Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Ocenicie  (Przeczytany 4045 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Syriusz
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Nie jestem grafikiem więc troche wyrozumiałości

« : 11.02.2009, 23:08:34 »

Co do strony jest to na razie jedynie projekt więc dużo się jeszcze zmieni

Minusy strony które zmienię w najbliższym czasie:
 Orange Point Strona ładuje się zbyt długo na wolnych łączach
 Orange Point Jest źle sformułowany kod stylu zawarty w plikach html a nie css
 Orange Point I trochę mi nie pasują buttony do całej reszty [kolorystycznie]

Jeżeli znajdziecie jakieś błędy lub coś uznacie że powinno być zmienione to proszę piszcie.

Nose4s
√ ι ק

Reputacja: 6 Offline Offline

JID: moses@jabster.pl
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Troll magister dyplomowany ;)

« Odpowiedz #1 : 11.02.2009, 23:21:13 »

co to za czcionki...człowieku litości...wywal to i daj jakieś normalne...

Syriusz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 11.02.2009, 23:24:41 »

A buton i stopka może zostać z taką czcionką czy też powinienem zmienić ?? Bo ogólnie jak na stronę traktującą poniekąd o grafice to nawet estetycznie się prezentuje z tym że trochę chyba po oczach daje.

KrzychuZ
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 12.02.2009, 12:43:35 »

OMG Przesadziłeś z tą czcionką.
No i czemu nie ma Doctype itd.? Przypuszczam że HTML'a to się w szkole uczyłeś. No i polecam naprawić błędy. http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fwww.kolomisyjne.cba.pl%2Finnastrona%2Fomnie.html&charset=%28detect+automatically%29&doctype=Inline&group=0

EDIT:

OMG OMG czemu stosujesz z-index'y zamiast background-image ?? No i ten div z treścią ma stałą wysokość, a co zrobisz jeśli tekstu będzie więcej ??

EDIT:

Czemu (przynajmniej pod Operą) link do CBA.pl jest na obrazku z nagłówkiem? To chyba wina tych z-index'ów.

EDIT:

Czemu przy każdym obrazku piszesz
Kod:
border="0"

?
Nie łatwiej w CSS'ie napisać
Kod:
img {border: 0px; }
?
« Ostatnia zmiana: 12.02.2009, 13:03:55 wysłane przez CysiuTbg » Zapisane

T0M3K
Użytkownik

Licencja: CC-BY-NC
Galeria Użytkownika

A jedliście kiedyś kota?

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 12.02.2009, 16:40:23 »

Czcionka rzeczywiście do D...
Daj jakąś normalną :p

Arek93
Gość
« Odpowiedz #5 : 12.02.2009, 16:58:15 »

Tło waży 750.42 KB... Nie każdy ma szybkie łącze Mrugnięcie.
KrzychuZ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 12.02.2009, 17:33:09 »

Tło waży 750.42 KB... Nie każdy ma szybkie łącze Mrugnięcie.
A na dziewiętnasto calowym monitorze tła jest "za mało" i zaczyna się powtarzać po prawej stronie

Syriusz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 12.02.2009, 18:43:50 »

Dzięki co do początku strony czyli DOCTYPE itp. to nie napisałem ponieważ chciałem przedstawić stronę graficzną buttony top i stopkę zmienię napisy. Co do CSS to jeszcze go nie dopracowałem a jeżeli chodzi o tło to faktycznie jest za duże ale teraz właśnie piszę skrypt który pozwala na dostosowanie tła do rozdzielczości pulpitu użytkownika.
Ja również mam wolnego neta bo mam jedynie 512kb/s Po drugie gdy zmniejszy się ilość kodu w głównej stronie to strona i tak będzie się ładowała szybciej.

EDIT:

OMG OMG czemu stosujesz z-index'y zamiast background-image ?? No i ten div z treścią ma stałą wysokość, a co zrobisz jeśli tekstu będzie więcej ??

[lp]Jeżeli będzie więcej tekstu to zmienię wysokość a to taka filozofia nie jest bo i tak będę musiał dopisywać tekst. "z=index'y zamiast background-image ?" = Niezbyt rozumiem oco ci chodziło w tym tło i tak jest gdzie indziej zapisane a z tego co ja pamiętam to background-image używa się do określania tła strony lub komórki/tabeli.
EDIT:

Czemu (przynajmniej pod Operą) link do CBA.pl jest na obrazku z nagłówkiem? To chyba wina tych z-index'ów.

EDIT:

Czemu przy każdym obrazku piszesz
Kod:
border="0"

?
Nie łatwiej w CSS'ie napisać
Kod:
img {border: 0px; }
?
CSS będę uzupełniaj dziś
Chodziło mi o graficzną stronę tej stronki a nie o jej kod bo nad kodem wogóle nie pracowałem bo było już za późno i mi się spać chciało. Mi bardziej chodziło czy pasuje kolorystyka na stronie i o tą czcionkę której się wszyscy czepiają.

