Szklany Wilber
Tutorial
Opracowanie:
Kifer71 Poprawa:
beaOryginał:
Oryginalny tutorialAutor:
kward1979ukPoziom trudności:
Średni
Uproszczony sposób na uzyskanie efektu przezroczystego szkła, podobnie jak w tutorialu na:
Przezroczysty (kafelek?) obiekt. Zastosowanie skryptów
Glass i
Sketch ułatwia pracę, a ponadto można „szklić” dowolne kształty.
Niezbędne skrypty do pobrania w załączniku na końcu poradnika. Należy je wrzucić do folderu
scripts w katalogu użytkownika przed uruchomieniem GIMP-a.
Tutorial napisany w wersji GIMP 2.8.4. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Otwieramy w GIMP-ie obraz, który będzie grawerowany na szklanym obiekcie, np. taki:
Obraz nie może posiadać kanału alfa, tryb kolorów musi być ustawiony na
RGB. W innym przypadku skrypt
Sketch nie będzie dostępny. Najlepiej jeśli obraz przedstawia jakiś obiekt na jednolitym, w miarę kontrastowym tle. Wymiary obrazu na potrzeby tego tutoriala nie powinny przekraczać 150 x 150 px.
2. Wybieramy:
Scrit-fu -> Gimp-talk.com -> Sketch. W oknie skryptu ustawiamy
białe tło (powinno być domyślnie) i klikamy OK.
3. W oknie warstw usuwamy białe tło: warstwa
background i eksportujemy obraz z rozszerzeniem GIF, np.: "Wilb.gif". Należy pamiętać, gdzie plik został zapisany, bo będzie nam jeszcze potrzebny.
4. Tworzymy nowy przezroczysty obraz o wymiarach
300 x 300 px. Dodajemy nową przezroczystą warstwę i nazywamy ją
Szkło. Rysujemy na niej obiekt, który będzie "szklaną płytką". Można to zrobić odręcznie pędzlem bądź narzędziem lasso
, za pomocą ścieżek lub użyć gotowego obrysu/kształtu znalezionego np. w Google. Kształt wypełniamy dowolnym kolorem, za wyjątkiem czarnego, aby nie utrudniał widoczności w późniejszych krokach. Ja wypełniłam czerwonym.
5. Otwieramy zapisany wcześniej plik GIF jako warstwę:
Plik -> Otwórz jako warstwy i przesuwamy go narzędziem
Przesuwanie [M] na wybrane miejsce. Nazywamy tę warstwę
Wilber i dopasowujemy jej wymiary do obrazu:
Warstwa -> Dopasuj warstwę do wymiarów obrazu.
6. Wybieramy narzędzie
Tekst [T], ustawiamy rodzaj i wielkość czcionki (warto też lekko zwiększyć odstępy pomiędzy literkami), po czym
czarnym kolorem wpisujemy tekst, np.: GIMP i dopasowujemy wymiary warstwy tekstowej do obrazu.
7. Stosujemy filtr:
Kward1979uk -> Glass z ustawieniami:
| Na warstwie tekstowej (u mnie GIMP) – Thickness na 1, Shadow Displacment na 12 Na warstwie Wilber odpowiednio 2 i 12 Na warstwie Szkło - odpowiednio 3 i 12 Opcja delete oryginal layer wedle uznania, ja zostawiłam domyślnie. |
8. Warstwę
Tło wypełniamy wybranym kolorem. Ja użyłam niebieskiego w odcieniu:
84cced. Zależnie od wybranego koloru tła zmieniamy krycie warstw z cieniami. Ja zmieniłam:
| layer3 – 80 layer3#1 – 40 layer3#3 – 100 |
A tutaj dla przykładu jeszcze inny obrazek uzyskany przy pomocy powyższego tutoriala:
Koniec
W załączniku potrzebne skrypty oraz poglądowy XCF i obrazek Wilbera użyty w tutorialu.
Życzę miłego GIMP-owania