Tworzenie tekstury krwi
Tutorial
Z racji tego, iż wielu użytkowników pytało o poradnik objaśniający jak wykonać plamy krwi w GIMPie, postanowiłem przetłumaczyć jeden z zagranicznych tutoriali. Tutorial pokazuje jak w bardzo łatwy i przystępny sposób możemy uzyskać dosyć realistyczną teksturę krwi. Opis jest krótki, więc liczę na to, że nie pojawią się żadne problemy, nawet u początkujących.
Podziękowania za link dla DaFFy'ego.
Tutorial napisany w wersji GIMPa 2.4.3. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Tworzymy nowy plik
Plik -> Nowy lub
[Ctrl+N], obojętnie jakich rozmiarów. To zależy tylko od tego, do czego chcemy potem przeznaczyć powstałe tekstury. Ja wybrałem rozmiar domyślny.
Wypełniamy (
Wypełnienie kubełkiem [Sfift+B]) tło kolorem
#d0d0d0.
2. W głównym oknie programu wybieramy narzędzie
Aerograf [A], a następnie
pędzel o nazwie
Sparks (to coś na kształt żółtej plamy). Ustawienia
aerografu zostawiamy domyślne.
3. Tworzymy nową, przezroczystą warstwę i malujemy po niej
aerografem. Ważne, aby plamy co jakiś czas pokrywały się i w kilku miejscach były intensywniejsze.
4. Następnie zaznaczamy ikonę
Blokowanie kanału alfa (przezroczystości) znajdującą się w górnej części okna warstw. Znajdziemy ją zaraz pod suwakiem do ustawiania przezroczystości. Ustawiamy jako kolor pierwszoplanowy
#680000. Wchodzimy w
Edycja -> Wypełnij kolorem pierwszoplanowym (lub przeciągamy kolor pierwszoplanowy na warstwę).
Plamy wykonane
aerografem powinny teraz mieć czerwony kolor.
5. Teraz wyłączamy
Blokowanie kanału alfa, które aktywowaliśmy w poprzednim podpunkcie.
Wchodzimy w
Kolory -> Krzywe, z rozwijanego menu
Kanał wybieramy
Alfa. Dostosowujemy krzywą tak, jak to widać na screenie (zauważmy, że
krzywa składa się z 3, a nie 2 punktów):
6. Jeśli kolor krwi nam nie odpowiada, możemy dostosować go do naszych wymagań za pomocą opcji
Kolory -> Jasność i Kontrast. Przesuwamy suwaki do momentu otrzymania zadowalającego nas zabarwienia.
Nasze tekstury są już gotowe! Możemy je teraz wykorzystać do jakiejś „większej” pracy.
Koniec
Tutorial jest chroniony następującą licencją:
Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Austria.
W załączniku dodałem plik *.xcf
Miłego GIMPowania.