wiedzminek13
Nowicjusz
Reputacja: -1
GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: Copyright
|
 |
« : 14.03.2011, 21:38:54 » |
|
Witajcie. Mam pytanie, jak zrobić napis w stylu REGGAE w gimpie. A i napis to REGGAE. Serdecznie proszę o odpowiedzi.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 02.06.2013, 01:37:30 wysłane przez bea »
|
|
Pisze poprawnie po polsku
|
|
|
Devzan
Użytkownik
Reputacja: 0
|
 |
« Odpowiedz #1 : 30.03.2011, 18:16:02 » |
|
Chodzi Ci o coś takiego?  Jeśli tak, to:  Tworzysz obraz o dowolnych rozmiarach i piszesz dowolny napis dowolną czcionką.   Tworzysz nową warstwę o dowolnej nazwie. Smarujesz na niej 3 kolory tak, by każdy zajmował mniej więcej tyle samo napisu (dla ułatwienia możesz dać Kanał alfa na zaznaczenie dla warstwy z napisem)   Następnie na warstwie z kolorami dajesz Zaznaczenie -> Odwróć (CTRL + i) i klikasz Delete.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
korekta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : 31.03.2011, 19:54:53 » |
|
ty od kiedy kolory rasta to czerwony, żółty i zielony??
Prawidłowe kolory rasta czyli kolory flagi Etiopii...
Zielony, żółty, Czerwony
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemyslawkk
Nowicjusz
Hatsune Mikuo
|
 |
« Odpowiedz #3 : 09.04.2011, 07:37:42 » |
|
Nie każdy musi zna kolory Reggea oraz być fanem tego stylu  Tutorial fajny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mr.czikopl
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : 03.05.2011, 13:23:56 » |
|
witam jestem poczatkujący moglby mi to ktoś wytlumaczyc krok po kroku? robie plik>>nowy>>500x500 wpisuje jakiś tekst robie warstawa>nowa warstwa nazwa to blbelbe typ wypełnienia przezroczysty klikam ok i jak teraz nasmarować te 3 kolory??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
Reputacja: 49
Licencja: CC-BY
|
 |
« Odpowiedz #5 : 03.05.2011, 15:17:06 » |
|
Wybierz zaznaczenie prostokątne, zaznacz za jego pomocą tę część obrazka, na której ma być np. kolor zielony i wypełnij tym kolorem używając kubełka albo po prostu przeciągnij kolor na zaznaczenie. Następnie zaznacz obszar, na którym ma być kolor żółty itd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #7 : 03.05.2011, 16:16:14 » |
|
Nie rozumiem? Przecież masz wypełniony zaznaczony obszar więc w czym problem? Nie wiesz jak zrobić kolejne kolory? Zaznaczyłeś niewłaściwy obszar? Ze screena nic nie wynika bo nie wiem, w którym miejscu chciałeś zrobić kolorowe paski. W każdym razie chyba zrozumiałeś, że dla każdego koloru trzeba zrobić osobne zaznaczenie w innym miejscu? Nie widzę również okienka z warstwami, więc nie wiem co masz na której warstwie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mr.czikopl
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : 03.05.2011, 16:20:30 » |
|
Tam gdzie czerwone był tekst zrobiłem tak. Napisałem tekst. Wziąłem nowa warstwę. Potem zaznaczenie prostakatne z tego menu. Zaznaczyłem tekst. Wziąłem farbe i jakiś kolor. Kliknąłem na tekst i tak się stało.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 03.05.2011, 20:17:54 wysłane przez Terrqge »
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #9 : 03.05.2011, 16:23:55 » |
|
Kolory mają być na osobnej warstwie a nie na tej z tekstem. Masz mieć tło, warstwę z kolorami i na samej górze warstwę tekstową.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mr.czikopl
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : 03.05.2011, 16:27:16 » |
|
może jaśniej bo ja newbie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #11 : 03.05.2011, 16:29:44 » |
|
No jak tego nie rozumiesz to może najpierw ogarnij podstawy: jak używać zaznaczenia, co to są warstwy itd.: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,5923.msg141698.html#msg141698@edit Chociaż w sumie można to zrobić prościej niż podaje Devzan. Wystarczy na warstwie tekstowej zablokować kanał alfa (zaptaszkować okienko Blokowanie) i wtedy można nałożyć kolory bezpośrednio na napis bez tworzenia dodatkowej warstwy z kolorami.  W załączniku masz xcf dla przykładu.
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 03.05.2011, 16:44:14 wysłane przez beata072 »
|
|
|
|
|
mr.czikopl
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : 03.05.2011, 18:26:32 » |
|
Już zrobiłem nie trzeba było żadnych warstw nie wiem czemu. Napisałem tekst wziełem zaznaczenie prostakatne zaznaczylem potem wylalem farbe i takie coś.  A jak zrobić żeby uzyskać taki fajny efekt, bo u mnie jakoś lipnie nie dokładnie nie wiem ocb. Np tak jak tu. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 03.05.2011, 20:18:59 wysłane przez Terrqge »
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #13 : 03.05.2011, 19:00:46 » |
|
Twój napis jest postrzępiony. Nie wiem czy to taka czcionka czy zamiast zablokować przezroczystość tylko zaznaczyłeś. Możesz to naprawić rozmyciem gaussa o promieniu 1px na warstwie z napisem (oczywiście po odblokowaniu alfy). Jeśli chodzi o to czarne obramowanie, to wystarczy zduplikować warstwę z napisem. Następnie przechodzisz na tę niższą, dajesz kanał alfa na zaznaczenie, powiększasz zaznaczenie o jakieś 2px i wypełniasz czarnym kolorem. Po rezygnacji z zaznaczenia stosujesz rozmycie gaussa 1px aby wygładzić kontury.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mr.czikopl
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : 03.05.2011, 20:07:26 » |
|
Koleś, weź mi napisz jak to zrobić tak jak w 2 poście tego tematu. Jego napis jest zajebisty, a moj to jakies gówno. Opisz krok po kroku, będę wdzięczny.
\\Terrqge: Nie koleś, tylko koleżanka i naucz się poprawnie pisać, przynajmniej zdanie shiftem zaczynaj i kropką kończ, forum to nie Gadu-Gadu.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 03.05.2011, 20:21:43 wysłane przez Terrqge »
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #15 : 03.05.2011, 20:54:36 » |
|
Masz otwarty jakiś tam obraz (tło), na którym chcesz umieścić napis. Wybierasz czcionkę i piszesz. Następnie w oknie warstw klikasz na warstwę tekstową i zaznaczasz okienko "blokowanie" aby zablokować przezroczystość. Teraz na tej warstwie wypełniasz napis wybranymi kolorami. Duplikujesz warstwę tekstową aby były dwie takie same. Przechodzisz na tą warstwę tekstową, która znajduje się niżej w oknie warstw. Odznaczasz blokowanie (okienko nie może być zaptaszkowane). Klikasz na tą warstwę PPM i wybierasz "kanał alfa na zaznaczenie". Powiększasz zaznaczenie o jakieś 2 piksele (Zaznaczenie -> Powiększ) i wypełniasz kolorem czarnym. Rezygnujesz z zaznaczenia (Zaznaczenie -> Nic) i wybierasz: Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa z promieniem ustawionym na 1 poziomo i 1 pionowo. Po rozmyciu możesz połączyć obie warstwy tekstowe. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 04.05.2011, 08:56:49 wysłane przez beata072 »
|
|
|
|
|