Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Kartka Świąteczna  (Przeczytany 38515 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
KarpinWidzew
Nowicjusz

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.4
Galeria Użytkownika

GIMP in school

Zobacz profil WWW
« : 19.12.2007, 21:32:03 »

Proszę o tutorial na zrobienie kartki świątecznej. Ma się na niej znajdować choinka i napis. Także najlepiej jak zrobić choinkę (ale taką realistyczną), bombki (nie tylko kulki 3D), łańcuch i światełka. I chciałbym też zrobić z niej animację spadającego śniegu, ale nie za bardzo mam pomysł. A Wy?
Ivellios
Gość
« Odpowiedz #1 : 19.12.2007, 21:47:51 »

Spróbuj to zrobić samemu, łącząc kilka tutoriali z forum, z tego co wiem to w indeksie jest już tutorial na animacje padającego śniegu autorstwa Kifer'a chyba, a choinkę możesz narysować ścieżkami, albo wyciąć ze zdjęcia Język
KarpinWidzew
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

GIMP in school

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 20.12.2007, 17:57:02 »

Właśnie choinkę chce zrobić w GIMPie, nie wycinając. Tylko nie taką zwykłą, tylko żeby był jakiś efekt jakichś igieł. A mógłbyś dać link do tego tutka ?
wywrota
Gość
« Odpowiedz #3 : 20.12.2007, 18:16:06 »

Napisze bo jesteś nowy tak jak ja Język prosze bardzo bez użycia GAP lub z użyciem GAP

A swiatełka możesz zrobić zapomocą Filtry -> Światło i cień -> Supernova pomniejszysz i masz ładny efekt błysku swiatełek
KarpinWidzew
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

GIMP in school

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 20.12.2007, 21:02:43 »

Wielkie dzięki. Teraz tylko pozostaje choinka, prezenty, łańcuchy i bombki (ewentualnie inne dodatki typu gwiazdki). Pomyślałem, że można zrobić choinkę wg. powszechnego wzorca, a potem rozmazać, jakiś to efekt daje. Gwiazdki można pędzlem odpowiednim zrobić, najtrudniej z łańcuchem. żeby dobrze wyglądał ogólnie i dobrze leżał na choince
Ivellios
Gość
« Odpowiedz #5 : 20.12.2007, 22:43:11 »

jeżeli dopiero zaczynnasz, to nie licz na to, że uda ci sie zrobić taką choinkę, poza tym taką choinkę, będzie strasznie trudno zrobić nawet zaawansowanemu urzytkownikowi Język Język.
« Ostatnia zmiana: 21.12.2007, 10:42:34 wysłane przez Ziomioslaw » Zapisane
wywrota
Gość
« Odpowiedz #6 : 21.12.2007, 13:39:46 »

Łańcuch możesz zrobić pędzlem (Pencil Sketch) z użyciem gradientu o nazwie Golden i pojaśnić Mrugnięcie i łańcuch jak się patrzy
Judyta04
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

i put my heart in a red balloon

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : 21.12.2007, 16:58:53 »

W googlach poszukaj brushy (ja mam łańcuchy, prezenty i Mikołaja xD). Choinkę to możesz ścieżkami popróbować i jakimś gradientem wypełnić Duży uśmiech
KarpinWidzew
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

GIMP in school

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 21.12.2007, 18:02:55 »

Tylko jest problem, bo to jest szkolny projekt i nie mogę używać żadnych dodatków. Wszystko na czystym GIMPie
wywrota
Gość
« Odpowiedz #9 : 21.12.2007, 19:11:04 »

Tylko jest problem, bo to jest szkolny projekt i nie mogę używać żadnych dodatków. Wszystko na czystym GIMPie

Czyli chcesz wszystko sam zrobić ale brush'e możesz chyba zainstalować i użyć Mrugnięcie przecież to dodatek do GIMP'a a nie do grafiki jaką wykonujesz

PS. Gwiazdki mo.żesz zrobić podobnie jak w tym tutku dasz rysowanie gwiazdek i ustaw liczbe boków na 5 i będziesz miał piękną klasyczną gwiazdke Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: 21.12.2007, 19:49:57 wysłane przez wywrota » Zapisane
KarpinWidzew
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

GIMP in school

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : 21.12.2007, 21:16:28 »

Właśnie nie. Wyznaczony cel to stworzenie kartki świątecznej (z choinką, napisem Wesołych Świąt i padającym śniegiem) bez pomocy dodatków. A macie pomysł co dać na czubku choinki?
Ivellios
Gość
« Odpowiedz #11 : 21.12.2007, 22:50:12 »

tradycyjnie gwiazdę, najłatwiej zrobić w narzędziu Gfigury Język
KarpinWidzew
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

GIMP in school

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : 22.12.2007, 12:48:25 »

A macie pomysł na zrobienie realistycznego podstawka pod gwiazdę? Aby wyglądało jakby gwiazda była włożona na choinkę.
wywrota
Gość
« Odpowiedz #13 : 22.12.2007, 14:20:26 »

zrób taki stożek i nałuż gwaizdke na stożek iącz warstwy i nałuż na czubek choinki :| (żadnych dodatków Smutny
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Kartka Świąteczna
Skocz do: