Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Moja strona  (Przeczytany 7575 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Nose4s
√ ι ק

Reputacja: 6 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
JID: moses@jabster.pl
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Troll magister dyplomowany ;)

« : 09.11.2008, 01:31:09 »

http://gramfan.110mb.com/

moja pierwsza strona,nie bardzo wiedziałem o jakiej tematyce ją zrobić, więc improwizowałem, ponieważ chciałem się sprawdzić jak mi pójdzie...mam nadzieję ze nie jest źle...chciałbym wiedzieć co o niej sądzicie od strony technicznej...dopieram zaczynam więc liczę że nie będę zbyt surowo oceniany...

u mnie na ff3 i operze wyświetla się dobrze...na IE coś jest sknocone(może ktoś mi przy okazji powie co...) nie wiem też jak stronka będzie się wam wyświetlać na linuxie :/ nie testowałem jej w tym środowisku...

ozziuss
Gość
« Odpowiedz #1 : 09.11.2008, 01:39:39 »

taki styl przestał być fajny ponad 5 lat temu. całość do wymiany.
Nose4s
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 09.11.2008, 01:40:40 »

to wiem...przecież mówię że prowizorka chcę wiedzieć o sprawach technicznych...kodzie i takich tam...

karmazynka
Użytkownik

GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 09.11.2008, 02:54:04 »

Podstawowe błędy:
 Lime Point jeśli używasz position: absolute pisz, o ile przesuwasz dany element (opcja left: oraz top:)
 Lime Point nigdy nie pisz właściwości w znaczniku <body>! Nie bój się CSS, odpowiednie wartości można uzyskać w poniższy sposób:

Kod:
body {
background-color: #81838A;
margin-top: 10px;
margin-bottom: 10px;
}

gdzie body oznacza definiowanie elementów dla znacznika <body>, background-color kolor tła, a margin-top / margin-bottom / margin-left / margin-right wielkość marginesu (pamiętaj o jednostce!) podobnie do topmargin, bottommargin itd.
 Lime Point niepotrzebnie używasz obok siebie tagu <center> (który zresztą nie działa na żaden element przez błędne przeplatanie znaczników) i align="center" dla nadrzędnego elementu
 Lime Point zrezygnuj z tabel, nieśmiałe podejście do <div> było całkiem udane, choć okupione pozycjonowaniem absolutnym
 Lime Point a jeśli już tak robisz to staraj się zachować konsekwencję i przypisywać je wszystkim szpaltom, w przeciwnym przypadku IE może nieźle nabroić
 Lime Point choć dużo lepiej by było, gdybyś stosował pozycjonowanie relatywne, także przy wszystkich boksach
 Lime Point kolejne: nie pisz, ze tło ma mieć kolor transparentny, skoro później piszesz o obrazie na tło - oszczędzaj czas i miejsce ;-)
 Lime Point jeśli jest zakładka "kontakt" to zrób osobną stronę, na której umieścisz adres i wszystko to, co warto byłoby tam wsadzić, gdyż ludzie zazwyczaj nie lubią nieoczekiwanych niespodzianek, a za taką można uznać otwarcie Outlooka przy kliknięciu karty menu.

Polecam, abyś zainstalował bardzo przydatną wtyczkę do FF - firebug - która wyświetla drzewo dokumentu widziane 'oczami' przeglądarki i pozwala na m.in. testowanie różnych opcji umieszczania właściwości, przydaje się dla młodych webmasterów jako narzędzie do nauki na zasadzie prób i błędów; dostępna jest tu: http://getfirebug.com/

Za to byłabym ci wdzięczna gdybyś oświecił mnie, co to jest i dlaczego to znajduje się w stylach bez wartości:
Kod:
-moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; 
-moz-background-inline-policy: -moz-initial;
Nose4s
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 09.11.2008, 13:01:43 »

dzięki za ukazanie błędów...i nie mam pojęcia co to jest...nie wpisywałem tego...:/

Nose4s
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 13.11.2008, 19:03:12 »

sorry za double posta ale odświeżam wątek, nową stronę wrzuciłem na tym linku w pierwszym poście, jak wam się podoba? proszę o komentarze odnośnie poprawy kodu o layoucie tez bo sam zrobiłem Język

KrzychuZ
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 18.11.2008, 15:01:38 »

Orange Point Jeśli chodzi o layout to nic się tam nie klei  Zawstydzony
 Orange Point Wydaje mi się że między nagłówniem, a resztą strony jest za duża przerwa
 Orange Point Nie działa też strefa downloadu
 Orange Point I te ramki za bardzo jakieś takie zielone są
 Orange Point Wszystkie divy ustawiasz przy pomocy position:absolute i o ustalonej wysokości i szerokości, sprubój ustawiać je tak aby bardziej się dopasowywały do treści

Nose4s
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 18.11.2008, 15:14:05 »

up@ dzięki, powiesz mi gdzie się uczyłeś JS? bo ja jestem samoukiem i każdy kurs w necie na jaki trafiam jest niezrozumiale dla mnie napisany :/

KrzychuZ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 18.11.2008, 15:43:06 »

a ja czytam książki informatyczne

Nose4s
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 18.11.2008, 15:47:11 »

aha też tak planowałem :] ale puki co nie mam kasy żeby jakąś kupić Język

KrzychuZ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 18.11.2008, 15:49:46 »

ja wypożyczam w bibliotece

karmazynka
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 19.11.2008, 19:34:50 »

BTW: Jaka to była książka? Ciężko mi było znaleźć coś w tym temacie (czytałam pozycję z serii "Ćwiczenia praktyczne"), a chciałabym nieco poszerzyć wiedzę.

Co do strony: Co cię podkusiło żeby użyć tyle divów? Widzę że nawet nieźle wyszła Ci lekcja pod tytułem rezygnujemy z tabel, ale jeszcze nie widać pełnej swobody w użyciu znacznika <div>. Usuń <br> na rzecz CSS - element spakuj w <span> / <div> (wedle gustu), a w nim użyj bottom. Także: w IE6 rozwala linki w lewej szpalcie.

Lekcja: uczymy się wykorzystywać 'pudełkowość' elementów.
Staraj się za każdym razem sprawdzać czy zostały wykorzystane w elemencie poniższe właściwości i czy mogą być wykorzystane w danej sytuacji:
* marginesy (margin)
* obwódka - skojarz z obramowaniem komórki tabeli (border)
* wewnętrzne marginesy (padding)
* szerokość / wysokość elementu (width / height)
Widać że niekiedy korzystasz z jednego z nich, ale zapominasz o tym, żeby użyć kolejnego i stwarzasz niepotrzebne problemy. Pamiętaj także o tym, że lepiej umieszczać mniejsze elementy w innym niż obok niego.
« Ostatnia zmiana: 19.11.2008, 20:04:07 wysłane przez karmazynka » Zapisane
Nose4s
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #12 : 19.11.2008, 21:14:43 »

heh dzięki...powiesz mi jak zrobić(nie umiem tego zbyt dobrze wytłumaczyć ale się postaram)żeby, jak mam jeden div ale z nieokreśloną wysokością Żeby ten pod nim był zawsze zależny od tego z nieokreśloną...wiesz, jak walnę dłuższy tekst i jeden div się wydłuży(tego też nie wiem jak zrobić w FF3 jak daję za długi tekst to mi się nie wydłuża[tylko w IE])to żeby ten pod nim zostawał pod nim(przesuwał się odpowiednio w dół)a nie był przykryty przez ten co się wydłużył...

//edit:

@down: xD
« Ostatnia zmiana: 22.11.2008, 13:46:54 wysłane przez gramfan » Zapisane

karmazynka
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 22.11.2008, 01:39:45 »

Słuchaj, spróbuj to narysować...
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeWebmastering & WebdesignWasze stronyWątek: Moja strona
Skocz do: