Daffy
√ ι ק
Reputacja: 15
JID: vakrim@aqq.eu
Licencja: CC-NC-BY-SA
Nie noszę skarpetek.
|
 |
« : 20.03.2008, 20:25:01 » |
|
Kilka minut temu zgadaliśmy się z Sebastianem na temat wskrzeszenia projektu bazy plików xcf. Ogólny zarys tego projektu to strona, na której każdy może się zarejestrować i oddać plik xcf, który będzie można pobrać, komentować i oceniać. Mamy nadzieję, że taki portal pomoże w popularyzacji GIMPa, będzie ułatwiał naukę i takie tam  Wiemy, że taki portal daleko nie zajdzie bez użytkowników, którzy będą dodawali swoje pliki XCF. Więc pytamy się was czy będziecie wspierali portal nowymi plikami XCF? Prosimy też o komentarze na temat tego projektu, czy go popieracie, co byście chcieli, aby w nim było.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 21.03.2008, 11:10:50 wysłane przez DaFFy »
|
|
|
|
|
INSEKT
Emeryt
Reputacja: 27
JID: INSEKT@jabster.pl
Licencja: Copyright
Ja tu tylko sprzątam
|
 |
« Odpowiedz #1 : 20.03.2008, 20:30:25 » |
|
Moją opinię raczej już znacie. Pliki .XCF z moich prac już nie mogą na miejscu wysiedzieć i tylko czekają 
|
|
|
|
|
|
Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)". Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
|
|
|
Daffy
√ ι ק
Nie noszę skarpetek.
|
 |
« Odpowiedz #2 : 20.03.2008, 21:38:45 » |
|
Pliki .XCF z moich prac już nie mogą na miejscu wysiedzieć i tylko czekają  To daj im coś na uspokojenie, bo zamierzamy napisać cały portal od podstaw, bez używania żadnych CMSów, więc to trochę potrwa  To co do tej chwili rozpisałem sobie: - Rejestracja i logowanie
- Upload plików
- Komentarze, oceny, liczniki pobierania
- Miła przeglądarka plików, ustawianie prac według ilości komentarzy, średniej ocen lub ilości pobrań
- Ustalanie licencji do każdej pracy, dostępne będą CC-BY, CC-BY-SA, CC-NC-BY-SA
- Funkcja "Zgłoś!"
Na razie to wszystko co mi przyszło do głowy, jestem otwarty na wszelkie propozycje, bo to portal dla was, użytkowników GIMPa!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CorteZ
Użytkownik
Reputacja: 5
|
 |
« Odpowiedz #3 : 20.03.2008, 21:46:44 » |
|
Ja również, bym wstawił coś  Daffy^: Jakby była potrzebna jakaś pomoc czy coś, ja jestem bardzo chętny. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cloud
√ ι ק
Reputacja: 17
Hardcore Storyteller
|
 |
« Odpowiedz #4 : 20.03.2008, 22:14:12 » |
|
Ja oczywiście jestem jak najbardziej za. Można też zrobić jakiś podział tematyczny dla wstawianych prac (ikony, tapety itd.)  .
|
|
|
|
|
|
Już nie przyjmuję zleceń wszelakich  
|
|
|
Grolak
√ ι ק
Reputacja: 20
JID: grolak@jabber.org
Kreator mody
|
 |
« Odpowiedz #5 : 20.03.2008, 22:17:54 » |
|
Ja oczywiście jestem za. Chętnie coś zauploaduje, np. to co przed chwilą z-xcfowałem i z-pngowałem i niedługo pojawi sie w avku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ƥevel
√ ι ק
Reputacja: 20
JID: Pevel@jabber.org
Filozof śniadaniowy
|
 |
« Odpowiedz #6 : 20.03.2008, 22:47:58 » |
|
Cieszę się, że tak wspaniała inicjatywa będzie dalej kontynuowana  To co do tej chwili rozpisałem sobie: - Rejestracja i logowanie
- Upload plików
- Komentarze, oceny, liczniki pobierania
- Miła przeglądarka plików, ustawianie prac według ilości komentarzy, średniej ocen lub ilości pobrań
- Ustalanie licencji do każdej pracy, dostępne będą CC-BY, CC-BY-SA, CC-NC-BY-SA
- Funkcja "Zgłoś!"
Potrzebna będzie także możliwość opisu pliku XCF w kilku zdaniach i można by też wprowadzić tagi (nie znam się, ale chyba da się zrobić?).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buryna
√ ι ק
Reputacja: 7
|
 |
« Odpowiedz #7 : 21.03.2008, 00:25:16 » |
|
Też jestem na TAK 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
edziuK
Użytkownik
Reputacja: 17
American Staffordshire Terrier
|
 |
« Odpowiedz #8 : 21.03.2008, 00:27:09 » |
|
Fajna sprawa. Chętnie coś dodam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Calii
√ ι ק
Reputacja: 21
GIMP: 2.10 + GAP
|
 |
« Odpowiedz #9 : 21.03.2008, 10:05:56 » |
|
Także moje pliczki tam powędrruja, ale mam propozycje - dlaczego nie postawicie tego na joomli? Opcje, które wypisałeś tam są z tego co mi sie wydaje 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 22.03.2008, 19:11:14 wysłane przez Calii »
|
|
|
|
|
|
Robert193
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : 21.03.2008, 12:29:03 » |
|
Jestem za
P.S też bym chciał wstawić jakiś plik XCF
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chrystian
Użytkownik
Reputacja: 2
Dziadziuś?
|
 |
« Odpowiedz #11 : 21.03.2008, 12:47:20 » |
|
Mnie się podoba, też wstawił bym tam swoje bardzo skromne pracki, przydał by się podział prac jeszcze na czas dodania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
capeone
Użytkownik
Reputacja: 13
GIMP: 2.2
|
 |
« Odpowiedz #12 : 21.03.2008, 13:18:23 » |
|
eee ale chyba nie można wrzucać xcf z sygnaturek ? :>
|
|
|
|
|
|
|
|
|
INSEKT
Emeryt
Reputacja: 27
JID: INSEKT@jabster.pl
Ja tu tylko sprzątam
|
 |
« Odpowiedz #13 : 21.03.2008, 16:26:30 » |
|
eee ale chyba nie można wrzucać xcf z sygnaturek ? :>
No tego to raczej nit nie chce. Bo zawaliliby serwer samymi sygnaturami.
|
|
|
|
|
|
Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)". Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
|
|
|
Ravicious
√ ι ק
Reputacja: 11
Licencja: CC-BY-SA
Yep, that's right
|
 |
« Odpowiedz #14 : 21.03.2008, 17:57:03 » |
|
A pliki .svg? Na nie też znajdzie się miejsce? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szujak
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #15 : 22.03.2008, 17:11:58 » |
|
Oczywiście, że jestem za  Chętnie pomogę, jeżeli będzie w czym ;p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stanio
Użytkownik
Reputacja: 6
Akinori Kaneko
|
 |
« Odpowiedz #16 : 24.03.2008, 12:48:49 » |
|
No tego to raczej nit nie chce. Bo zawaliliby serwer samymi sygnaturami. czego? iksceefy z sygnaturkami mogły by przechodzić przez taką analizę np: że nie są to sygnaturki w których jest tylko tło nabrushowane i render ale takie na których zastosowane jest wieje efektów itp 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Samuel
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : 24.03.2008, 13:09:09 » |
|
No tego to raczej nit nie chce. Bo zawaliliby serwer samymi sygnaturami. czego? iksceefy z sygnaturkami mogły by przechodzić przez taką analizę np: że nie są to sygnaturki w których jest tylko tło nabrushowane i render ale takie na których zastosowane jest wieje efektów itp  Ja myślę ze to zły pomysł dlatego że: - każdy kto już zna gimpa może sobie sam wykonać na własnym poziomie sygnaturę. - Jak by każdy z forum dawał komuś tyle sygnatur których "zastosowane jest wiele efektów itp" to by było więcej sygnatur niż plików xcf - różniących się od siebie. Lepiej żeby ktoś dał coś od siebie coś lepszego od siebie niż tylko same sygnatury. przecież grafika nie wiąże się, z tylko samymi sygnaturami... Zawsze ktoś doda coś ciekawego a nie tylko sygnatury. Zawsze można poprosić kogoś na PW lub poprosić go na forum czy nie ma xcf - A jak masz dobre serce to zawsze możesz mu xcf udostępnić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Robert193
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : 24.03.2008, 16:28:19 » |
|
Nie zgadzam się z tym, bo przecież każdy jest w czymś lepszy w gimpie i np. jak ktoś jest gorszy od tamtej osoby w czymś to może się czegoś nauczyć z tego pliku xcf np jakich efektów użyć itd.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 24.03.2008, 18:06:00 wysłane przez INSEKT »
|
|
|
|
|
Daffy
√ ι ק
Nie noszę skarpetek.
|
 |
« Odpowiedz #19 : 25.03.2008, 19:46:15 » |
|
@rav, nie, raczej nie będzie tam plików SVG. Sygnaturki, też chyba sobie odpuszczamy. Pliki będą zapisywane w XCF.BZ2, bo GIMP potrafi to otworzyć bez programów trzecich, a zajmuje ponad połowę mniej. Przykład XCF ściągnięty z bloga sebastiana na którym umieszcza swoje XCFy. Plik XCF waży 6645KB, a XCF.BZ2 2460KB, czyli ledwie 37% pliku bazowego. Ma ktoś pomysł na kategorie? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CorteZ
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #20 : 25.03.2008, 19:57:48 » |
|
Kategorie wysłałem Ci na PW. Zamieszczam je również tutaj: Kategorie: Ikony Logo Awatary(?) Tuksy(?) Odwzorowanie przedmiotów Foto manipulacje Tapety Inne/Różne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chrystian
Użytkownik
Dziadziuś?
|
 |
« Odpowiedz #21 : 25.03.2008, 20:03:45 » |
|
Trochę uzupełniłem to co podał CorteZ: - Tapety - Sygnatury (jeżeli będą) - Różne - Avatary - Layout'y - Userbary (jeśli będą) - Animacje - Ikony - Foto manipulacje - Odwzorowania (czyli wszystkie rzeczy które coś przypominają, nie będzie ich myślę zbyt wiele więc można je wsadzać do "Różne")
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 26.03.2008, 08:09:30 wysłane przez chrystian »
|
|
|
|
|
CorteZ
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #22 : 25.03.2008, 20:05:44 » |
|
Trochę uzupełniłem to co podał CorteZ: - Tapety - Sygnatury (jeżeli będą) - Różne - Avatary - Layout'y - Userbary (jeśli będą) - Animacje - Ikony - Fotomanipulacje - Odwzorowania (czyli wszystkie rzeczy które coś przypominają, nie będzie ich myślę zbyt wiele więc można je wsadzać do "Różne")
Według mnie jedyną dobrą tutaj propozycją dodanej do moich to: Layouty. Sygnatury -> nie będzie Userbary -> Nie będzie Animacje -> Na plikach xcf, nie za dużo można się uczyć...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chrystian
Użytkownik
Dziadziuś?
|
 |
« Odpowiedz #23 : 25.03.2008, 20:11:39 » |
|
Ale zawsze coś  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Samuel
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : 25.03.2008, 20:20:34 » |
|
Czy wszystkie xcf będą przechodzić jakaś kontrolę, czy będzie się nadawał czy nie będzie ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
no-name
Użytkownik
Reputacja: 4
|
 |
« Odpowiedz #25 : 25.03.2008, 20:22:56 » |
|
Może lepiej zrobić tagi zamiast kategorii?  I zrobić chmurkę tagów.  Są one wygodniejsze niż kategorie. Aha, i to będzie na zasadzie poczekalnia + "baza", i tylko najwyżej oceniane trafią do "bazy"? Nie wiem jak to jest wykonalne z tymi tagami. Życzę powodzenia w rozwijaniu projektu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Samuel
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : 25.03.2008, 22:30:30 » |
|
to kiedy będzie ta baza xcf bo chciałem coś dodać os siebie  i ponawiam próbę co do tego: Czy wszystkie xcf będą przechodzić jakaś kontrolę, czy będzie się nadawał czy nie będzie ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Daffy
√ ι ק
Nie noszę skarpetek.
|
 |
« Odpowiedz #27 : 26.03.2008, 16:20:48 » |
|
Pracujemy ciągle nad tą bazą, mamy już kilka skryptów. Poza tym Sebastian nadaje ostatnie poprawki do layouta. Gadałem też z Cakprem w kwestii hostingu.
Z tego co rozmyślałem to chyba znajdziemy kilka osób, które będą sprawdzać każdy nowy plik i dopiero wtedy zostanie on opublikowany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szujak
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #28 : 26.03.2008, 19:00:57 » |
|
Trzeba będzie określić jakieś wytyczne, za pomocą których będą oceniane pliki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|