotuj trzy odcienie szarości, na przykład (w kolejności od najjaśniejszego): [color=b3b3b3]b3b3b3[/color], [color=777777]777777[/color] i [color=4b4b4b]4b4b4b[/color]. Zacznij od namalowania prostokąta pędzlem o kryciu 100 w najciemniejszym odcieniu. Zależnie od położenia budynku, domaluj najjaśniejszą ścianę boczną i płaski dach. Powstałą kostkę możesz dowolnie modelować poprzez drobne modyfikacje ścian. Ważne, aby zachować prawidłowy światłocień. Po wstępnym wymodelowaniu budynków, zamień kanał alfa na zaznaczenie i stwórz nową, przezroczystą warstwę. Następnie przejdź do Filtry -> Szum -> Rozproszenie HSV i zastosuj z domyślnymi wartościami. Zmień tryb warstwy na miękkie światło i połącz ją w dół. Aerografem o niskim kryciu domaluj szczegóły.

Lime Point 8. Warto nadać Twojej pracy kolorów. Stwórz nową warstwę tuż nad tłem. Wypełnij ją pionowo gradientem Gradient [L] kolorów [color=78a4ec]78a4ec[/color] (u góry) i [color=89d8ed]b9d8ed[/color]. Ustaw tryb krycia warstwy na pokrywanie. Przejdź do warstwy z pierwszym planem - zmień kanał alfa na zaznaczenie, a dla kolejnych planów - Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj do zaznaczenia. Stwórz nową warstwę i umieść nad wszystkim planami. Wypełnij ją kolorem gleby, w moim przypadku jest to [color=a28b5a]a28b5a[/color]. Czynności możesz powtórzyć dla wszystkich obiektów, stosując inne kolory, oczywiście.

Na koniec można poprawić kontrast, jasność, a także zastosować wyostrzanie o niewielkich wartościach.

Lime Point Koniec

Żeby nie zaśmiecać - link do innej pracy z tutoriala: [link]

Wszyscy umrzecie, pozdro dla kumatych Mrugnięcie

afk
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkTestWątek: Poprawy
Skocz do: