Phoenix Tutorial 3 - Dirtysig
Poziom trudności: Średni Tutorial jest napisany bardzo szczegółowo, więc początkujący nie powinni mieć z nim problemów. Ale to nie znaczy że tutorial jest bardzo łatwy!
Efekt końcowy:

Materiały:
Potrzebne pędzle: MetCXChaotic-1 (patrz załącznik)
Potrzebne desenie: kreski (patrz załącznik)
Ciekawe rendery: http://www.planetrenders.net/ Polecam!
1. Tworzymy nowy plik o dowolnych rozmiarach z białym tłem. Ja wybrałem 300x150. Dodajemy nową warstwę z przeźroczystym tłem (Warstwa -> Nowa warstwa...) i wklejamy na nią wielokrotnie swoje renderki, tak aby wypełnić całą warstwę.
Efekt:
2. Teraz rozmazujemy warstwę z renderkami (Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa) z ustawieniami: Poziomo: 10,0; pionowo: 10,0.
Efekt:
3.Rozmytą warstwę wyciosujemy (Filtry -> Szum -> Wyciosaj) z ustawieniami: Ziarno losowości: 10; Przypadkowość(%): 50; Powtórzenia: 50.
Efekt:
4. Dla ostrzejszej kolorystyki wzmacniamy warstwę (Filtry -> Uwydatnienie -> Wzmocnienie) z ustawieniami: Promień: 10,0; Rozmiar: 0,50; Próg: 0.
Efekt:
5. Stosujemy selektywne rozmycie Gaussa (Filtry -> Rozmycie -> Selektywne rozmycie Gaussa) z ustawieniami: Promień rozmycia 5,00; Maksymalna delta: 50.
Efekt:
6. Ustawiamy tyb warstw na pokrywanie:

...i duplikujemy warstwę dwukrotnie (Warstwa -> duplikuj warstwę)

Efekt:
7. Tworzymy nową przeźroczystą warstwę (Warstwa -> Nowa warstwa) i przesuwamy ją nad warstwę Tło:

Efekt:
8. Na ostatnio stworzonej warstwie rysujemy plamy pędzlem MetCXChaotic-1 (patrz załącznik) tak aby zapełnić całą warstwę.
Efekt:
9. Na tej samej warstwie wklejamy nasz render w wybranym miejscu.
Efekt:
10. Dodajemy deseń kreski (patrz załącznik) dzięki Specjalnemu do tego narzędziu z ustawieniami widocznymi na obrazku:

Efekt:
11. Tworzymy nową warstwę ustawiamy ją na wierzch, a na niej znowu wklejamy render tak aby pokrywał się z poprzednio wklejonym.
Efekt:
12. Ustawiamy krycie warstwy z renderkiem na od 40,0 do 70,0:

Efekt:
13. Znowu tworzymy nową warstwę ustawiamy ją na sam wierzch i ustawiamy jej tryb na: Miękkie światło.

...Zaznaczamy wszystko (Zaznaczenie -> Zaznacz wszystko) i zmniejszamy zaznaczenie (Zaznaczenie -> Zmniejsz) o 2 px. Teraz odwracamy zaznaczenie (Zaznaczenie -> Odwróć)
i wypełniamy kolorem białym.
Efekt:
14. Duplikujemy warstwę (Warstwa -> Duplikuj warstwę) od 2 do 3 razy.

Efekt:
15. Ponownie tworzymy nową warstwę. Ponownie zaznaczamy wszystko (Zaznaczenie -> Zaznacz wszystko) i ponownie zmniejszamy zaznaczenie (Zaznaczenie -> Zmniejsz) tym razem o 1 px. Odwracamy zaznaczenie (Zaznaczenie -> Odwróć) oraz wypełniamy je kolorem czarnym.
Efekt:

16. Teraz tylko dziękujecie mi za fajnego tutoriala!

Inne przykłady:1.

(Tutaj lepiej mi wyszło)

2.

(Inny render)
3.

(Następny renderek)
Jeśli zrobiliście jakiś błąd lub wam nie wyszło pytania możecie zadawać do woli! 
---THE END---