A tak wogóle to piszecie to co ja już wiem dzięki CysiuTbg za pokazanie mi tych błędów w kodzie faktycznie jest ich sporo i za napisanie o tym linku z CBA.pl nad nagłówkiem bo faktycznie nie zauważyłem tego i miałeś racje że to z powodu z-index'y bo miałem go źle zdeklarowanego bo było
Kod:
z-index:z a nie z-index:1
i dlatego ten link się pojawiał nad nagłówkiem teraz niema go wogóle Mrugnięcie ale jak już uwzględniłem na początku tematu

Co do strony jest to na razie jedynie projekt więc dużo się jeszcze zmieni

Minusy strony które zmienię w najbliższym czasie:
 Orange Point Strona ładuje się zbyt długo na wolnych łączach
 Orange Point Jest źle sformułowany kod stylu zawarty w plikach html a nie css
 Orange Point I trochę mi nie pasują buttony do całej reszty [kolorystycznie]

Więc już mi tego pisać nie musicie bo to ja wiem sam

Dziękuje za zainteresowanie tematem Syriusz Mrugnięcie

KrzychuZ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 12.02.2009, 18:57:17 »

Ale radzę poczytać o z-index'ach, bo wydaje mi się że trochę źle je wykorzystujesz, poczytaj o tym tu: http://pl.html.net/tutorials/css/lesson15.asp

Syriusz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 12.02.2009, 19:00:43 »

Wiem co masz na myśli lecz jeżeli ustawisz na stronie wszystkie obiekty na z-index:1 to wtedy takie np. linki z cba.pl będą pod tą warstwą i będą wogóle niewidoczne a tekst mogę umieścić wtedy gdzie chcę podając dokładne jego położenie i dając go na warstwę wyżej.

KrzychuZ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 12.02.2009, 19:33:29 »

Takie rozumowanie według mnie jest błędne. Radzę zrobić identyczną stronę na tabelkach, a potem ją przerobić na div'y.
Wiem co masz na myśli lecz jeżeli ustawisz na stronie wszystkie obiekty na z-index:1 ...
Kurde no... Po co babrać się z jakimiś z-index'ami. Jeśli tego nie będziesz używał, to jak zrobisz dwa div'y to przecież będą one obok siebie, a nie jeden na drugim, bo to by było bez sensu. Teraz to z tej strony zrobiłeś wielką kanapkę, gdzie każdy div przykrywa innego (nie wiem czy to dobre wyjaśnienie) i położenie tych div'ów nie dostosowuje się do np. długości treści w środkowym div'ie, tak więc u Ciebie div id="6" musi mieć stałą wysokość, a co jeśli będzie więcej tekstu? dodasz suwaki?.

Syriusz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 12.02.2009, 19:55:11 »

to wtedy mogę dodać jeszcze jeden element tła [w ostateczności] bo nie przewiduje żeby strona miała więcej tekstu niż wielkość tła

KrzychuZ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #12 : 12.02.2009, 20:05:00 »

Strasznie trudno Ci wyperswadować ze warstwy.  Zły
O ile wiem link do CBA dodaje się sam. I przez te z-index'y wylądował on na czole Twego szablonu. Jeśli jednak strona byłaby napisana inaczej, to link ten zostałby automatycznie dodany na samym końcu, po stopce.
to wtedy mogę dodać jeszcze jeden element tła [w ostateczności] bo nie przewiduje żeby strona miała więcej tekstu niż wielkość tła
No i wtedy będziesz musiał przesuwać stopkę do dołu bo widzę że stosujesz position: absolute;. Poszukaj w internecie darmowych szablonów, lub dobrze wykonanych stron, i jak znajdziesz jakąś z użytymi w taki sposób z-index'ami to normalnie steleportuję tam do Ciebie 10 złotych przez monitor.

Syriusz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 12.02.2009, 21:07:18 »

Po pierwsze gdybyś przeczytał uważnie moją odpowiedz to wiedział byś że problem z linkiem CBA.pl zniknął ponieważ w nagłówku źle zadeklarowałem wartość z-index i dlatego się ten link pojawił i gdybyś teraz zajrzał na stronę to zauważył byś że tego linku wogóle już nie ma.
A po drugie tak jak mówiłem to nie przewiduję żebym miał więcej tekstu niż zajmuje tło tej strony.

Przyznaje ci racje może nie jest ten element stosowany tak jak na mojej stronie ale ja po prostu uczyłem się ostatnio javyscript i po prostu zacząłem z tego korzystać może po to żeby zobaczyć jak to wygląda w praktyce a ty się tego uczepiłeś jak rzep psiego ogona.
Może i nie jest on praktyczny ale czy on koliduje jakoś ze stroną psuje jej wygląd w przeglądarce nie więc nic tak wielkiego się nie dzieje gdy cały opis strony znajdzie się w pliku css to wogóle strona ze strony kodu będzie wyglądała estetycznie.

-Umieściłem ją na szybko po to aby oceniono ją od strony graficznej!!

Edit:

co do linku jest to zadeklarowany tak że pojawić po ostatnim elemencie na stronie znacznika <div> jakoś nie wykrywał i był na nim gdy dałem go jako z-index:1 skrył się pod nim 

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeWebmastering & WebdesignWasze stronyWątek: Ocenicie
Skocz do: