Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Selektywne rozjaśnianie.  (Przeczytany 9051 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
binar
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

binar

« : 30.05.2008, 22:35:36 »

Nawet nie wiem gdzie ten wątek umieścić, może tu będzie pasował...

Ostatnio wpadłem na pomysł jak uzyskać w Gimpie efekt typu "selektywne rozjaśnianie" czyli rozjaśnienie tylko ciemnych miejsc zdjęcia (i nie chodzi o mi znany trik z maską kontrastów czy modyfikację krzywej). Ponieważ o dziwo nic takiego nigdzie dla Gimpa nie znalazłem, chciałbym się spytać, czy może jednak wyważam dawno otwarte drzwi i gdzieś jest na to opis, czy jednak coś takiego komuś by się przydało?
Grolak
√ ι ק

Reputacja: 20 Offline Offline

JID: grolak@jabber.org
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Kreator mody

« Odpowiedz #1 : 30.05.2008, 22:44:27 »

Temat zły, nie wiem, jesteś nowicjuszem i nie wiem czy masz dostęp do działu Propozycje tutoriali. Ale jak nie masz, to raczej temat dobry Uśmiech Co do tutoriala, jak będziesz spełniał wymagania regulaminu tutoriali (chyba 10 dni na forum i 15 postów) to myślę że może się przydać. A tekowego tutoriala chyba nie ma  Zły

afk
binar
Użytkownik

Galeria Użytkownika

binar

« Odpowiedz #2 : 31.05.2008, 14:46:54 »

Po prostu parę dni temu wpadłem na pomysł na selektywne rozjaśnianie obrazu w Gimpie i w tej chwili wydaje mi się (choć oczywiście mogę się mylić), że w sprzyjających warunkach (wyraźnie oświetlony obiekt na pierwszym planie, dobre dobranie parametrów) nawet nieźle i szybko to wychodzi, a potrzeba ręcznej interwencji w obraz może być niewielka (choć zwykle potrzebna). Lecz najpierw chętnie skonfrontowałbym z czymś, co mój sposób jest wart, bo nie wiem, czy nie istnieją lepsze. Postów na siłę nie będę nabijał, uważam że to nie ma sensu, zresztą w tej chwili nie czuję się na siłach zrobić idealnego tutoriala, gdyż pomysł jest całkiem świeży i na pewno coś da się zrobić lepiej niż ja to robię. Mogę nawet tutaj przedstawić o co chodzi, a wszelkie uwagi byłyby mile widziane.

Oto taki naprędce i prowizorycznie zrobiony przed chwilą przykład. Jak na złość najwięcej czasu straciłem na szukanie odpowiedniego zdjęcia, bo moich prywatnych nie będę przecież wklejał - pal diabli też prawa autorskie. Oczywiście zawsze da się to zrobić lepiej, ma się dużą kontrolę nad wszystkim.

« Ostatnia zmiana: 31.05.2008, 19:37:06 wysłane przez binar » Zapisane
mmiicc
√ ι ק

Reputacja: 14 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 02.06.2008, 14:58:21 »

Jeśli o mnie chodzi to jestem żywo zainteresowany jakim sposobem uzyskałeś ten efekt bez korzystania z narzędzia "Krzywe"

Śledź gimptools.pl na  lub Identi.ca
Grolak
√ ι ק

Reputacja: 20 Offline Offline

JID: grolak@jabber.org
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Kreator mody

« Odpowiedz #4 : 02.06.2008, 17:37:43 »

Chociaż już chyba znalazłem sposób, ale myślę że ty masz inny sposób, szybszy.

afk
binar
Użytkownik

Galeria Użytkownika

binar

« Odpowiedz #5 : 03.06.2008, 22:18:29 »

Jeżeli chodzi o krzywe, kompletnie nie wychodzi mi robienie przy pomocą krzywych tego o czym piszę. Nie wiem, może nie umiem, ale rezultat zwykle jest daleki albo bardzo daleki od zamierzonego.

Ale może do rzeczy. Ostrzegam, że poniżej nie ma uniwersalnej metody, to tylko przykład dla konkretnego zdjęcia.

Jakiś czas temu odkryłem, że w Poziomach, przy "wyborze białego punktu", mocne przesunięcie prawego suwaka w lewo powoduje, że zaczynają być widoczne na zdjęciu szczegóły, które normalnie były zbyt ciemne, bure a wręcz niewidoczne, w dodatku z uwydatnieniem koloru (choć czasem za mocnym). Tyle, że jest jeden szkopuł - jasne fragmenty zdjęcia ulegają nie tylko zbyt silnemu rozjaśnieniu i saturyzacji, ale wręcz koszmarnemu przepaleniu, co czyni tę metodę bezużyteczną.

Ale pewnego dnia mnie olśniło: a gdyby tak wyłączyć lub w kontrolowany sposób osłabić działanie tego filtru na jaśniejszych partiach zdjęcia? Odpowiedź jak to zrobić nasunęła mi się natychmiast: zbudowanym na podstawie zdjęcia zaznaczeniem albo (lepiej) maską warstwy. Przez przezroczystą maskę będzie przebijać w odpowiednich miejscach oryginalne zdjęcie.

Problem w tej chwili jest taki, że po kilku dniach testów kompletnie... zgłupiałem.

Otóż nie jestem w stanie znaleźć żadnej uniwersalnej zasady tworzenia masek, która byłaby skuteczna we wszystkich przypadkach. Jest mnóstwo możliwości, z jednymi zdjęciami jeden sposób działa, z drugimi zupełnie źle...

Taki prosty przykład, aby zrozumieć o co mniej więcej w tym chodzi (uwaga, to NIE JEST tutorial)

Ładujemy do GIMPa to zdjęcie (kiepskie, ale dobre na ten przykład)

1. Czasem warto zdjęcie wstępnie obrobić (np. rozjaśnienie, balans bieli itp.), ale w tym przykładzie nie jest to ważne.

2. Duplikujemy oryginalną warstwę dwa razy

3. Przełączamy się na najwyższą warstwę, otwieramy "Poziomy". Dodajemy trochę gamma (np. 0,30) i przesuwamy prawy suwak (Wybór białego punktu) w lewo, aż uzyskamy satysfakcjonującą jasność tła (np. 70-100). Zupełnie nie przejmujemy się przepaleniami, w tym wypadku akurat będą... bardzo pomocne.

4. Dodajemy maskę warstwy -> Kopia warstwy w odcieniach szarości. Albo od razu robimy inwersję, albo później na dodanej masce.

5. Rozmywamy maskę warstwy - i tu pojawia się problem: jak mocno? Zbyt słabe zniszczy fakturę teł i przejścia, po zbyt mocnym pojawią się charakterystyczne aureole na kontrastowych krawędziach. Trudno tu o reguły. W tym wypadku akurat dobrą wartością wydaje się np. 30 (rozmycie Gaussa) Jak pisałem, nie znalazłem idealnego sposobu tworzenia maski.

6. Czasem warto odpowiednio przekształcić maskę (także Poziomy), by bardziej składała się z czerni i bieli niż z odcieni szarości (trzeba wyczuć jak to wpływa na zdjęcie). Na tym zdjęciu akurat chyba niezbyt to wychodzi. Warto też zauważyć, że w tym przykładzie maska też osłabia trochę rozjaśnienie tła. Można np. dać "Wybór czarnego punktu na ok. 30, trochę ściemnią się kontrastowe krawędzie.

7. Teraz możemy rysując delikatnymi pędzelkami na masce warstwy poprawić te aureole, ręcznie coś podjaśnić lub ściemnić (tło, twarz dziewczyny w basenie, wielkiego orba nad głową) i tak dalej.

Etapy:

Możliwych kombinacji jest naprawdę dużo. Czasem np. lepiej tylko delikatnie rozmyć maskę, czasem stworzyć ją z oryginalnego obrazka, czasem trzeba zmniejszyć saturyzację, często lepiej rozjaśnić zdjęcie gammą lub krzywymi itp. itd. etc. Zresztą jeśli komuś będzie się chciało pokombinować, zrozumie o co chodzi. Są też zdjęcia, z którymi trudno coś zrobić...

Tak więc szczerze mówiąc nie wiem, czy ten sposób jest coś warty i czy taką operację da się zrobić jeszcze prościej i lepiej.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Selektywne rozjaśnianie.
Skocz do: