Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Velius Personal Portfolio  (Przeczytany 3972 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Velius
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« : 07.07.2008, 14:43:04 »

Moje Portfolio, zapraszam do oceniania:)
Jak wam się podoba?
http://velius.xt.pl
Piotreek
Gość
« Odpowiedz #1 : 07.07.2008, 15:06:28 »

Oczojebne. Zmień pomarańcz i zieleń na coś "normalnego". Tak, żeby te kolory się mniej więcej łączyły.

Pusta\.
ozziuss
Gość
« Odpowiedz #2 : 07.07.2008, 15:12:37 »

- tabelki
- nieczytelne czcionki
- za duże elementy
- żarówkowe kolory :/
- efekt szkła rozcina motocyklistę na pół
- co ma motocyklista i naruto do tematyki strony?
- webdesign i projektowanie stron to dwie różne rzeczy?
Interesuję się grafiką komputerową, webdesignem oraz projektowaniem stron.
- treść strony nie pasuje do tematyki
- ta kartka w stopce nie wygląda za fajnie

ja bym to zrobił od nowa.
Velius
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 07.07.2008, 15:52:21 »

Oczojebne. Zmień pomarańcz i zieleń na coś "normalnego". Tak, żeby te kolory się mniej więcej łączyły.
Na co zmienić?Oczojebne tzn.jaskrawe kolory, które biją po oczach, to nie znaczy, że jest tak źle:P

Pusta\.
Dlaczego tak sądzisz?

- tabelki
Fajne? Język

- nieczytelne czcionki
No trochę, ale chciałem żeby to jakoś wyglądało.

- za duże elementy
Dla mnie lepiej dużo niż mało.

- webdesign i projektowanie stron to dwie różne rzeczy?
Mogłeś tak pomyśleć, wiesz chodziło mi raczej o pisanie kodu i umieszczanie pojedyńczych odcinków według schematu.

- treść strony nie pasuje do tematyki
Dlaczego? To część mnie, to co mnie interesuje.

Doszedłem, do wniosku, że jedni sądzą, że strony są zbyt puste jak Piotreek, a inni sądzą, że jest zbyt bardzo napaćkane i, że nijak to nie wygląda. Ludzie mają różne gusty i charaktery, to że niektórym się nie podoba nie znaczy, że muszę coś zmieniać. Ale spróbuję zrobić następnego laya, tak jak chcecie w mało jaskrawych kolorach (zobaczymy co mi z tego wyjdzie).
karmazynka
Użytkownik

Reputacja: 6 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 07.07.2008, 19:11:39 »

Oczojebne kolorki - zamień na te: http://www.colourlovers.com/palette/314275/marmalade_skies te: http://www.colourlovers.com/palette/440205/Thinking_of_autum... lub inne (jeśli chcesz zostać w tematyce koloru zielonego) http://www.colourlovers.com/palettes/search?hsv=&sortType=rank&sortBy=asc&query=&hex=&lover=&hueOption0=Orange&hueOption1=Green&hueOption2=&x=42&y=5
Tabele - piszesz, że znasz CSS. Dlaczego nie wykorzystasz jego potężnych możliwości pozycjonowania?
Pusta - za mało treści, za dużo ozdobników.
Nieczytelne czcionki - nie jest źle; szkoda tylko, że biały kolor czcionek jest zestawiony z wściekłym zielonym (to powoduje nieczytelność)
Za duże elementy - nie są wprost proporcjonalne do ilości treści.
Sprawa z webdesign'em - czy nie chodziło ci czasem o webmasterstwo? (tworzenie stron internetowych od strony kodu)
Treść strony nie pasuje do tematyki - to jest twoje portfolio, a nie bohatera Naruto. To ty masz być w roli głównej na tej stronie. Jeśli nie chcesz umieszczać swojego zdjęcia - zmniejsz logo.
Różnica zdań - każdy mówi co innego, ponieważ różne płcie, grupy wiekowe oraz światopogląd powodują różnice w gustach. To dlatego jedna osoba potrafi zachwalać w niebiosa obrazek, a druga stwierdzi, że praca jest beznadziejna.
Velius
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 08.07.2008, 09:02:46 »

Popróbuje z tymi twoimi kolorami, a ie piszę w css bo trzeba by było się przerzucić na html, a wszystko jest napisane w php (czemu?) bo łatwiej jest includować fragmenty kodu niż za pomocą iframe w htmlu.
Damian UKF
Użytkownik

Reputacja: 1 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Bądź bliski dla bliskich !!!

« Odpowiedz #6 : 08.07.2008, 13:31:34 »

Może się nie znam, ale mi się strona tak ogólnie podoba
7/10

ozziuss
Gość
« Odpowiedz #7 : 08.07.2008, 14:20:30 »

Mogłeś tak pomyśleć, wiesz chodziło mi raczej o pisanie kodu i umieszczanie pojedyńczych odcinków według schematu.
czyli webmastering.

Dlaczego? To część mnie, to co mnie interesuje.
tak ale przyszłego klienta to nie interesuje. nikt nie zostanie na tej stronie dłużej bo pomyśli że albo trafił na stronę domową jakiegoś dziecka albo że to jakiś serwis z bajkami. no chyba że nie chcesz by się ktoś zainteresował twoimi umiejętnościami to zupełnie inna sprawa. ale w takim razie: po co portfolio?
Velius
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 09.07.2008, 19:15:11 »

http://www.gimpuj.info/gallery/7415_09_07_08_8_12_44.png
To napewno moja najlepsza praca, ja tak sądzę. Jak się wam podoba? Czy Wszystko jest OK?
Dostałem jakiegoś natchnienia, żeby to tak wyglądało Mrugnięcie
Proszę o sumienne oceny:)
karmazynka
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 09.07.2008, 20:03:42 »

Widać, że się postarałeś. Tło bardzo ładne, pomysł z szarym boxem świetny, wspaniałe kolory, menu w formie zakładek oddaje klimat strony. Niestety, jest też parę błędów:

Orange Point logo jest piętą achillesową całej strony; przede wszystkim naruszyłeś zasady realizmu (motyl siedzi na niebie? Drzewo wisi w powietrzu?), niepotrzebnie zaokrągliłeś prawy róg. Nie można też przeoczyć czcionki, która nie pasuje do klimatu reszty (plus biały kolor, który powoduje 'świecenie' napisu). Rada: poszukaj czcionki tutaj: http://www.dafont.com/theme.php?cat=601 plus zastosuj efekt cienia, unikniesz dzięki temu utonięcia tekstu w jasnoniebieskiej powodzi. Jeśli chodzi o rendery: drzewo przesuń w dół, motyla usuń. Przydałoby się zmienić tło: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,96.0.html - spróbuj zastosować tego tutoriala lub znaleźć ładne, błękitne niebo (może ktoś z oglądających twoją stronę wymyśli lepsze tło pod logo; jak na razie tylko to przychodzi mi na myśl)
 Orange Point box 'ostatnio dodane' - w tym przypadku zrobiłeś o jeden box za dużo, a przynajmniej w tym miejscu. Chodzi o to, że z lewej strony tworzy się niebezpieczne nagromadzenie elementów, pomiędzy którymi jest mała odległość. Rada: Na pewno będzie ci zależało na pozostawieniu boxa tam, gdzie stoi. Jeśli więc chcesz tak zrobić - zmniejsz ikonki (niestety), napis 'dodane' przesuń pod 'ostatnio' i symetrycznie ułóż marginesy, które powstały na skutek kurczenia elementów. Jeśli jednak zależy ci na jakości miniatur to musisz przesunąć box na sam dół (nad stopką).
 Orange Point shoutbox - identyczna sytuacja jak przy 'ostatnio dodane - bardzo małe marginesy między boxem z tekstem a SB. Sęk w tym, że tego nie umieścisz na dole strony (można, ale nie jest to najlepszy pomysł). Skurczyć też nie da się, jedyną rzeczą, jaką można w tej chwili zrobić to usunąć kompletnie box (nawet przesunięcie w lewo niczego nie da, ponieważ zburzy to harmonię strony). Przykro mi. Inny układ strony uratowałby SB. Ponieważ teraz strona wygląda jeszcze gorzej proponuję włożenie 'ostatnio dodane' do szarej szpalty oraz skurczenie loga do wymiarów obu boxów (hura! mamy stronę wielkości przyjaznej użytkownikom posiadającym rozdzielczość 800x600!)

To tyle. Jeśli zrobisz poprawki to koniecznie umieść layout tutaj aby jeszcze bardziej dopieścić ewentualne niedociągnięcia :-)

EDIT: Zapomniałabym dodać: to nadal nie jest portfolio.
Velius
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : 09.07.2008, 20:09:14 »

Dzięki za dobre rady, dopiero teraz widać kto się zna na rzeczy a kto gada bez sensu:) Dzięki za pomoc, spróbuję się dostosować:)

EDIT://
http://www.gimpuj.info/gallery/7415_09_07_08_10_53_15.png
Teraz wszystko poprawione, tego bialego z lewej nie będzie oczywiście:P
« Ostatnia zmiana: 09.07.2008, 21:55:46 wysłane przez Velius » Zapisane
karmazynka
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 15.07.2008, 12:11:49 »

Nie zauważyłam nowego wpisu, więc odpisuję dopiero teraz. Jest o niebo lepiej - kolor nieba komponuje się świetnie z szarym kolorem. Także delikatne dodatki - cień pod tekstem, motyl, 'rozwinięta' węższa szpalta, kubełek z pędzlami, a w końcu krój czcionki - dodają wewnętrznego uroku stronie. Bardzo dobrze, że ostatnie prace dałeś na dół strony - lepiej to wygląda. Jeżeli ten biały pasek jest realnym marginesem to zadanie wykonane, ale jeśli ma być odcięty od reszty to trzeba jeszcze wyrównać marginesy po stronie reklamy aby po jednej i drugiej stronie była taka sama odległość.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeWebmastering & WebdesignWasze stronyWątek: Velius Personal Portfolio
Skocz do: