Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Szary kontur wokół rendera?
Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Szary kontur wokół rendera?  (Przeczytany 1149 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
robson75
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Wiadomości: 22
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« : 10.12.2022, 13:26:53 »

Witam
Jestem tutaj nowy, i chciałbym się dowiedzieć czy można uzyskać taki efekt w GIMP-e



Chodzi mi głównie o ten szary kontur wokół obrazu.

//be@: Poprawiłam tytuł. Przeczytaj: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,62496.0.html pkt.3

@Edycja: usunęłam nieprawidłowy tag z tytułu. Jeszcze raz proszę Przeczytaj: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,62496.0.html pkt.3
« Ostatnia zmiana: 12.12.2022, 11:45:56 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 181
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 10.12.2022, 14:29:29 »

W oknie warstw klikasz PPM na warstwie z renderem i wybierasz kanał alfa na zaznaczenie. Powiększasz zaznaczenie o grubość konturu, np. 3-5px i wypełniasz zaznaczenie szarym kolorem na pustej warstwie poniżej warstwy z renderem.

Jeśli interesuje cię jeszcze inny efekt, to załóż osobny, odpowiednio zatytułowany temat Mrugnięcie
Zapisane
robson75
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Wiadomości: 22
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 10.12.2022, 15:42:43 »

Dziękuje za wskazówki, ale coś mi to słabo wychodzi

Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 181
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 10.12.2022, 16:46:49 »

Na pewno zrobiłeś dokładnie wg moich wskazówek, a nie np. rysowaniem wzdłuż zaznaczenia? Głównym powodem takiego słabego efektu jest bardzo źle wycięty render z krzywym i postrzępionym konturem, gdzie wokół czarnego zostały jakieś resztki jasnego tła. W ogóle to mi wygląda, jakby ktoś po usunięciu tła wyeksportował ten render do formatu GIF w trybie indeksowanym...
Usuwaj jednolite tło wg poradnika: https://www.gimpuj.info/index.php/topic,31.0.html

A co do tego konkretnego rendera, to można go poprawić. Po zaznaczeniu kanału alfa odwróć to zaznaczenie, powiększ o 1-2px, zamień na ścieżkę, następnie ponownie ścieżkę w zaznaczenie i usuń resztki tła klikając DELETE, po czym wyłącz zaznaczenie. Wtedy dopiero postępuj tak, jak napisałam w poprzednim poście
« Ostatnia zmiana: 10.12.2022, 18:12:28 wysłane przez be@ » Zapisane
robson75
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Wiadomości: 22
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 11.12.2022, 13:26:25 »

W końcu mam taki efekt



I o to mi chodziło, dziękuje koledze @be@ za bezcenne informacje.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 181
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 11.12.2022, 13:36:48 »

Nie wiem w jaki sposób to robisz, ale nadal widać postrzępione resztki tła wokół rendera. Jest to bardziej widoczne na jasnym tle, niż tutaj na forumowym:



Wciąż masz render z postrzępionymi krawędziami po nieprawidłowo usuniętym tle. W jaki sposób usuwałeś tło wokół tego delfina zanim dodałeś szary obrys?
Mam wrażenie, że czytasz co drugie słowo i w ogóle nie rozumiesz, co wcześniej napisałam albo ignorujesz i robisz po swojemu. Jeśli coś jest dla ciebie niezrozumiałe, to wystarczy napisać, a wyjaśnię dokładniej
Zapisane
robson75
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Wiadomości: 22
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 11.12.2022, 14:37:39 »

Nie rozumie tego

następnie ponownie ścieżkę w zaznaczeniu
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 181
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 11.12.2022, 14:46:49 »

Czemu przekręciłeś cytat? Napisałam "ścieżkę w zaznaczenie" nie "w zaznaczeniu" Niezdecydowany
Jak masz utworzoną ścieżkę z zaznaczenia, to możesz zamienić ją na zaznaczenie. Nie wiem, którą masz wersję GIMP-a, w 2.10.30 możesz to zrobić wybierając z menu: Zaznaczenie -> Ze ścieżki albo w otwartym okienku Ścieżki (Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Ścieżki) klikając u dołu w ikonkę zaznaczenia (ścieżka na zaznaczenie).
Pytanie, czy w ogóle utworzyłeś tą ścieżkę?
Zapisane
robson75
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Wiadomości: 22
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 11.12.2022, 15:11:23 »

Moja wersja GIMP-a to 2.10.32, nie tworzyłem żadnej ścieżki, tylko to robię według Twoich wskazówek

Po zaznaczeniu kanału alfa odwróć to zaznaczenie, powiększ o 1-2px, zamień na ścieżkę, następnie ponownie ścieżkę w zaznaczenie i usuń resztki tła klikając DELETE, po czym wyłącz zaznaczenie.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 181
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 11.12.2022, 15:24:46 »

I w moich wskazówkach, jeśli czytasz ze zrozumieniem i dokładnie, to jest napisane "zamień na ścieżkę" - co oznacza, że z tego zaznaczenia zostanie utworzona ścieżka
Zapisane
robson75
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Wiadomości: 22
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 11.12.2022, 15:53:30 »

Być może że ja źle wykonuje wypełnienie, wypełniam kubełkiem.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 181
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 11.12.2022, 16:03:26 »

Można kubełkiem.
Przede wszystkim jednak trzeba zacząć od przygotowania samego rendera, tzn. trzeba usunąć te postrzępione piksele na jego krawędziach. Dopiero później można dodać obrys.
Nie wiem, czy sam usuwałeś tło wokół tego delfina, czy miałeś już taki ułomny od początku? Jak wygląda oryginalny obrazek?
Zapisane
robson75
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Wiadomości: 22
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 11.12.2022, 16:15:41 »

Ten obraz delfina przeskalowałem trochę, bo inaczej by się nie zmieścił ten szary kontur.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 181
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 11.12.2022, 16:18:28 »

Ale oryginalnie był na przezroczystym tle czy to ty usunąłeś tło?
Zapisane
robson75
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Wiadomości: 22
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : 11.12.2022, 16:20:30 »

Tu jest orginał

Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 181
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #15 : 11.12.2022, 16:23:45 »

Oryginał wygląda dobrze, samym skalowaniem nie można tak zepsuć konturu. Nie wiem co takiego zrobiłeś, że masz takie postrzępione krawędzie.
A może zamiast wypełnić zaznaczenie na warstwie poniżej, to wypełniłeś na warstwie z renderem? Miałeś wypełnić na pustej warstwie poniżej warstwy z tym delfinem.
Zobacz XCF z załącznika

* Dolphin-icon.xcf (27.71 KB - pobrany 7 razy.)
Zapisane
robson75
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Wiadomości: 22
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #16 : 11.12.2022, 16:40:04 »

A może zamiast wypełnić zaznaczenie na warstwie poniżej, to wypełniłeś na warstwie z renderem? Miałeś wypełnić na pustej warstwie poniżej warstwy z tym delfinem.
Właśnie tak robiłem, a jak utworzyć pustą warstwę?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 181
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #17 : 11.12.2022, 16:51:38 »

Wystarczy kliknąć na ikonkę nowej warstwy u dołu okna warstw. To ta pierwsza z lewej. Możesz też wybrać z menu: Warstwa -> Nowa warstwa

I przecież wcześniej wyraźnie napisałam, żeby wypełniać na pustej warstwie poniżej, to dlaczego zrobiłeś inaczej? Trzeba postępować dokładnie wg instrukcji
« Ostatnia zmiana: 11.12.2022, 17:12:28 wysłane przez be@ » Zapisane
robson75
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Wiadomości: 22
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #18 : 11.12.2022, 18:17:31 »

Wreszcie to mam

Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 181
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #19 : 11.12.2022, 18:39:16 »

Super Uśmiech
Zapisane
Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Szary kontur wokół rendera?
Skocz do: