GIMP 2.6 dostępny!!!
kodishu:
Wersja dośc niestabilna, jednak. Przynajmniej u mnie. Podczas 2 godzinnej pracy trzykrotna zwiecha i konieczność zamknięcia z menadzera zadań :( Dobra rada: często zapisywac postęp w pracy.
wojTrek:
* Właściwości Użytecznego okna aktualnie działają prawidłowo tylko na środowisku GNOME.
Niestety powyższy cytat jest największym rozczarowaniem tej edycji. Liczyłem na to, że w końcu na Windowsie, będę...
Przesiadz sie z Windowsa wiec... Nic nie stracisz, tylko zyskasz;-)
Ja "jakos" radze sobie od 10 lat. Cale firmy przestawiam na Linuksa, nikt nie zglasza reklamacji.
Pozdrawiam
Sebastian:
Dobrze, że 2.6 w końcu wyszedł. Ma kilka drobnych, ale według mnie ważnych poprawek jak chociażby to, że tekst pisany jest w wyznaczonym przez nas obszarze i nie trzeba trzaskać enterów bo sam się zawija.
Ale nie można zrobić tak by wyrównywał względem jakiejś ścieżki jak to jest w PS.
Wersja dośc niestabilna, jednak. Przynajmniej u mnie. Podczas 2 godzinnej pracy trzykrotna zwiecha i konieczność zamknięcia z menadzera zadań Smutny Dobra rada: często zapisywac postęp w pracy.
U mnie to samo było na becie, na 2.4 też lubi się wywalić w najgorszym momencie. W dodatku nie ma auto-zapisu, najlepiej do2 plików na przemian.
Tak jak patrze to w zasadzie niewiele zmian w tym GIMP :/. W sumie to tylko ta emulacja pędzli może być ciekawa.
* Zintegrowanie z GIMP-em projektów z Google Summer of Code 2008, czyli edytowanie tekstu bezpośrednio na płótnie, tagowanie zasobów GIMP-a i udoskonalenie skryptów Pythona.
* Dalszą integracja GEGL.
* i oczywiście wiele innych udoskonaleń...
Mogli by się skupić na tworzeniu folderów dla warstw bo to jest podstawa przy większej pracy. Właśnie z tego względu przesiadam się ostatnio na PS bo robienie prac z ilością warstw 150-200 w GIMP mija się z celem. Większą ilość czasu spędza się na szukaniu warstw niż na pracy.
Przesiadz sie z Windowsa wiec... Nic nie stracisz, tylko zyskasz;-)
Ja "jakos" radze sobie od 10 lat. Cale firmy przestawiam na Linuksa, nikt nie zglasza reklamacji.
Pozdrawiam
Tyle że pod KDE i XFCE też nie działa :P. A to dość popularne środowiska z tego co wiem.
amator :-(:
GNOME też jest popularne :P
Czyli teraz nowe tutki będą pod tą wersję GIMPa?
amator :-(:
Cytat: mmiicc on 01.10.2008, 10:46:50
Pasek menu z Narzędziówki został usunięty i połączony z pasiek menu w oknie obrazu.
"[...] utrzymanie Narzędziówki i Doków zawsze ponad oknem obrazu."
Jak to zrobić?
Nawigacja
[#] Następna strona