Splątany Napis
Tutorial
Opracowanie: Pokrywek
Poziom trudności: średni
Na wstępie informuje, iż jest to mój pierwszy tutorial. Jeżeli zauważycie jakieś błędy lub nieścisłości - piszcie.
Tak więc do dzieła.
Tutorial napisany w wersji GIMPa 2.4. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 0.9. Na samym początku powinniśmy przeczytać jakiś tutorial o ścieżkach, by było nam łatwiej zrobić taki napis. Musimy również ściągnąć materiały dostępne w załączniku.
1. Otwieramy nowy dokument o dowolnym rozmiarze. Ja wybrałem
420x300 px.
Wypełniamy obraz na czarno.
2. Teraz ścieżkami
tworzymy podobne zaznaczenie, a następnie w menu ścieżek klikamy
Utwórz zaznaczenie ze ścieżki.
3. Tworzymy
nową warstwę, następnie bierzemy gradient
Kolor pierwszoplanowy na przeźroczystość, ustawiając kolor
biały. Jedziemy nim tak trochę pod ukos, z
prawego górnego rogu do
lewego dolnego. Zmniejszamy krycie warstwy wedle gustu (ok
20%).
4. Naszym kolejnym krokiem będzie napis oraz światełko. Na nowej warstwie smarujemy lekko pędzlem
o kolorze
#e4ff00. Klikamy na
Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa..., promień ustawiamy na ok.
100 px, przy czym krycie warstwy na
25%. Następnie wybieramy narzędzie
Tekst [T] i czcionką
Tahoma o dowolnym rozmiarze (takim większym) piszemy sobie coś kolorkiem
#e4ff00. Następnie możemy sobie trochę ten napis "wymazać" gumką
[Shift + E] o niskim kryciu i używając pędzla:
"miękkie kółko" (patrz załącznik).
5. Kolejnym krokiem do sukcesu będzie odbicie tekstu oraz zielona poświata.
Duplikujemy warstwę
z tekstem i rozmywamy ją Gaussem
Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa... wg. gustu, warstwę dajemy pod tą z napisem, następnie
ponownie duplikujemy i narzędziem
Odbicie [Shift + F] odbijamy warstwę pionowo, po czym przesuwamy narzędziem
Przesunięcie [M] pod tą z oryginalnym tekstem, tworzymy kanał alfa na zaznaczenie i usuwamy warstwę, aby na warstwie kolejnej (tworzymy ją) narzędziem do gradientów stworzyć ów gradient o kolorze:
#e4ff00 na przeźroczystość, tworząc obicie.
6. Teraz ścieżki. Na nowej przezroczystej warstwie tworzymy przeróżne pętle i łuki nachodzące na napis. Ważne, żeby łuki były łagodne. Gdy już zaznaczymy kształty, z menu ścieżek
wybieramy
Rysuj wzdłuż ścieżki (pamiętaj, żeby wcześniej ustawić odpowiedni kolor pierwszoplanowy -
#e4ff00). Następnie wymazujemy gumką używając pędzla
"miękkie kółeczko" nasze ścieżki w taki sposób, aby ich końce łagodnie przechodziły w tło.
7. Na koniec pędzlem "flowers" (patrz załącznik) malujemy liściaste wzory na warstwie pod wszystkimi napisami, odbiciami itp. Nadmiar wzorków usuwamy pędzlem "miękkie kółeczko". Na koniec dodałem jeszcze jakieś kropeczki i drugi napis
point, tak dla smaczku.
Efekt Końcowy:
Koniec