Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Linux przycina  (Przeczytany 2085 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ism
Gość
« : 02.04.2008, 16:46:24 »

Hej, cześć i witam! Ostatnio zabawiłem się trochę z Mandrivią, ustawiłem górny pasek menu pulpitu i przezroczystość i właśnie od jakiegoś czasu po tym incydencie system zaczął mi lekko przycinać. Nie możliwe, że jest to wina sprzętu, ostatnio zaczynam wątpić, że jest to wina tej całej zabawy, gdyż wszystkie efekty jakie ustawiłem już zlikwidowałem z mojego pulpitu, co mam robić ?
RRH
Gość
« Odpowiedz #1 : 02.04.2008, 16:56:11 »

Linux się nie przycina. Co najwyżej KDE może zużywać więcej zasobów.
Calii
√ ι ק

Reputacja: 21 Offline Offline

GIMP: 2.10 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 02.04.2008, 17:20:28 »

Kazdy system moze sie przycinac ;-) jesli zostanie zle skonfigurowany. Nie napisales nic kompletnie o sprzecie jaki posiadasz. Jesli bawiles sie przexroczystosciami etc. to wtedy mogl byc komp bardziej obciazony i dzialac ociezalej/wolniej. Po czasie jednak, gdy wylaczyles bajerki - nie powinno byc zwolnienia dzialania systemu. Opisz dokladniej objawy "przycinania sie" w jakich sytuacjach wystepuje, czego wtedy uzywasz etc.
ism
Gość
« Odpowiedz #3 : 02.04.2008, 20:36:14 »

Komp mniej więcej: 1024 ram, 1.86 Core Duo, karta GF 128 MB.
Ogólnie niby wyłączyłem tą przezroczystość, lecz podczas używania paru programów, np. Mozzila FF jest na tyle przezroczysta, że widać tapetę. Programy jakie mam uruchomione przy starcie to Gimp (który nie wiem czemu włącza się bez komendy), komunikator i odtwarzacz Amrok.

http://www.gimpuj.info/gallery/10130_02_04_08_8_35_40.png - Tak to wygląda.
szujak
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 02.04.2008, 21:13:04 »

Moim zdaniem masz za mało ramu. Sam FF zżera bardzo dużo pamięci u mnie np. przy włączonych 7 zakładkach używa około 80 MB pamięci, Gimp ponad 130 MB i jeszcze Rhythmbox (nie używam Amaroka) około 30 MB, więc ma prawo się trochę przycinać.  Mrugnięcie

----------------------------
http://www.pillart.pl
----------------------------
http://szujak.deviantart.com
http://szujak.digart.pl
ism
Gość
« Odpowiedz #5 : 02.04.2008, 21:19:06 »

No wiesz człowieku, ja nie mam siedmiu zakładek, obecnie skasowałem wszystko co może przeszkadzać i stwierdzam, że to nic nie daje. Może trza się na silnik Gnome przerzucić ?
mauf
√ ι ק

Reputacja: 12 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
JID: umariusz@jabster.org
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 02.04.2008, 21:52:18 »

Pierwsze co bym zrobił to uruchomił terminal/konsole, uruchomił top i zobaczyłbym jaki proces zżera procka.

Czyli w konsoli wpisujesz top klepiesz w enter i patrzysz które procesy najbardziej obciążają procesor.
Dopiero wtedy można zrobić coś więcej.
ism
Gość
« Odpowiedz #7 : 02.04.2008, 21:57:46 »

Z tego co wyczytałem to jedną z najbardziej "topowych" akcji jest mozilla ff, której niestety używam cały czas.
snufkin
Gość
« Odpowiedz #8 : 02.04.2008, 22:12:50 »

A ile Ci zjada zasobów?
ozziuss
Gość
« Odpowiedz #9 : 02.04.2008, 23:19:25 »

maggot że tak spytam, które kde używasz? 3 czy 4? bo mi przy 3 się nic nie tnie (1024 ramu, 1.66GHz, 128 karta graf), a mam włączonego amaroka, fx, gimp, inkscape i parę innych. kde4 mi się same w sobie tnie Chichot. może być też tak że reklamy flashowe ci spowalniają działanie kompa. u mnie wystarczy 5 reklam totolota/neostrady i fx zamarza :/
Calii
√ ι ק

Reputacja: 21 Offline Offline

GIMP: 2.10 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 03.04.2008, 08:49:33 »

Najlepiej w firefoxie miec powylaczane jesli nie korzystamy aktualnie stronki z duza iloscia flasha.
1 GB na takie rzeczy to nie dramatyzujmy - dobra ilosc, ja do niedawna mialam 512 MB tylko i tez zylam, tylko mialam lepszy proc ;p
Skoro JEDNAK masz przezroczystosc, [na cale okienko, czy tylko na obramowanie? bo to roznica] to znaczy, ze masz wlaczony proces, ktory za to odpowiada, nalezy go nieelegancko rzecz ujmujac - ubic i sprawic, zeby wiecej nie wracal Język
W czyms na ksztalt "Panelu sterowania" tudziez "Ustawienia systemowe" [musisz znac haslo root] masz w opcjach podane, jakie procesy uruchamiaja sie przy starcie systemu.
Teraz nie wskaze ci konkretnie - sorry, ale jestem unieruchomiona na tym co widac aktualnie.
« Ostatnia zmiana: 03.04.2008, 17:05:49 wysłane przez Ziomioslaw » Zapisane
RRH
Gość
« Odpowiedz #11 : 03.04.2008, 11:51:56 »

Hm, ja mam 512-tkę. Włączonego mam zazwyczaj GIMPa, AmaroK idzie cały czas. Potrafiłem mieć włączone 62 zakładki i chodziło normalnie. Miałem wyraźne spowolnienie, kiedy do tych zakładek dorzuciłem Google Earth - wtedy ciągnęło ze swapa.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Linux przycina
Skocz do: