Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Dlaczego nie mogę otworzyć png zapisanego w photoshopie.
Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Dlaczego nie mogę otworzyć png zapisanego w photoshopie.  (Przeczytany 10236 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Blodek
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 39
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« : 20.01.2023, 17:50:08 »

Jak w temacie. I nie tyczy się to każdego pliku. Losowo. Akurat oczywiście wylosowuje pliki, które są mi potrzebna. Premier pro i fotoshop normalnie korzystają z tych plików. GIMP leży kwiczy i rzyga pod siebie. Reinstal GIMPa nie pomaga
Zapisane



Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Wiadomości: 7 433
Galeria Użytkownika


Cyklista Apokalipsy


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 20.01.2023, 18:00:15 »

A w systemie Ci te pliki otwiera? Przeglądarka Ci je wyświetla?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 405
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 20.01.2023, 18:06:45 »

Może otwórz w jakiejś przeglądarce obrazów i zapisz z jej poziomu?
Zapisane
Blodek
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 39
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 20.01.2023, 18:09:03 »

Tak. Właśnie zrobiłem test. Ten plik png to jest ogółem bez tła, napisy jakieś. Wziąłem stare swoje zdjęcie png, wrzuciłem do ps, coś dodałem, zapisałem png i działa w gimpie. Wiec ustawiłem odpowiedni rozmiar na tym zdjęciu, tak by te napisy mi tam pasowały, wywaliłem zdjecię, zapisuje i już nie działa Chichot.
Domyślna przeglądarka fot na kompie działa normalnie.
Zapisane



be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 405
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 20.01.2023, 18:35:31 »

A jak zapiszesz z poziomu przeglądarki zdjęć? Nie wiem jakiej tam używasz, IrfanView, XnView, jeszcze innej?
Zapisane
Blodek
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 39
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 20.01.2023, 22:15:18 »

Nie używam czegoś takiego. Wgl praktycznie nie używam niczego do przeglądania zdjęć. Mam ustawione, że od razu w GIMPie mi się włącza wszystko.
Zapisane



be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 405
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 20.01.2023, 22:19:57 »

Przecież GIMP się długo roztwiera, to jak chcesz sobie na szybko podejrzeć jakąś grafikę z dysku, to otwierasz w GIMP-ie?? Zdziwienie
Przecież nawet PS ma jakąś tam swoją przeglądarkę, z tego co kojarzę. No i jest jeszcze systemowa...

Nie wiem jak mogę pomóc, chyba musiałabym sama tą grafikę u siebie obczaić, sprawdzić, jakie ma właściwości w PhotoME...
Zapisane
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Wiadomości: 7 433
Galeria Użytkownika


Cyklista Apokalipsy


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 20.01.2023, 23:51:32 »

Może u Ciebie Uśmiech wywal niepotrzebne rzeczy z niego
Zapisane
Blodek
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 39
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 21.01.2023, 00:59:54 »

Gimpa załączam razem z kompem.
Zapisane



Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 555
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 13.02.2023, 22:15:16 »

Gimpa załączam razem z kompem.

To są trzy obrazy, bo jak je pojedynczo otwieram to gimp je odczytuje.
 


* 4021_28_06_10_10_42_38.png (60.25 KB, 480x65 - wyświetlony 33 razy.)

* Łączenie.png (420.07 KB, 480x200 - wyświetlony 30 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 405
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 13.02.2023, 22:23:21 »

@Zbyma72age - te 3 obrazy, z których jeden dodałeś w załączniku, to jest Blodkowa sygnatura, nie obraz, z którego otwarciem ma problem. Pewnie wprowadziło w błąd sformułowanie "załączam", kiedy chodziło o włączenie/uruchomienie
Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 555
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 13.02.2023, 23:46:03 »

@Zbyma72age - te 3 obrazy, z których jeden dodałeś w załączniku, to jest Blodkowa sygnatura, nie obraz, z którego otwarciem ma problem. Pewnie wprowadziło w błąd sformułowanie "załączam", kiedy chodziło o włączenie/uruchomienie

Poniżej jest obraz który utworzyłem z trzech otwartych pojedynczo.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 405
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 14.02.2023, 12:39:16 »

Ech Smutny Te 3 obrazy, które znajdują się pod postem użytkownika Blodek, to jest jego sygnatura forumowa (widoczna w profilu i każdym jego poście na forum, nie tylko w tym temacie), a nie obraz, z którego otwarciem ma problem. Tego obrazu Blodek tutaj w ogóle nie załączył
Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 555
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 14.02.2023, 15:02:07 »

Ech Smutny Te 3 obrazy, które znajdują się pod postem użytkownika Blodek, to jest jego sygnatura forumowa (widoczna w profilu i każdym jego poście na forum, nie tylko w tym temacie), a nie obraz, z którego otwarciem ma problem. Tego obrazu Blodek tutaj w ogóle nie załączył

Teraz rozumiem, przepraszam za zamieszanie.
Ale nie rozumiem jak można udzielić pomocy nie widząc oryginału o którym mowa że są z nim kłopoty.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 405
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : 14.02.2023, 16:54:20 »

Teraz rozumiem, przepraszam za zamieszanie.
Nic nie szkodzi, ta sygnatura faktycznie przez swoją wysokość trochę nietypowo wygląda i może wprowadzać w błąd + sformułowanie "załączać" zamiast włączać Mrugnięcie

Cytuj
Ale nie rozumiem jak można udzielić pomocy nie widząc oryginału o którym mowa że są z nim kłopoty.
Ano ja też pisałam, że musiałabym tą grafikę u siebie zbadać. Zawsze przecież można było podesłać na pw, jeśli nie można jej upubliczniać. Chociaż i tak nie gwarantuję, że wówczas będę w stanie rozwiązać problem, dlatego już nie nalegałam Język

Zapisane
Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Dlaczego nie mogę otworzyć png zapisanego w photoshopie.
Skocz do: