Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: inkscape prostokąt  (Przeczytany 4010 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ichigo0
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 34
Galeria Użytkownika

Ichigo0


Zobacz profil
« : 03.05.2018, 21:57:26 »

Witam.Gdy rysuje prostokąt to nie ma on konturów i nie wiem jak zmniejszyć grubość konturów zrzut ekranu http://pl.tinypic.com/r/2elwi74/9
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 673
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 03.05.2018, 22:29:07 »

Aby dodać kontur, wystarczy kliknąć w wybrany kolor na pasku palety kolorów przytrzymując jednocześnie klawisz Shift. Grubość konturu zmienisz w okienku Wypełnienie i kontur, w zakładce Styl konturu lub w lewym, dolnym narożniku okna, klikając PPM na liczbę przy kolorze konturu:



Zwróć też uwagę na wartość w okienku "K", ponieważ oznacza ona stopień krycia koloru. 0 oznacza całkowicie przezroczysty (niewidoczny) kontur, a 100 całkowicie nieprzezroczysty. Krycie konturu można również zmienić we wspomnianym wcześniej okienku

PS
Jeśli dodajesz zrzut ekranu, to postaraj się wrzucać na taki hosting, który pozwala podawać bezpośrednie odnośniki do obrazka. Strasznie niewygodnie ogląda się zrzuty na stronie hostingu. W dodatku potwornie długo się ta strona wczytuje. Do tej pory nie udało mi się tego zrzutu zobaczyć Smutny

@Edycja:
Wreszcie udało mi się wczytać ten zrzut. Problemem jest właśnie źle ustawiona przezroczystość konturu. Zamiast na 100, masz ustawione na 2

PS2
Z tego co widzę, ten hosting pozwala na linkowanie bezpośrednio do obrazka, tylko Ty podałeś zły odnośnik. Następnym razem skopiuj ten właściwy: http://oi67.tinypic.com/2elwi74.jpg
« Ostatnia zmiana: 04.05.2018, 12:04:05 wysłane przez be@ » Zapisane
Ichigo0
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 34
Galeria Użytkownika

Ichigo0


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 04.05.2018, 16:10:50 »

a jak wyłączyć przyciąganie do siatki bo nie widzę tej opcji?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 673
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 04.05.2018, 16:14:04 »

Po prawej stronie masz pasek przyciągania. Ikonką na samej górze możesz wyłączyć przyciąganie globalnie, a drugą od dołu przyciąganie do siatki
Zapisane
Ichigo0
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 34
Galeria Użytkownika

Ichigo0


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 04.05.2018, 17:13:49 »

Dlaczego jeżeli chcę pomalować kubełkiem dany fragment to nie chce mi pomalować a jak przedtem pomalowało to były takie obramówki wokół tekstu i obrazka co z tym zrobić? http://i68.tinypic.com/mmuc5u.png
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 673
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 04.05.2018, 17:20:08 »

A po co w ogóle wypełniać takie kształty kubełkiem, zamiast zastosować wypełnienie obiektu? Kubełek służy raczej do kolorowania ilustracji naszkicowanej narzędziem kaligrafia. Kształty ze ścieżek, obiekty typu prostokąt, elipsa itp. wypełniasz kolorem klikając w wybrany kolor na pasku palety kolorów albo ustawiasz w okienku Wypełnienie i kontur.
Jeśli konieczne jest użycie kubełka, to aby uzyskać w miarę dokładne wypełnienie, trzeba to robić w dość dużym powiększeniu, a po wypełnieniu warto jeszcze powiększyć plamę wypełnienia używając opcji: Ścieżka -> Odsuń na zewnątrz
Zapisane
Ichigo0
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 34
Galeria Użytkownika

Ichigo0


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 04.05.2018, 17:24:00 »

to było rysowane krzywymi beizera i ołówkiem i nie chce mi zmazać kropek nad i przerobionych na nuty
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 673
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 04.05.2018, 17:29:03 »

Ta literka "i" zmieniona w nutkę wygląda jak "j", zwłaszcza w słowie Fonia. Ktoś może uznać to za błąd ortograficzny bo symfonia i fonia pisze się przez i.
Kształty utworzone krzywymi, czyli piórkiem lub ołówkiem, można wypełniać kolorem poprzez wybranie koloru z palety. Co do kropek nad i, to pewnie są zgrupowane albo nawet jest to tekst nie zmieniony na krzywe.
Proponowałabym pomoc przez Skype, mogłabym wtedy pokazać i wytłumaczyć dokładniej.
Zapisane
Ichigo0
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 34
Galeria Użytkownika

Ichigo0


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 04.05.2018, 18:20:02 »

jak chce coś pomalować to wyświetla mi informacje obszar nie jest zamknięty ale ja to sprawdzałam i nie widzę błędu.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 673
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 04.05.2018, 18:24:17 »

Najwyraźniej ścieżka nie jest zamknięta. Trzeba połączyć pierwszy i ostatni węzeł. Pokaż zrzut ekranu z widoczną ścieżką (musisz kliknąć w nią narzędziem do edycji ścieżek - drugie od góry na pasku narzędzi)
Zapisane
Ichigo0
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 34
Galeria Użytkownika

Ichigo0


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 04.05.2018, 18:33:36 »

zrzut ekranu http://i67.tinypic.com/nccv1e.png
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 673
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 04.05.2018, 18:40:27 »

Ojej, tam jest mnóstwo zbędnych węzłów, czasem prawie jeden na drugim, straszny bałagan. To absolutnie nie powinno tak wyglądać. A te czarne elementy powinny być osobnym obiektem. Brakuje Ci podstaw. W programie wektorowym pracuje się inaczej niż w rastrowym. Polecam tutoriale dla początkujących: https://www.youtube.com/channel/UCsdRFvJTh4NPR2a8PFcjznA
, zwłaszcza Inkscape podstawy i Inkscape szybkie rady
Zapisane
Ichigo0
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 34
Galeria Użytkownika

Ichigo0


Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 04.05.2018, 18:47:51 »

jak to poprawić?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 673
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 04.05.2018, 18:50:50 »

Nie da się tego prosto opisać. Jak nie chcesz, żebym pokazała przez Skype, to musisz przerobić tutoriale i zwyczajnie nauczyć się obsługi programu porządnie od podstaw, a to nie jest takie hop siup Mrugnięcie
Zapisane
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońInkscape - pomocWątek: inkscape prostokąt
Skocz do: