Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Format dxf - problem ze zmianą do EZCAD2  (Przeczytany 3912 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« : 07.09.2019, 09:51:02 »

Dzień dobry.
Mam taki problem że po zmianie formatu na dxf projekt wygląda jakoś dziwnie .
co nie tak zrobiłem


* 20190907_103624.jpg (147.12 KB, 1000x563 - wyświetlony 54 razy.)

* 20190907_102933.jpg (286.23 KB, 1000x563 - wyświetlony 53 razy.)
Zapisane
Hasia
Moderator globalny

Reputacja: 38 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: GIMP Painter 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 1 455
Galeria Użytkownika


Czasami nie jestem sobą


Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 07.09.2019, 10:05:01 »

Czy tę metkę tworzy zamknięta ścieżka?
Zapisane

jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 07.09.2019, 10:28:07 »

Najpierw wykonałem "suma"  i białe kółko się zsumowało więc potem wykonałem polecenie  "różnica". Następnie wyeksportuj jako  dxf .
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 829
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 07.09.2019, 10:56:03 »

Pokaż jak wygląda sama ścieżka, bez wypełnienia, przed eksportem do DXF.
BTW, dlaczego robisz fotki zamiast zrzutów ekranu??
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 07.09.2019, 11:48:30 »

Przepraszam używam 2 komputerów  i dlatego  prościej było mi zrobić fote .Dla mnie inkscape to nowy program, do tej pory korzystałęm raczej z gimpa.
chyba


* metka2zrut.png (174.28 KB, 1920x1200 - wyświetlony 56 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 829
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 07.09.2019, 11:56:30 »

Wygląda dobrze, tylko na zrzucie jest kontur, nie ścieżka, bo nie widzę żadnych węzłów Mrugnięcie
O taki zrzut mi chodziło:
https://i.imgur.com/BEwBBhE.png
lub
https://i.imgur.com/xvA4ejO.png
Mrugnięcie
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 07.09.2019, 12:02:37 »

tak to wygląda w ezcad2, a jak zrobić te węzły?


* zrzut 2.png (87.61 KB, 1600x900 - wyświetlony 51 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 829
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 07.09.2019, 12:03:58 »

Nijak nie zrobić, po prostu na Twoim zrzucie nie widać ścieżki. Musisz kliknąć w obiekt narzędziem do ścieżek i wtedy się pokaże
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 07.09.2019, 12:08:01 »

tak zrobiłem i nie chce się zrobić


* zrzut3.png (182.64 KB, 1920x1200 - wyświetlony 54 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 829
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 07.09.2019, 12:10:26 »

Nie, masz z paska narzędzi po lewej wybrać narzędzie do edycji węzłów (drugie od góry) i kliknąć w ten obiekt, a wtedy pokaże się ścieżka z węzłami
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 07.09.2019, 12:10:37 »

lub tak ?


* zrzut4.png (164.37 KB, 1920x1200 - wyświetlony 53 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 829
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 07.09.2019, 12:12:12 »

O właśnie, o to chodziło Uśmiech Coś masz tam namotane z tymi węzłami, widzę że są jakieś podwójne miejscami... Trzeba to poprawić, aby było możliwie najmniej węzłów. Tylko te, które są niezbędne. Powinno to wyglądać tak, jak na moich zrzutach (kilka postów wyżej)
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 07.09.2019, 12:18:14 »

Przepraszam ale jak to zrobić , jak robiłem w corelu tak samo to wyszło a tu  Co?

Dobra jak zrobić tą czerwoną linie?


Scalenie postów: 07.09.2019, 12:23:32 (używaj opcji Modyfikuj!)
Bo może ja żle zacząłem to robić .Zrobiłem tak: prostokąt , dwa kołka i po sprawie...
« Ostatnia zmiana: 07.09.2019, 12:23:32 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 829
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 07.09.2019, 12:22:00 »

Ta linia nie musi być czerwona. U Ciebie po prostu wyświetla się czarna, bo masz pewnie taki kolor ustawiony. To nie ma znaczenia. Chodzi o te nadmiarowe węzły - trzeba je pousuwać.
Najlepiej zobacz sobie tutoriale na temat edycji ścieżek i węzłów w Inkscape. Polecam kanał: Inkscape Tutorial

Bo może ja żle zacząłem to robić .Zrobiłem tak: prostokąt , dwa kołka i po sprawie...
Też tak zrobiłam. Widocznie coś pomyliłeś podczas sumowania lub różnicy
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : 07.09.2019, 12:25:33 »

a tak to zacząłem ( plik zacząłem jako nowy  więc tak to chyba  ma wyglądać)


* zrzut5.png (151.6 KB, 1920x1200 - wyświetlony 84 razy.)
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #15 : 07.09.2019, 12:33:56 »

Zaraz obejrzę filmik bo widocznie  nie rozumiem o co chodzi z tą różnicą i sumą. Dziękuję
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #16 : 07.09.2019, 15:54:07 »

Dziękuję , udało mi się to zrobić .Mój rysunek w powiększeniu wygląda tak, a chciałbym aby te linie wyglądały tak jak poniżej więc jak to zrobić ?


* zrut3.png (162.48 KB, 1920x1200 - wyświetlony 79 razy.)

* metka6.jpg (274.17 KB, 1280x720 - wyświetlony 78 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 829
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #17 : 07.09.2019, 20:36:19 »

Coś się tam miejscami powykrzywiały? Niestety, na EZCAD2 to ja się nie znam, więc zrzuty z tego programu nic mi nie powiedzą Smutny
I właściwie dlaczego od początku nie tworzysz w tym programie, tylko przenosisz projekt z Inkscape?
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #18 : 07.09.2019, 22:00:26 »

Ezcad2 nie ma takich możliwość jak inkscape.
Już wiem- te linie to tak naprawdę zależą od grubości konturu.
Robie już nowy projekt,i przy zmianie na dxf mam 2 opcje do wyboru -jak daje tą" robo master" to się dobrze zapisuje , a jak tą drugą to się rozjeżdża.Wiesz o co chodzi ?
Dziekuję za pomoc i  link do tutoriala, jest  super.


* rzut4.png (200.12 KB, 1920x1200 - wyświetlony 75 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 829
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #19 : 08.09.2019, 07:22:02 »

https://wiki.nottinghack.org.uk/wiki/Inkscape#You_can_stop_reading_now.3B_this_section_will_probably_be_removed_but_is_for_information - tu jest jakieś objaśnienie tych formatów
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #20 : 08.09.2019, 11:38:38 »

Super dziękuję - chociaż wiem co oznaczją , ciekawe jaka będzie różnica w praktyce.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 829
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #21 : 08.09.2019, 11:43:35 »

Jeśli pytasz, dlaczego źle się zapisuje, kiedy wybierasz LWPOLYLINE, to tak na logikę powiedziałabym, że ten format służy do eksportu rysunków składających się wyłącznie z prostych linii i odcinków, a Twój rysunek zawiera zaokrąglenia
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #22 : 14.09.2019, 07:58:11 »

Już myślałęm że to opanowałem a tu dalej nic....
Jak zrobie projekt w dxf i wrzuce go do programu ezcad2, to pokazuje się tak -  zdjęcie nr1.
A jak dołoże ilośc linii cięcia równięz w ezcad 2 to wychodzi tak - zdjecię nr2.
To samo zrobiłem w corelu i projekt wychodzi ok .Więc coś nie tak robię lub ten program tak zmienia .



* metka 1 zrzut.png (132.16 KB, 1920x1200 - wyświetlony 85 razy.)

* metka 2 zrzut.png (133.66 KB, 1920x1200 - wyświetlony 74 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 829
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #23 : 14.09.2019, 08:02:12 »

Może spróbuj zapytać jeszcze na tym forum: https://inkscape-tutorial.pl/forum/potrzebuje-pomocy.html
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #24 : 14.09.2019, 17:11:52 »

Dziękuję , nie mogę tam założyć konta , nie wysyłają emaila potwierdzającego Smutny
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 829
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #25 : 14.09.2019, 17:14:10 »

Zgłoś ten problem poprzez formularz kontaktowy: https://inkscape-tutorial.pl/kontakt.html albo na facebooku: https://www.facebook.com/inkscape.po.polsku/
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #26 : 15.09.2019, 07:03:45 »

Dziękuje , już otrzymałem pomoc w utworzeniu konta.
Oczywiście w spamie było i nie widziałem .
Zapisane
Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońInkscape - pomocWątek: Format dxf - problem ze zmianą do EZCAD2
Skocz do: