Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Skąd bierzecie pomysły na prace ;]
Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Skąd bierzecie pomysły na prace ;]  (Przeczytany 14856 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
capeone
Użytkownik

Reputacja: 13 Offline Offline

GIMP: 2.2
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

capeone

« : 16.04.2008, 17:46:07 »

No właśnie, to mnie bardzo zastanawia. Chciałem zrobić dziś fajną tapetę ale nic mi nie przyszło do głowy ;p Później zaczełem śmigać po jakiś galeriach i znalazłem parę fajnych tapet - drzewo wystające z wazonu, 4 ramki z żywiołami... kurde ;p zrobił bym to ale... to już nie będzie moja praca Skwaszony taki problem mnie dręczy ;p
powiedzcie, jak wpadacie na pomysł zrobienia czegoś konkretnego. czy podpatrujecie od innych, czy na spontanie robicie...
zachęcam do polemiki ;]
ps. posty traktujące o sygnaturkach typu weź czyiś render, popaćkaj czimiś brushami, dodaj czyiś c4d, użyj czyjeś czcionki i napisz ''made by me'' będę ignorować.
szujak
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 16.04.2008, 18:37:01 »

Ja patrzę na prace innych osób, a potem próbuję zrobić coś samemu Uśmiech. Czasami wpadnę na jakiś fajny pomysł, ale rzadko  Chichot.
Może Ci się przydać:
http://www.deviantart.com/
http://www.digart.pl/

----------------------------
http://www.pillart.pl
----------------------------
http://szujak.deviantart.com
http://szujak.digart.pl
capeone
Użytkownik

Galeria Użytkownika

capeone

« Odpowiedz #2 : 16.04.2008, 18:46:44 »

no w sumie tak, ale zawsze pozostaje ten niedosyt, uczucie że to tylko marna kopia...
DECK
Użytkownik

Reputacja: 6 Offline Offline

GIMP: 2.4
JID: deck@gimpuj.info
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

ROLL & CHILL...!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 16.04.2008, 18:57:51 »

Dobrym sposobem jest czysty umysł xD

Za to dziś się czuję, jakbym przedawkował nutellę... o.O

www/ ~portfolio
www/ ~digart
www/ ~lastfm.pl
capeone
Użytkownik

Galeria Użytkownika

capeone

« Odpowiedz #4 : 16.04.2008, 19:25:08 »

czysty umysł...
tak więc mając na głowie szkołe i inne pierdoły tego typu nie mam szans na wymyślenie czegoś innowacyjnego ?
ozziuss
Gość
« Odpowiedz #5 : 16.04.2008, 19:26:56 »

ciekawe pomysły przychodzą po >3 piwach. minusem tej metody jest to że trzeba mieć skończone 18 lat Chichot
Calii
√ ι ק

Reputacja: 21 Offline Offline

GIMP: 2.10 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 16.04.2008, 19:42:39 »

Ja na przykląd czasami widze jakis element/obiekt/render i po prostu wiem, ze chce zrobic wlasna wersje, wlasne wykorzystanie tlo czy interpretacje. Bardzo czesto przy czytaniu mangi robie sobie zrzut ekranu/zapisuje dana strone, poniewaz jest na niej jakis element, ktory potrafi zainspirowac. Tak samo z anime - fragment z ciekawym ujeciem, zatrzymuje, robie grab i dalej ogladam. Takich "to do" mam bardzo duzo na dysku. Czasami sa to prace, ktore chce zwyczajnie zwektoryzowac Uśmiech
Jest mnostwo styli graficznych, po wielu nie potrafie sie jeszcze poruszac i odnalezc, ale mam nadzieje, ze w koncu sie przelame i sie cos uda. Korci mnie zrobic tapete, gdzie kazdy element powiedzmy sklada sie z innego deseniu, ale nie takiego banalnego i prostego, ale powiedzmy z wzorku niczym prawdziwa tapeta.. troche retro.. troche rokoko Uśmiech na to nalozyc przyjemne gradienty kolorow jeszcze i dobrac tematyke.

Czasami zdjecia moga byc inspiracja, czasami pomysl rodzi sie patrzac na stare obrazy wielkich artystow. Zaadoptowanie na przyklad art nouveau dla tapety z manga/anime lub po prostu jakims vexlem lub wektorem - i juz jest cos od "siebie" mimo, ze temat nie jest nowy. Uśmiech 2

Cegielka jaka zrobilam, miala wydaje mi sie na poczatku dosc fajny pomysl.. ale rezultat.. eh.. nie jestem zadowolona Smutny Za to moja najnowsz tapeta - jestem nia osobiscie zachwycona, ze sie udalo Chichot [zapraszam do galerii :>]
Elfica
Użytkownik

JID: elfiatko@jabster.pl
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 24.04.2008, 19:39:17 »

Same przyłażą :) Niestety też dranie uciekają i wtedy jest problem. Mnie bardzo inspiruje muzyka.
Poza tym zauważyłam, że pomysł musi dojrzeć, zwykle mam dziesięć wersji tego, co chciałabym zrobić, czasem dwa pomysły się połączą i wtedy efektem może być coś ciekawego...

Pawel1995k
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 28.04.2008, 14:39:49 »

Ja biorę pomysły z życia. Uśmiech Coś mnie zainteresuje, zaciekawi itp., to wtedy pracę jakąś mogę zrobić. Chichot
CorteZ
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : 28.04.2008, 16:00:11 »

Hmm... Ciekawy temat... Ja niestety tak mam, że:

-Dobre prace wychodzą mi kiedy jestem szczęśliwy czyt. zrobię sobie sok malinowy z wodą delikatnie gazowaną, jest weekend i nie ma nic zadane: Przykład pracy

Lub kiedy:

-Jestem maksymalnie zdołowany, chce się zabić: Przykład pracy

Więc albo rób to co najbardziej kochasz*, albo jak masz depresję to to wykorzystaj Uśmiech

*Ciekawa historia: każdy grafik jakiego znam: śpi jak długo chce, jak mu się nie chce to nie robi, na przykład Ojciec mojej koleżanki... Ale, żeby uświadomić wam, że to nie mój wymysł przeczytajcie sobie to:

Praca designera to jedna z najlepszych i najbardziej… luźnych posad na świecie. Wymyślanie nowych przedmiotów nie odbywa się w dusznej atmosferze sztywnych godzin pracy, odbijania kart zegarowych czy biegu za umykającą fabryczną taśmą. W centrum projektowym Nissan Advanced Technical Center w japońskim mieście Atsugi na środku wielkiej hali designerów ustawiono… sztuczną palmę. Miejsca pracy rysownicy ozdabiają ulubionymi przedmiotami, a każde biurko jest niczym twierdza – otoczone rysunkami, zdjęciami i tym, co dla projektanta najważniejsze. Nie ma rygoru garniturów ani pracy na czas. Każdy ma prawo wyjść na taras lub do biblioteki wypełnionej tysiącami książek i czasopism poświęconych designowi. Po co to wszystko? Po to, żeby uruchomić wyobraźnię. I wymyślać coraz ciekawsze modele samochodów.

Nightquest
Użytkownik

Reputacja: 12 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : 28.04.2008, 20:00:59 »

Ja robie "te lepsze" prace niezaleznie od tego czy mam dobry humor czy zly. A co do pomyslow to z tym bywa roznie, czasami pod wplywem pomyslu wyjdzie cos fajnego, ale zwykle wyglada to tak, ze zaczynam cos tworzyc na "spontanie" i wychodzi z tego cos wiecej niz "cos" ehehe Uśmiech

" login, pass, nick, spam znikl, “chodz na zielone”. "
KYCu
Użytkownik

Reputacja: 8 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : 28.04.2008, 20:57:39 »

Ja to sobie wychodzę z dziewczyną na spacer, jest ciepło, przyjemnie, porobimy kilka zdjęć z czego jakieś 80% robię takich, które przydały by się na jakąś pracę Język . Wystawy sklepów kipią od różnych reklam, promocji i może to dziwne ale własnie w tym szukam pomysłu Chichot . Ostatnio zainteresowała mnie wystawa za szybą w pewnym sklepie z ciuchami...no i już siedzę nad grafiką Język

P.S. Witam wszystkich GIMPowiczów Mrugnięcie

P o z d r a w i a m, P i o t r e k
www.kycu.pl || Be Yourself series || www.shishahouse.pl || www.TeamDoom.pl
Ravicious
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : 04.05.2008, 16:50:04 »

Czasami dostanę jakiegoś olśnienia, zwykle robię pracę, bo muszę. Ostatnio w ogóle mało tworzę, chyba przerzucę się na programowanie (inwencja twórcza nie jest tam aż tak bardzo potrzebna).

@CorteZ

Najelpszy jest freelans w domu! Chichot

Gibson
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Nowy wyznawca czarnego pana

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : 12.05.2008, 20:53:14 »

Natchnienie do roboty, temat sam przychodzi.

mNagly
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

mNagly

« Odpowiedz #14 : 29.05.2008, 21:01:18 »

Trzeba miec wene twórczą, ze mną czesto jest odwrotnie niz z toba, bo ja kątem oka zobacze jakis obrazek i... wiem! po prostu wiem co mam do niego dodac! juz sobie wyobrazam ten obrazek po moich przeróbkach, ladny odpicowany i wogóle super xD. Tylko potem przychodzi ten moment, ze otwieram go w gimpie, chce dodawac te rzeczy i niezabardzo wiem jak albo nawet jesli wiem, efekt wygląda sztucznie i brzydko... Zawstydzony
Mam te wszystkie pomysly w glowie i nie umiem ich przeniesc na ten obrazek... Zawstydzony Płacz

I wtedy jak sie dlugo zastanawiam jak mam to zrobic albo poprawiam efekt bo nie wyglada tak jak chcialbym by wyglądal, pomysly uciekają i juz wlasciwie sam nie wiem jak ma okreslona rzecz wyglądac... Płacz Zawstydzony
« Ostatnia zmiana: 29.05.2008, 21:12:00 wysłane przez mNagly » Zapisane
Miki
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Thrash / Death / Black

« Odpowiedz #15 : 11.06.2008, 22:38:14 »

Włączam sobie muzykę na słuchawkach przed snem... wystarczy włączyć kapele pokroju Opeth, Death, Moonspell, Nevermore i zamknąć oczy. Przy odrobinie wrażliwości muzycznej obrazy pojawiają się same ;]

Pozdrawiam

Sebastian
√ ι ק

Reputacja: 36 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #16 : 11.06.2008, 23:45:42 »

Radze dużo oglądać ładnie wyglądających tapet, przedmiotów, ikon, wszystkiego. Nie chodzi tu o bezczelne kopiowania ale wykorzystywanie istniejących motywów. Tak jak np. w literaturze wykorzystuje się motyw dynamicznego bohater zmieniającego się pod wpływem jakiegoś wydarzenia ze złego w dobrego albo motyw złego bossa w grach co śmieje się na początku i krzyczy na końcu. Motywy te można wpleść w wiele klimatów.
Zobacz np. moją ostatnią pracę.

Po pierwsze zacząłem od kolorów, wziąłem pomarańczowo-czerwony dlatego że wyścig był pełen emocji a i pogoda była bardzo słoneczna. Dalej myślałem jak zaprezentować ten wyścig, wykorzystałem pomysł z tej tapety:

[Z filmu "Wyspa" ("The Island")]

Pomysł dla mnie świetny, z poszczególnych ujęć filmu wycięto górę i dół skupiając się na głównych postaciach. Taki obraz jest bardziej dynamiczny a o to chodziło w mojej tapecie. Szerokie zdjęcia potęgują dodatkowo złudzenie dynamiczności. Aby wpleść ładnie te zdjęcia w całość zastosowano natomiast mnóstwo prostokątów o różnej szerokości sprawiające może trochę wrażenie jakby będących wyświetlaczami (?) na których obrazek się jednak nie zapalił. W każdym razie dzięki nim obraz nie jest upaćkany zdjęciami i nie są one zawieszone w nicości. Oczywiście wszystko dopasowałem u siebie tak jak mi się podobało i by było "gorące" a nie takie nieco wystudzone i hermetyczne.   
Dałem jeszcze takie wielkie litery mało widoczne litery one też są na tej tapecie ale to baaardzo znany i nieco oklepany efekt. Znany choćby z movie makera. Oczywiście nie zawsze pasuje ale mi akurat bardzo przypadł do gustu.

Białe pasy to zasługi coca coli i tego mixa:     

Zacząłem latać ścieżkami wedle uznania mając jednak na uwadze to że większą dynamikę uzyska jeśli u końców pasy będą węższe. W jednym miejscu zaczyna się szeroko ale za to gwałtownie się zwęża. Same pasy to za mało więc dodałem niby "cienie" (coś jak niby chmury w tamtej tapetce). Bardzo chciałem zrobić ostatnio taki deseń jaki jest chyba na coca coli (te kropki w tle pod ukosem) więc parę minutek i już mam to co chciałem. Oczywiście zaraz wykorzystałem w pracy. Napisy to już prościzna, wystarczy poukładać tak jak nam pasuje, zresztą dobrych przykładów typograficznych pełno jest w reklamach na ulicach. Napis BMW wedle mnie powinien być oczywiście wielki, "sauber" mniejszy bo jest mniej istotny. 
Patrz na reklamy na ulicach, na wszystko co dało by się wykorzystać. potem się tym baw wedle uznania, zmieniaj kolory, kształty. Wcale nie jest powiedziane że inaczej będzie źle. Fajne pomysły gromadź na dysku a jak masz w głowie jakiś fajny pomysł to też go zapisuj, potem może ci to ulecieć.   

Edit:
A i te napisy one nie dopasowują się do prostokątów, to też rodzi jakąś dynamikę i burzy statyczność. BTW z tym jednym cienkim prostokątem przesadziłem (nad napisem BMW taki cienki) lepiej było by bez niego Mrugnięcie. Właśnie oglądaj swoje prace po godzinie albo i po paru dniach a zobaczysz że będziesz widział to co ci wcześniej jak mi umknęło.
Mam nadzieje że ci jakoś pomogłem choć ja jestem samoukiem i mogę się mylić.
Dodam jeszcze na koniec na pewno dobrą radę byś znalazł jakieś materiały na temat kompozycji. Ja znalazłem ostatnio magazyn ComputerArts, podobno sporo w nim takich wskazówek o kompozycji itd. w przeciwieństwie do innych innych magazynów gdzie ą tylko tutoriale.   
Dobra kończę bo się rozwaliłem... 
« Ostatnia zmiana: 11.06.2008, 23:56:15 wysłane przez Sebastian » Zapisane
RRH
Gość
« Odpowiedz #17 : 11.06.2008, 23:53:34 »

Bardzo ładny opis.  Uśmiech 2
Popieram - trzeba obserwować to co jest w telewizji i na ulicy, na produktach. Nie tworzą ich przecież amatorzy.
Pyza
Gość
« Odpowiedz #18 : 27.06.2008, 22:07:26 »

Obserwowanie po pierwsze.
Po drugie, muzyka, książki, wyobraźnia. Broń boże telewizja, chyba że sygnatury z klanu (dobra, przesadzam) Cię kręcą. Mnie do tego rysunku zainspirował głównie kolega swoim opowiadaniem. Ja zawsze kiedy słucham muzyki głowę mam pełną obrazów, niektórych zwyczajnych, nieciekawych, innych wartych uwiecznienia.
Ravicious
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : 28.06.2008, 10:50:44 »

Radze dużo oglądać ładnie wyglądających tapet, przedmiotów, ikon, wszystkiego.

No i właśnie dlatego ja weny twórczej nie miałem, bo jak tu oglądać dużo ładnych tapet, kiedy ma się iPlusa z limitem 1GB/miesiąc? Mrugnięcie

madlain
Gość
« Odpowiedz #20 : 14.12.2008, 15:55:32 »

No więc tak: Szukam obrazków na http://www.deviantart.com/ jeżeli mi się coś spodoba to wrzucam ją na gimpuj.info Chichot a potem ludki oceniają je na 1 lub 2 gwiazdki... Chichot
Nose4s
√ ι ק

Reputacja: 6 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
JID: moses@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Troll magister dyplomowany ;)

« Odpowiedz #21 : 14.12.2008, 16:24:38 »

Radze dużo oglądać ładnie wyglądających tapet, przedmiotów, ikon, wszystkiego.

No i właśnie dlatego ja weny twórczej nie miałem, bo jak tu oglądać dużo ładnych tapet, kiedy ma się iPlusa z limitem 1GB/miesiąc? Mrugnięcie

Oo...nie jestem sam Język

ja tam inspirację czerpię obrazów które gdzieś tam często przez przypadek zobaczę...

EN
√ ι ק

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #22 : 14.12.2008, 17:33:45 »

a ja ostatnio czerpalem z hmmm glupio to zabrzmi ale ze strychu u babci. I z pajeczyn!  Chichot

Jak mozna zyc z limitem? ja bym zwariowal liczac ile mi jeszcze zostalo Język

Dorwać mnie można na:
Namae
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.8
Galeria Użytkownika

Let's go!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : 21.12.2008, 13:09:41 »

Również bym zwariowała. I to jeszcze 1 GB miesięcznie O_O
No, ale ON-topic:
Ja swoje inspiracje czerpię z muzyki, obserwowania przyrody( no, ale już bardziej podchodzi pod fotografię) a także pomysły przychodzą same z siebie xD Siedze sobie, oglądam telewizje czy słucham radia a tu nagle bach! Pomysł na kolejne bohomazy.
Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Skąd bierzecie pomysły na prace ;]
Skocz do: