Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: MANGA  (Przeczytany 2379 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
GUNIT
Nowicjusz

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 1
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 22.06.2008, 20:44:59 »

Prosił bym żeby zrobił ktoś tut podobny do tego http://www.naruto2.com/Naruto2/Zarosaki-ColoringTutorial.aspx
Chodzi mi o kolorowanie mangi szukałem już w necie ale nie było tego co chciałem  Płacz
Lub mogł by ktoś przetłumaczyć(na gimpowy) te pare punktów z cieniowaniem wlosów bym był BAAAARDZOO WDZIĘCZNY !!!!!!!!
Plizzz o pomoc  Język
« Ostatnia zmiana: 22.06.2008, 21:25:52 wysłane przez GUNIT » Zapisane
BartisKing
Gość
« Odpowiedz #1 : 22.06.2008, 20:46:36 »

Jest tut na Psełdo wekterowy rysunek, poszukaj w różnych, a to jest to samo.
asifalittlezonked
Użytkownik

Reputacja: 6 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 22.06.2008, 22:18:42 »

GUNIT, w tym tutorialu, który pokazałeś, podstawą jest używanie blokowania przezroczystości i to właściwie cała filozofia. Jeśli chodzi o włosy, to po kolei idzie to tak:
1. Pod warstwą z konturami (jej tryb przestawić na Mnożenie) tworzymy warstwę np. "kolor"
2. Zaznaczamy zaznaczeniem rozmytym  Magiczna różdżka włoski, powiększamy zaznaczenie o 1
3. Na warstwie "kolor" wypełniamy kolorem
4. Likwidujemy zaznaczenie, poprawiamy małym pędzlem/stalówką wszystkie małe kawałki, których różdżka nie zaznaczyła
5. Warstwie "kolor" blokujemy przezroczystość
6. Malujemy na niej cienie ciemniejszym kolorem, używając pędzla, jeśli masz nadprzyrodzone zdolności lub tablet, albo wypełniając obszary zaznaczone za pomocą ścieżek
7. Robimy to samo ze światłem na włosach, używając jaśniejszego odcienia.

Mam nadzieję, że mój bełkot jest zrozumiały. Różnice między tą metodą a tutorialem Kiry na pseudo-wektor: w jej sposobie możemy każdy kolor i cienie zrobić na oddzielnych warstwach, tu musimy kolor podstawowy + cień + światło na jednej.
Może zmyliło Cię, że autor tuta mazał najpierw coś dziwnego na włosach? Zrobił to tylko po to, żeby pokazać, jak działa blokowanie przezroczystości. Powodzenia.
snufkin
Gość
« Odpowiedz #3 : 22.06.2008, 22:53:18 »

@asifalittlezonked, bardzo ładnie to wytłumaczyłaś, może zastanów się nad jakimś tutorialem, bo widzę, że masz do tego smykałkę. ;-)
asifalittlezonked
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 22.06.2008, 23:40:18 »

Wielkie dzięki snufkin, ale dowiem się, czy dobrze wytłumaczyłam, jeśli GUNIT zrozumie Uśmiech A co do tutoriali, to... eee. Chyba własnego nie wymyślę  Zawstydzony
GUNIT
Nowicjusz

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 1
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 23.06.2008, 10:19:24 »

Thx Asifalittlezonked Mrugnięcie troche zrozumiałem może nie wszystko ale zobacze jak mi wyjdzie  Chichot
A ten pomysł z tutem bardzo dobry ! ! !  Mrugnięcie  Język  Mrugnięcie

@down
Zgadzam się !!!  Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 23.06.2008, 11:01:59 wysłane przez GUNIT » Zapisane
snufkin
Gość
« Odpowiedz #6 : 23.06.2008, 10:50:23 »

Wielkie dzięki snufkin, ale dowiem się, czy dobrze wytłumaczyłam, jeśli GUNIT zrozumie Uśmiech A co do tutoriali, to... eee. Chyba własnego nie wymyślę  Zawstydzony

Nie musisz własnego pisać, zawsze możesz coś przetłumaczyć. Mrugnięcie
Calii
√ ι ק

Reputacja: 21 Offline Offline

GIMP: 2.10 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 23.06.2008, 14:04:49 »

Popieram ideę snufkina. Dobry pomysł.

asifalittlezonked zawsze mozesz zrobic TAKI tutorial, ale na innej grafice [sluze skanami z mang] i czesciowo tlumaczyc, a czesciowo wykonac pewne punkty inaczej/prosciej, w ciekawszy sposob etc. Jak sam zauwazylas, technika blokoawani przezroczystosci uzyta tutaj nie jest bardzo trudna, ale jest to ciekawy sposob na kolorowanie elementów. Prosze takze o zastanowienie sie nad autorskim/tlumaczonym tutorialem. Jesli mialabys problem z szablonem, nie masz czasu uczys sie i sprawdzac go szczegolowo, na pewno znajdzie sie ktos, kto by pomogl Tobie w tym.
asifalittlezonked
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 23.06.2008, 14:44:13 »

GUNIT - jeśli miałbyś jeszcze jakieś pytanka, to wal śmiało Mrugnięcie

snufkin & Calii - tłumaczenie też miła rzecz, kiedyś pewnie chętnie się podejmę Uśmiech Na razie coś tam kombinujemy z Sebastianem, zobaczymy, jak wyjdzie. Co do powyższego tuta, to bo ja wiem? Może i warto? To szybka metoda, chociaż ma mankamenty.  Ale ja raczej na razie nie będę miała czasu  Zawstydzony Może ktoś inny "mangowy" byłby zainteresowany  Język

INSEKT: Już nie pierwszy raz widzę jak pomagasz. +1 do reputki dla Ciebie.
« Ostatnia zmiana: 23.06.2008, 21:27:02 wysłane przez INSEKT » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: MANGA
Skocz do: