Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Funkcja wyszukiwania  (Przeczytany 8774 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 09.04.2022, 20:44:21 »

GIMP FUNKCJA WYSZUKIWANIA
Myślę że wielu forumowiczów nie poznało szczegółowo zalet takiej funkcji GIMP-a.
Oto poradnik opublikowany przez Davies Media Design, którego polską wersję językową przygotowałem:
https://zbigniew.malach.info/wp-content/uploads/2024/11/GIMP-FUNKCJA-WYSZUKIWANIA.pdf
« Ostatnia zmiana: 30.11.2024, 18:44:52 wysłane przez Zbyma72age » Zapisane
alchymista
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.10
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 30.11.2024, 08:32:28 »

ech, niestety link każe się logować na koncie, którego nie mam.
Temat żywo mnie interesuje. Robię mapki poglądowe na których jest mnóstwo nazw miejscowości. Często zapominam gdzie która miejscowość się znajduje i chciałbym ją znaleźć przez jakiś rodzaj "szukaja". Próbowałem zapisywać obraz jako pdf, potem robić mu ocr, i wyszukiwać nazwy w pdf, ale to nie działa dobrze.
załączam fragment przykładowej mapki z nazwami

* Zrzut ekranu z 2024-11-30 07-31-57.png (624.28 KB, 1920x1080 - wyświetlony 84 razy.)
Zbyma72age
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 30.11.2024, 18:47:27 »

Proszę spróbować ponownie zmieniłem nieaktualny link
Pozdrawiam
alchymista
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 08.12.2024, 07:56:38 »

To bardzo ciekawa opcja, niestety nie wyszukuje warstw wg ich nazw. u mnie te nazwy miejscowości to osobne warstwy, które potem łączę w większe warstwy. Sprawdziłem, że nie wyszukuje nawet najnowszych warstw (zakładam, że starszych mogłaby nie pamiętać, bo powstały kilkanaście lat temu).
Zbyma72age
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 08.12.2024, 12:51:02 »

To bardzo ciekawa opcja, niestety nie wyszukuje warstw wg ich nazw. u mnie te nazwy miejscowości to osobne warstwy, które potem łączę w większe warstwy. Sprawdziłem, że nie wyszukuje nawet najnowszych warstw (zakładam, że starszych mogłaby nie pamiętać, bo powstały kilkanaście lat temu).

Widać niezrozumienie funkcji, jak sama nazwa wskazuje:
FUNKCJA WYSZUKIWANIA ZNAJDŹ SZYBKO i OTWÓRZ DOWOLNY EFEKT, OBRAZ LUB POZYCJĘ MENU
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 08.12.2024, 13:05:41 »

Jak klikniesz na obszarze obrazu w wybraną nazwę, to warstwa z nią zostanie podświetlona w oknie warstw.
Można sobie też od razu układać warstwy w porządku alfabetycznym

* 2024-12-08_172916.png (47.51 KB, 812x419 - wyświetlony 72 razy.)
« Ostatnia zmiana: 08.12.2024, 18:30:33 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 08.12.2024, 19:38:42 »

https://www.reddit.com/r/GIMP/comments/rmxax1/searching_by_name_of_the_layer/ - znalazłam jeszcze info sprzed 3 lat, że miała być taka opcja dodana.

@Edycja:
Przetestowałam. Kiedy kliknę na obszar otwartego okna warstw i wybiorę Ctrl+F pojawia się okienko wyszukiwania. Wpisuję nazwę warstwy i od razu zostaje ona znaleziona i podświetlona już po wpisaniu pierwszych liter nazwy

* 2024-12-08_222821.png (15.83 KB, 264x550 - wyświetlony 70 razy.)
« Ostatnia zmiana: 08.12.2024, 23:28:06 wysłane przez be@ » Zapisane
alchymista
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : 09.12.2024, 08:20:25 »

Tak, dziękuję, to działa. Ale niestety nie o to mi chodziło.
Żeby używać tej opcji musiałbym trzymać o wiele za dużo warstw, podczas gdy ja je łączę, żeby nie obciążać pamięci komputera.
alchymista
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 09.12.2024, 08:21:21 »

Widać niezrozumienie funkcji, jak sama nazwa wskazuje:
FUNKCJA WYSZUKIWANIA ZNAJDŹ SZYBKO i OTWÓRZ DOWOLNY EFEKT, OBRAZ LUB POZYCJĘ MENU

Ok, dzięki.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 09.12.2024, 09:05:13 »

Żeby używać tej opcji musiałbym trzymać o wiele za dużo warstw, podczas gdy ja je łączę, żeby nie obciążać pamięci komputera.
Pisałeś, że chodzi o wyszukiwanie warstw po nazwie:
niestety nie wyszukuje warstw wg ich nazw. u mnie te nazwy miejscowości to osobne warstwy

Jeśli łączysz warstwy i masz na jednej kilka napisów, to nie ma możliwości, aby GIMP wyszukał konkretny napis, bo on już nawet nie jest warstwą tekstową. Jeśli połączysz kilka warstw tekstowych, to otrzymasz zwykłą warstwę i wtedy nawet w PDF te napisy nie będą tekstem, tylko obrazem. Chyba, że nie chodzi o łączenie, ale dopisywanie kolejnych nazw do tej samej warstwy tekstowej. Niestety w takim przypadku też nie sądzę, aby wyszukanie konkretnej nazwy było możliwe.
Tu może jedynie sprawdzić się sposób z klikaniem w wybraną nazwę, aby podświetlić warstwę, na której ta nazwa się znajduje, tak jak to pokazałam w moim pierwszym poście
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialeTutorialeGIMPPoradnikiWątek: Funkcja wyszukiwania
Skocz do: