Sebastian
√ ι ק
Reputacja: 36
Licencja: Copyright
|
 |
« : 02.06.2008, 01:21:55 » |
|
Ostatnio bawiłem się nieco w programie SketchUp i nie miałem czasy dla GIMP'a jednak zaświtał mi pomysł by wykorzystać stare umiejętności z nowymi i ułatwić sobie pracę. Wykorzystując ten program do grafiki 3d najpierw stworzyłem sobie bryłę a potem obrobiłem ją w GIMP-ie. Przed i po:   Polecam tę metodę i program SketchUp każdemu zainteresowanego GIMP-em! Można naprawdę ułatwić sobie pracę. Najlepsze tutoriale:: http://sketchup.google.com/training/videos.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 03.06.2008, 23:49:40 wysłane przez Sebastian »
|
|
|
|
|
ksitek90
Użytkownik
Reputacja: -1
|
 |
« Odpowiedz #1 : 02.06.2008, 05:37:44 » |
|
SketchUp może jest i dobrym programem, jednak daleko mu do Blendera, czy komercyjnych narzędzi takich jak 3Ds Max, czy C4D. I nie wiem po co tego loda obrabiać w Gimpie, skoro można uzyskać ten sam efekt w tych programach, które ci wymieniłem i w SketchUp też. PS: fajnie wygląda ten lód, taki BigMilk czekoladowy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #2 : 02.06.2008, 09:20:56 » |
|
Jest tylko jedno ale: Musisz się na nich znać  . Trzeba się nauczyć modelować no i rendenować. Wymaga to sporej wprawy której nie mam, dlatego używam gimpa obróbki. Poza tym mam chyba większą kontrole nad obrazkiem gdy go używam. W SketchUp trudno narysować coś bardzo skomplikowanego jak np. twarz. Jednak do prostych kształtów nadaje się w sam raz. No i nawet początkujący da sobie radę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BartisKing
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : 02.06.2008, 13:29:40 » |
|
Mniam  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ksitek90
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : 02.06.2008, 15:47:54 » |
|
Jest tylko jedno ale: Musisz się na nich znać  . Trzeba się nauczyć modelować no i rendenować. Wymaga to sporej wprawy której nie mam, dlatego używam gimpa obróbki. Poza tym mam chyba większą kontrole nad obrazkiem gdy go używam. W SketchUp trudno narysować coś bardzo skomplikowanego jak np. twarz. Jednak do prostych kształtów nadaje się w sam raz. No i nawet początkujący da sobie radę. Nie ma co- grafika 3D to ciężka praca, ale za to jak cieszy. Nie znam za bardzo SketchUp ale wydaje mi się że został stworzony do prostych wizualizacji - dlatego stworzenie twarzy, czy innego równie skomplikowanego obiektu może sprawiać problemy, lub być wogóle nie możliwe. Nie zgodzę się z tobą w sprawie kontroli nad obrazkiem. Przecież w 3D możesz zobaczyć to co robisz z każdej strony - kontrola większa, ale i więcej roboty. To tyle mam do powiedzenia. Fajnie że zrobiłeś takie coś, bo zapewne nie jeden (ja też) próbował robić coś tą metodą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #5 : 02.06.2008, 17:32:31 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 02.06.2008, 20:22:47 wysłane przez Sebastian »
|
|
|
|
|
szujak
Użytkownik
Reputacja: 2
Licencja: CC-NC-BY-SA
|
 |
« Odpowiedz #6 : 02.06.2008, 17:53:09 » |
|
Fajny pomysł. Nie miałem okazji pracować w SketchUp, ale za to z Blenderem już pracowałem  . Fajnie wyszedł ten notes.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grolak
√ ι ק
Reputacja: 20
JID: grolak@jabber.org
Kreator mody
|
 |
« Odpowiedz #7 : 02.06.2008, 18:28:42 » |
|
Przeczytałem nazwę i się zaśmiałem (nazwę tematu). No ale rzeczywiście ładnie, muszę tego programu spróbować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ozziuss
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : 02.06.2008, 21:07:30 » |
|
Sebastian może zrób tutek na tę książkę/zeszyt? konkretnie chodzi mi o obrabianie już gotowej bryły w gimpie. fajnie to wygląda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bartek.
Użytkownik
Reputacja: 4
wtf?
|
 |
« Odpowiedz #9 : 03.06.2008, 15:51:45 » |
|
Zeszyt wyglada super! W obu wersjach. Mi tez tutek by nie zaszkodzil (please  ).
|
|
|
|
|
|
<3 
|
|
|
Sebastian
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #10 : 03.06.2008, 23:07:09 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 03.06.2008, 23:30:16 wysłane przez Sebastian »
|
|
|
|
|
asifalittlezonked
Użytkownik
Reputacja: 6
|
 |
« Odpowiedz #11 : 03.06.2008, 23:39:20 » |
|
Rewelacja  Ciekawe, czy to takie trudne, na jakie wygląda. Wszystko bardzo estetyczne, zwłaszcza ten zeszyt z białymi elementami. Aparaty też piękne, a jakie mają gradienty na obiektywach  Fajnie, że zwróciłeś mi uwagę na tego SketchUpa. Może się przydać, skoro nie jest tak skomplikowany jak Blender ;P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #12 : 03.06.2008, 23:47:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RRH
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : 04.06.2008, 00:24:47 » |
|
Sebastian, pięknie wychodzą Ci metalowe gradienty. Zgłoszę się do Ciebie po xcfy, chyba, że zmieniłeś zdanie i ich już nie udostępniasz.  Pogadamy na Jabberku. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grolak
√ ι ק
Kreator mody
|
 |
« Odpowiedz #14 : 04.06.2008, 17:04:01 » |
|
Sebastian, mam mały problem. Otóż ładnie zrobiłem bryłkę, teraz chcę ją w GIMPie obrobić, ale problem: w Sketchupie nie ma żadnych formatów PNG ani JPG, więc nie wiem jak zapisać, screena chyba robić nie muszę  Ale raczej mam tą uboższą wersję (niezarejestrowaną) bo np. w tych tutorialach używają Sketchupa gdzie jest więcej narzędzi. Może w tym płatnym (?) jest zapis w PNG itp. ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 05.06.2008, 17:26:03 wysłane przez rav »
|
|
|
|
|
ksitek90
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #15 : 04.06.2008, 18:34:25 » |
|
Sebastian, mam mały problem. Otóż ładnie zrobiłem bryłkę, teraz chcę ją w GIMPie obrobić, ale problem: w Sketchupie nie ma żadnych formatów PNG ani JPG, więc nie wiem jak zapisać, screena chyba robić nie muszę  Ale raczej mam tą uboższą wersję (niezarejestrowaną) bo np. w tych tutorialach używają Sketchupa gdzie jest więcej narzędzi. Może w tym płątnym (?) jest zapis w PNG itp. ? Dajesz File >> Export >> 2D Graphics i tam jest format png
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #16 : 04.06.2008, 19:38:45 » |
|
W wersji bezpłatnej nie ma bodajże tylko funkcji eksportu do innych formatów 3D. Wszystkie informacje są na stronie programu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grolak
√ ι ק
Kreator mody
|
 |
« Odpowiedz #17 : 04.06.2008, 19:55:08 » |
|
Sebastian: Ty masz płatną czy bezpłatną?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elfica
Użytkownik
JID: elfiatko@jabster.pl
|
 |
« Odpowiedz #18 : 04.06.2008, 20:56:53 » |
|
Rewelacyjny efekt, robi wrażenie. Wygląda na coś bardzo pracochłonnego :)
PS: Przepraszam, ale muszę to napisać - za każdym razem jak widzę nazwę tego tematu gęba mi się śmieje że hej :D No nie mogę :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Shad-ow
Nowicjusz
GIMP: 2.4 + GAP
This is my love... Hip Hop!
|
 |
« Odpowiedz #19 : 04.06.2008, 21:16:12 » |
|
Rewelacyjny efekt, robi wrażenie. Wygląda na coś bardzo pracochłonnego  PS: Przepraszam, ale muszę to napisać - za każdym razem jak widzę nazwę tego tematu gęba mi się śmieje że hej  No nie mogę  Rzeczywiście świetny efekt! My chcemy o tym tutorial! My chcemy o tym tutorial! My chcemy o tym tutorial! Dobra, wystarczy tych krzyków. Co do nazwy tematu, to witaj w klubie. Na mojej gębie wielki bana się pojawił, widząc te nazwę.  :D:D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ksitek90
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #20 : 04.06.2008, 21:45:19 » |
|
Ja pobrałem program z www.dobreprogramy.pl i tam jest wersja która pozwala zapisywać obrazy 2D, nie wiem z czym macie wy problem. Ewentualnie pozostaje wam pomoc małego guziczka na którym pisze PrtScr
|
|
|
|
|
|
|
|
|