Sebastian
√ ι ק
Reputacja: 36
Licencja: Copyright
|
 |
« : 05.02.2008, 19:44:34 » |
|
Mam taki projekt zrobieni serwisu gdzie można wymieniać się plikami XCF. Layout stronki jest już prawie gotowy (zakodziłem już najważniejsze elementy w CSS). Więcej o nim w tym wątku: http://www.gimpuj.info/wasze-strony-do-oceny/baza-plikow-xcf-t12573.0.htmlTutaj możecie pisać natomiast swoje opinie i sugestie o pomyśle. BTW. Przydałby mi się jakiś programista który potrafiłby stworzyć skrypt galerii itp. rzeczy. Są jacyś chętni ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Calii
√ ι ק
Reputacja: 21
GIMP: 2.10 + GAP
|
 |
« Odpowiedz #1 : 05.02.2008, 20:41:16 » |
|
Widziałam kilka skryptów do galerii w necie, nie interesowałam się szczególnie mocno niestety, ale nie miałam potrzeby. Jak się szuka po forach to sporo jest propozycji. Ale może ktoś ma gotowe koncepcje.. BTW Pomysł popieram i z chęcią jeśli będziesz tylko chciał mogę udostępnić jakieś pliki .xcf swoich prac wybranych. Niestety w galerii mam więcej sygnaturek, ale to się z czasem zmieni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
@Cakper
Administrator
JID: cakper@jabber.org
Licencja: CC-NC-BY-SA
|
 |
« Odpowiedz #2 : 05.02.2008, 20:50:42 » |
|
Hm co do uploadu plików .xcf to sprawa nie wygląda specjalnie różowo  Sam skrypt galerii można napisać np w takim PHP, ale żeby wygenerować miniaturki .png z pliku .xcf będzie potrzebny zainstalowany gimp na serwerze i będzie trzeba to obsłużyć z poziomu pythona, cgi czy ruby więc nie małe wyzwanie przed sobą stawiacie - przede wszystkim znaleźć serwer który sobie z tym poradzi i będzie wytrzymywał dodatkowe obciążenia związane z generowaniem plików 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Calii
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #3 : 05.02.2008, 21:17:30 » |
|
A nie mozna do galerii podrzucac png a jak sie kliknie to pobiera sie plik xcf? Galeria z xcf... to jak napisales Cakper faktycznie kamikadze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivellios
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : 05.02.2008, 21:24:19 » |
|
Pomysł super, ale czemu tylko pliki xcf ?? Można by spróbować jeszcze zrobić coś takiego z plikami svg 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CorteZ
Użytkownik
Reputacja: 5
|
 |
« Odpowiedz #5 : 05.02.2008, 22:06:31 » |
|
Heh, a nie lepiej było by dać obowiązkową miniaturkę dla każdej pracy w formacie *.png I na przykład napisać taki mini tutorial, dla tępaków, co nie umieliby tego zrobić. Jakby byłaby potrzebna pomoc, to ja jestem chętny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #6 : 05.02.2008, 22:12:40 » |
|
Prawdę powiedziawszy myślę że najlepiej będzie jeśli użytkownicy sami będą robić paczki. Na stronę wysyłać będą tylko obrazek (albo obrazek też zrobię na cudzym hostingu) a plik .zip czy .rar umieszczać gdzieś na rapidshare, megaupload, filefactory itd. W ten sposób zniwelowany zostanie problem obciążenia serwera. Może to trochę niewygodne ale innego sposobu raczej nie znajdę. Co do plików SVG to zastanowię sie jeszcze. Pozostaje sprawa hostingu... polecacie jakiś darmowy ? Edit: No CorteZ widzę że wpadłeś na podobny pomysł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
@Cakper
Administrator
|
 |
« Odpowiedz #7 : 05.02.2008, 22:21:50 » |
|
Sebastian - hosting taki na jakim stoi forum mogę załatwić od ręki, jednak za reklamę
co do umieszczania na rapidshare itp to myślę, że nie ma sensu - ja np bym sobie w ogóle nic nie ściągnął, a obciążenie generowane przez samo ściąganie plików z np tego serwera nie jest duże - większy problem jest ze skryptami
a co do formatu plików to proponuję xcf.gz albo xcf.bz2 które oferują niezłą kompresję, a są natywnie obsługiwane przez GIMPa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ravicious
√ ι ק
Reputacja: 11
Licencja: CC-BY-SA
Yep, that's right
|
 |
« Odpowiedz #8 : 05.02.2008, 22:24:15 » |
|
Darmowy? Odpada! Lepiej wydać te kilka groszy na jakiś płatny. Dla przykładu: mój Wordpress tak zarzynał yoyo.pl, że nie mogłem wgrywać pluginów. Co do cudzego hostingu: raczej zły pomysł, ale nie wiem, jak to inaczej rozwiązać. Heh, a nie lepiej było by dać obowiązkową miniaturkę dla każdej pracy w formacie *.png O tym samym myślałem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Calii
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #9 : 05.02.2008, 22:37:32 » |
|
Rapidshare i megauload to dobicie projektu zanim sie narodzi. Pliki xcf troszke zajmuja... a ja jestem za maskarada, jakbym sie cudem dobila [a jestem w duzej sieci] do kolejki to moze byc 3 nad ranem a ja spac :/ Miejsce gdzie nie ma takich limitow w sciaganiu byloby za to dobre. Jesli Cakper by sie zgodzil na hosting za reklame to uwazam ze to jest uczciwa sytuacja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
@Cakper
Administrator
|
 |
« Odpowiedz #10 : 05.02.2008, 22:39:12 » |
|
A nie mozna do galerii podrzucac png a jak sie kliknie to pobiera sie plik xcf?
Ja tam do każdego projektu podchodzę profesjonalnie i chcę zapewniać 100% przyjazności dla użytkownika  A zmuszanie go do robienia dodatkowych miniatur taką nie jest 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Calii
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #11 : 05.02.2008, 22:42:28 » |
|
Ale czym jest zrobienie exportu xcf do png?  wiekszosc osob i tak juz takie cos ma  bo najczesciej publikowalo swoje prace gdzies  Nie widze nieprzyjaznosci wobec uzytkownika.. tak samo jak ze stronka o renderach - sa tam rendery ale mozna umieszczac nowe.. ktore trzeba wyciac i to jest pracochlonne  Z koleji wyslanie 2 plikow ktore sa kwestia 2 klikniec nie jest dla mnie czyms krzywdzacym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CorteZ
Użytkownik
Reputacja: 5
|
 |
« Odpowiedz #12 : 05.02.2008, 22:44:12 » |
|
Klik! to jest chyba darmowe (znajomi z serwera w CS-ie mi polecali), i nie ma limitów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
√ ι ק
|
 |
« Odpowiedz #13 : 05.02.2008, 22:44:44 » |
|
Ponadto każdy user zastanowi się dwa razy zanim wyśle a i będzie mógł go upiększyć (napisy gwiazdki itp. ozdobniki). Cakper: Ok ale w jakiej formie była by ta reklama (kwesta tego jak dostosować do nich szablon)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Daffy
√ ι ק
Reputacja: 15
JID: vakrim@aqq.eu
Nie noszę skarpetek.
|
 |
« Odpowiedz #14 : 08.02.2008, 00:28:28 » |
|
Myślę, że udałoby mi się napisanie takiej galerii w PHP  Niedługo mam ferie, więc czasu mi chyba nie zabraknie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|