Wraithulek
Użytkownik
Reputacja: 2
Licencja: CC-NC-BY-SA
Pffr.
|
 |
« : 15.12.2008, 16:13:19 » |
|
Dopiero co zainstalowałem Linux'a Ubuntu 8.10 przed instalacją wybrałem język polski i dalej GIMP jest po Angielsku ;( Czy można go jakoś spolszczyć? Jak ktoś ma polskiego GIMP'a 2.6 to może ktoś wrzucić jakieś biblioteki czy coś co jest odpowiedzialne za język. Proszę o jakieś porady albo wrzucenie plików i wytłumaczenie gdzie to wrzucić gdyż w Linux'ie jestem zielony.
Pozdrawiam Wraith
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 16.12.2008, 20:53:24 wysłane przez WraithxD »
|
|
W budowie.
|
|
|
Nose4s
√ ι ק
Reputacja: 6
JID: moses@jabster.pl
Licencja: Copyright
Troll magister dyplomowany ;)
|
 |
« Odpowiedz #1 : 15.12.2008, 16:24:03 » |
|
raz że już był taki temat...dwa że każda wersja gimpa ma język polski w grany i trzeba jakoś wybrać(nie pamiętam już jak...)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wraithulek
Użytkownik
Pffr.
|
 |
« Odpowiedz #2 : 15.12.2008, 16:26:40 » |
|
Nie mogę nigdzie tego znaleźć. Może ktoś powiedzieć gdzie to można znaleźć?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 15.12.2008, 17:00:31 wysłane przez WraithxD »
|
|
W budowie.
|
|
|
|
Sparrow
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : 15.12.2008, 17:11:17 » |
|
No ludzie  język do gimpa nie ustawia się w gimpie tylko w bibliotekach GTK Włączasz gtk i masz bodajże 2 opcje język bibliotek i język programu tu i tu dajesz polski i gra gitara
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wraithulek
Użytkownik
Pffr.
|
 |
« Odpowiedz #4 : 15.12.2008, 17:14:50 » |
|
A gdzie znajdę to GTK? Sorry że to pewnie proste pytanie ale w Linux'ie zielony
|
|
|
|
|
|
W budowie.
|
|
|
|
|
Wraithulek
Użytkownik
Pffr.
|
 |
« Odpowiedz #6 : 15.12.2008, 17:18:50 » |
|
Ale wyraźnie w poście napisałem ze to jest Linux... A GIMP był razem z Linuxem Ubuntu 8.10 ...
|
|
|
|
|
|
W budowie.
|
|
|
|
Sparrow
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : 15.12.2008, 17:21:41 » |
|
A ja wyraźnie napisałem, że ściągnij sobie biblioteki bo one są wymagane w linuksie jak i w windowsie. Innego rozwiązania nie ma. Możesz przeszukać całe google i będzie tylko o gtk mowa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wraithulek
Użytkownik
Pffr.
|
 |
« Odpowiedz #8 : 15.12.2008, 17:22:49 » |
|
Ale na dobreprogramy pisze ze to na Windowsa jest.
|
|
|
|
|
|
W budowie.
|
|
|
|
Sparrow
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : 15.12.2008, 17:25:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wraithulek
Użytkownik
Pffr.
|
 |
« Odpowiedz #10 : 15.12.2008, 17:27:09 » |
|
OK. Zainstaluje i napisze czy będzie działać.
Pomoże ktoś zainstalować to GTK? Bo ja nie wiem zupełnie jak. Z góry dzięki za pomoc ;p
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 15.12.2008, 18:15:34 wysłane przez WraithxD »
|
|
W budowie.
|
|
|
mauf
√ ι ק
Reputacja: 12
JID: umariusz@jabster.org
|
 |
« Odpowiedz #11 : 15.12.2008, 18:22:28 » |
|
WraithxD nic nie instaluj! A przynajmniej nie w ten sposób.
Wszystko co jest potrzebne masz w dystrybucji, instaluj programy z użyciem menadżera pakietów, np. Synaptic, albo konsolowe aptitude.
Sparrow jak nie masz pojęcia o linuxie to nie doradzaj innym, bo nic dobrego z tego nie wynika.
WraithxD czy ubuntu masz po polsku? Uruchom terminal (znajdziesz w menu z programami) i wpisz poecenie: locale i klepnij w eneter, powinno pokazać listę z ustawieniami lokalizacji twojego linuksa. Powinno być przy każdej pozycji: pl_PL.UTF-8.
Jeśli tak nie będzie poczytaj na sieci o spolszczeniu/lokalizacji ubuntu. Generalnie to nie wina gimpa że nie jest po polsku, a wina systemu, brak jakiś ustawień lub jakieś pakiety nie są zainstalowane.
Tymczasowo możesz uruchamiać gimpa po polsku z terminala. Piszesz w terminalu następujące komendy:
export LANG="pl_PL.UTF-8" i naciskasz enter następnie wpisujesz gimp i naciskasz enter co powinno uruchomić gimpa po polsku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sparrow
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : 15.12.2008, 18:24:31 » |
|
No to ciekawe po co na informatyce na ubuntu instalowaliśmy gtk i tam zmienialiśmy wszystko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mauf
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #13 : 15.12.2008, 18:30:47 » |
|
No to ciekawe po co na informatyce na ubuntu instalowaliśmy gtk i tam zmienialiśmy wszystko.
Nie wiem po co. Nie podałeś sposobu jak on ma to zainstalować, jakich poleceń uzyć i jakie pliki edytować po instalacji aby zmienić ustawienia. Daruj sobie takie porady, szczególnie instalację bibliotek z poza dystrybucji, które standardowo są dostarczane wraz z nią i są optymalnie dopasowane. Zainstalowałem wiele różnych dystrybucji, sam używam Debiana od wielu lat i nigdy nie musiałem grzebać w gtk żeby gimp był po polsku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wraithulek
Użytkownik
Pffr.
|
 |
« Odpowiedz #14 : 15.12.2008, 22:29:46 » |
|
mauf: prawie wszędzie jest pl_PL.UTF-8 tylko na tym ostanim LC-all (czy jakoś tak) nic nie pisze. Gdy chce uruchomić export LANG="pl_PL.UTF-8" i naciskasz enter następnie wpisujesz gimp i naciskasz enter co powinno uruchomić gimpa po polsku.
to był jakiś komunikat i znowu gimp włączył się po angielsku ;( Dzięki za chęci... Mam nadzieje że się wkońcu uda ;p
|
|
|
|
|
|
W budowie.
|
|
|
mauf
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #15 : 15.12.2008, 22:33:39 » |
|
mauf: prawie wszędzie jest pl_PL.UTF-8 tylko na tym ostanim LC-all (czy jakoś tak) nic nie pisze. To jest ok. to był jakiś komunikat i znowu gimp włączył się po angielsku ;(
Podaj jaki to komunikat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wraithulek
Użytkownik
Pffr.
|
 |
« Odpowiedz #16 : 16.12.2008, 15:50:58 » |
|
Jednak nie było komunikatu bo źle komendę wpisałem. Ale jak wpisałem dobrze i włączyłem GIMP'a to dalej po angielsku  A nie można wgrać sobie pl locale do gimpa ?
|
|
|
|
|
|
W budowie.
|
|
|
mauf
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #17 : 16.12.2008, 16:38:09 » |
|
Jednak nie było komunikatu bo źle komendę wpisałem. Ale jak wpisałem dobrze i włączyłem GIMP'a to dalej po angielsku  A włączyłeś gimpa z poziomu tej konsoli w której wpisywałeś export LANG=...? A nie można wgrać sobie pl locale do gimpa ?
Jakie locale, język polski w gimpie już masz w systemie, przychodzi razem z paczką gimp-data w której oprócz tłumaczeń są pędzle, desenie i filtry. Teraz trzeba dojść dlaczego jednak startuje po angielsku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wraithulek
Użytkownik
Pffr.
|
 |
« Odpowiedz #18 : 16.12.2008, 17:45:10 » |
|
Tak, włączyłem z poziomu konsoli.
|
|
|
|
|
|
W budowie.
|
|
|
mauf
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #19 : 16.12.2008, 18:18:10 » |
|
Sprawdziłem i jednak są rozbieżności w stosunku do debiana. Mianowicie w ubuntu pliki z tłumaczeniem gimpa są w paczce language-pack-pl-base tyle że bez tej paczki nie miałbyś wielu innych programów po polsku. Ale sprawdź czy jest zainstalowana.
Po prostu spróbuj ją zainstalować. Uruchom jakiegoś menadżera pakietów, czy oprogramowania, czy jak to tam się w ubuntu nazywa, np. Synaptic (graficzny). Wyszukaj pakiet language-pack-pl-base i spróbuj zainstalować. Menadżer poda ci czy go zainstaluje czy też już jest zainstalwany.
Jeśli nie masz tego pakietu to jest szansa że po instalacji będzie gimp po polsku. Jeśli ten pakiet jest zainstalowany to zastanowimy się co jeszcze można zrobić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wraithulek
Użytkownik
Pffr.
|
 |
« Odpowiedz #20 : 16.12.2008, 18:38:09 » |
|
Mam tylko language-pack-en-base. A jak nie mam internetu na Linuksie to mogę jakoś ściągnąć to przez inny komputer i wgrać?
|
|
|
|
|
|
W budowie.
|
|
|
|
|
Wraithulek
Użytkownik
Pffr.
|
 |
« Odpowiedz #22 : 16.12.2008, 20:37:20 » |
|
Próbowałem zainstalować i wyskoczyło :
ja@ja-desktop:~$ cd '/home/ja/Pulpit/aaa' ja@ja-desktop:~/Pulpit/aaa$ sudo dpkg -i language-pack-pl_8.10+20081025_all.deb [sudo] password for ja: Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu language-pack-pl. (Odczytywanie bazy danych ... 99820 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie language-pack-pl (z language-pack-pl_8.10+20081025_all.deb) ... dpkg: problemy z zależno¶ciami uniemożliwiaj± skonfigurowanie language-pack-pl: language-pack-pl zależy od language-pack-pl-base; jednakże: Pakiet language-pack-pl-base nie jest zainstalowany. dpkg: bł±d przetwarzania language-pack-pl (--install): problemy z zależno¶ciami - pozostawiony nieskonfigurowany Wyst±piły błędy podczas przetwarzania: language-pack-pl ja@ja-desktop:~/Pulpit/aaa$ sudo dpkg -i language-pack-pl-base_8.10+20081025_all.deb Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu language-pack-pl-base. (Odczytywanie bazy danych ... 99823 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie language-pack-pl-base (z language-pack-pl-base_8.10+20081025_all.deb) ... dpkg: problemy z zależno¶ciami uniemożliwiaj± skonfigurowanie language-pack-pl-base: language-pack-pl-base zależy od language-pack-pl (>= 1:8.10+20081025); jednakże: Pakiet language-pack-pl nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: bł±d przetwarzania language-pack-pl-base (--install): problemy z zależno¶ciami - pozostawiony nieskonfigurowany Wyst±piły błędy podczas przetwarzania: language-pack-pl-base ja@ja-desktop:~/Pulpit/aaa$
Coś zainstalowałem.. Bo brat mi powiedział że zamiast *.deb to ma być nazwa pliku.deb tak wpisałem i dlatego te błędy. Robie reset może teraz będzie ;p JEST!!!!!!!!!!! Jest po Polsku ;] Dzięki wielkie ;]
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 16.12.2008, 20:51:16 wysłane przez WraithxD »
|
|
W budowie.
|
|
|
mauf
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #23 : 16.12.2008, 20:58:32 » |
|
* - gwiazdka jest po to aby zainstalować wszystko co jest w katalogu, a przy okazji instalator sam sobie wybierze co zainstalować najpierw.
Cieszę się że pomogło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|