Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Divy  (Przeczytany 12150 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
nathaniel
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 123
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« : 12.02.2007, 13:47:28 »

Mam problem z divami...
Używam Quanty+ do robienia stron - wcześniej windowsie tylko notatnika.
W zwykłym HTML'u pozycję divu określiłabym tak
<div position:absolute; left:iles tam px; right:iles tam px; top: iles tam px;> treść</div>
Ale w HTML'u Stric'cie mi to nie działa.
Macie jakiś pomysł, pewnie znowu literówka mi się wkradła i nie widzę błędu.

Dzięki.
Zapisane

marrek13
Użytkownik

Reputacja: 8 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.4
JID: marrek13@jabber.hostingcenter.pl
Licencja: CC-NC-BY-SA
Wiadomości: 55
Galeria Użytkownika


Pogromca uciśnionych


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 12.02.2007, 13:57:14 »

W tym wypadku nie literówka ale cały zwrot.

Kod:
<div style="position:absolute; left:iles tam px; right:iles tam px; top: iles tam px;">treść</div>

Jednak mimo wszystko odradzam korzystanie z wartości absolutnych. Poczytaj o układach kolumn w css, floatach etc. Dużo informacji na te tematy znajdziesz tu: http://kurs.browsehappy.pl
Zapisane
nathaniel
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 123
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 12.02.2007, 14:59:13 »

W tym wypadku nie literówka ale cały zwrot.

Kod:
<div style="position:absolute; left:iles tam px; right:iles tam px; top: iles tam px;">treść</div>

Jednak mimo wszystko odradzam korzystanie z wartości absolutnych. Poczytaj o układach kolumn w css, floatach etc. Dużo informacji na te tematy znajdziesz tu: http://kurs.browsehappy.pl

Dlaczego cały zwrot?

W CSS się nie połapię, nie ma siły dla mnie  Uśmiech
Zapisane

marrek13
Użytkownik

Reputacja: 8 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.4
JID: marrek13@jabber.hostingcenter.pl
Licencja: CC-NC-BY-SA
Wiadomości: 55
Galeria Użytkownika


Pogromca uciśnionych


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 12.02.2007, 15:45:54 »

Literówka to jedna litera, a ty zapomniałeś "style=" Uśmiech

Jeśli chodzi o CSS - na początku też tak myślałem. Jednak przy samozaparciu i długiej praktyce zmieniłem zdanie całkowicie.
Zapisane
nathaniel
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 123
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 12.02.2007, 16:09:25 »

Literówka to jedna litera, a ty zapomniałeś "style=" Uśmiech

Jeśli chodzi o CSS - na początku też tak myślałem. Jednak przy samozaparciu i długiej praktyce zmieniłem zdanie całkowicie.

Grunt to wiedzieć co się źle zrobiło, dzięki Mrugnięcie
Ja chyba takiego zaparcia nie mam.
Zapisane

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Wiadomości: 7 435
Galeria Użytkownika


Cyklista Apokalipsy


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 12.02.2007, 17:27:59 »

Popieram... bez CSSa, to można by się czasem zarżnąć... na prawde to świetna sprawa. Zwłaszcza jak mamy duży serwis i jest on w etapie projektowania, albo jak zmieniamy jego wygląd. Warto poznać CSS. To procentuje w przyszłości.
Zapisane
nathaniel
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 123
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 12.02.2007, 17:35:28 »

Popieram... bez CSSa, to można by się czasem zarżnąć... na prawde to świetna sprawa. Zwłaszcza jak mamy duży serwis i jest on w etapie projektowania, albo jak zmieniamy jego wygląd. Warto poznać CSS. To procentuje w przyszłości.

To, że warto to wiem... tyle, że zaparcia nie mam.
Chyba , że znajdę w domu książke o CSS, co jest prawdopodobne Mrugnięcie
Zapisane

piotros
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Wiadomości: 404
Galeria Użytkownika

piotros

Informacje w sygnaturce.


Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : 12.02.2007, 18:45:10 »

Nie ma co szukać żadnych książek o css. Nauczenie się tego języka to bajka, bo przejrzysta i prosta składnia czynią go łatwiejszym nawet od html'a. Wystarczy popatrzeć tu i ówdzie w kody stron i łatwo można wszystko załapać, a tak jak już powiedzieli poprzednicy, css to bombowe rozwiązanie i warto z niego korzystać Mrugnięcie
Zapisane

Nie wiem czy mnie tu jeszcze ktoś pamięta, ale muszę wytłumaczyć moją nieobecność. Niestety w natłoku zajęć dnia codziennego nie jestem w stanie od dłuższego czasu zaglądać na forum. Nie wiem jak długo taki stan rzeczy będzie trwał, ale jedno wiem na pewno... wrócę... Tymczasem proszę nie pisać do mnie PW, bo i tak nie będę odpisywał. Pozdrawiam, piotros.

Moje prace: [UserBars] [Wallpapers] [Signatures] [Renders]

Są graficy, którzy używają PhotoShopa. Oczywiście szanujemy ich...
domas
Gość
« Odpowiedz #8 : 12.02.2007, 19:17:17 »

Mam problem z divami...
Używam Quanty+ do robienia stron - wcześniej windowsie tylko notatnika.
W zwykłym HTML'u pozycję divu określiłabym tak
<div position:absolute; left:iles tam px; right:iles tam px; top: iles tam px;> treść</div>
Ale w HTML'u Stric'cie mi to nie działa.
Macie jakiś pomysł, pewnie znowu literówka mi się wkradła i nie widzę błędu.

Dzięki.





W Html'u, czy w XHTML'u?
Jeśli masz deklaracje srick na początku strony to taki układ Tobie nie zadziała.Musisz "podlinkować", lub zaimportować arkusz stylu CSS. 

Powinno wyglądać to mniej więcej tak:

<style type="text/css" media="screen">@import "css/style.css";</style>

lub tak:

<link rel="stylesheet" media="all" href="css/main.css" type="text/css" />

Atrybuty media należy podać czy arkusz stylu będzie obowiązywał dla wszystkich rodzi dokumentów, czy tylko do części np: media="print" .

a w pliku css kod powinien wyglądać tak:
div
{
position:absolute;
top: ileś tam px;
left: ileś tam px;
}
nie możesz podać wartości left i right jednocześnie,  bo się ze sobą kłócą.
 
Zapisane
nathaniel
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 123
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 12.02.2007, 20:29:21 »

W zwykly htmlu.
Piotros moz ejest latwiejszy, bardziej przejrzysty ... ale narazie nie mam checi (?), sily... by sie go uczyc, czy chocby podstawy podlapac.

Czasem sie zdarza, ze cos wyglada na skomplikowane i mnie od tego odrzuca.
Kiedys pewnie siadlabym i zaczela "studiowac", ale juz od dawna webmastering (jak to dumnie brzmi... amatorski dodam Mrugnięcie )mnie nie kreci.

Mrugnięcie
Zapisane

carew25
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.2
Wiadomości: 26
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : 16.02.2007, 15:36:43 »

Nie ma co szukać żadnych książek o css. Nauczenie się tego języka to bajka, bo przejrzysta i prosta składnia czynią go łatwiejszym nawet od html'a. Wystarczy popatrzeć tu i ówdzie w kody stron i łatwo można wszystko załapać, a tak jak już powiedzieli poprzednicy, css to bombowe rozwiązanie i warto z niego korzystać Mrugnięcie
Popieram cie, wlasnie w taki sposob (czytanie kodu, jakis prosty kurs, polecam ten kurs)nauczylem sie CSS i HTMLa. CSSem mozna zastatpic JS, np. z podmienianiem tla , itp. Polecam wszytskim korzystanie z CSSu.
Zapisane

Ivellios
Gość
« Odpowiedz #11 : 17.02.2007, 15:04:51 »

według mnie css jest prosty i jest dużo lepszy do pozycjonowania strony od tabelek. (naprawde spoko kurs www.kurshtml.boo.pl)
Zapisane
nathaniel
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 123
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 17.02.2007, 16:45:36 »

według mnie css jest prosty i jest dużo lepszy do pozycjonowania strony od tabelek. (naprawde spoko kurs www.kurshtml.boo.pl)

jest prosty ,bo go znasz.
Mnie języki internetu przestały fascynować ...mam inne ciekawsze zajęcia, a stronę tak czy siak będe musiała zrobic.
Zapisane

noss
Użytkownik

Reputacja: 41 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Wiadomości: 1 384
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : 17.02.2007, 17:40:46 »

jest prosty ,bo go znasz.
Mnie języki internetu przestały fascynować ...mam inne ciekawsze zajęcia, a stronę tak czy siak będe musiała zrobic.

?

Cofanie się z metalowego pługa do drewnianej motyki nie ma przecież sensu.

Tak poważnie to CSS jest bardzo prosty ale najważniejsze jest to że on jest niesłychanie logiczny, bardziej niż sam HTML. Ja się uczyłem na kursie Pawła Wimmera i nic go nie pobije. Po prostu cały HTML plus CSS oraz skrypty JS.

Jeszcze jedno, jeżeli przestało cię to interesować to po co chcesz (mimo że cię to nie i interesuje) budować sobie stronę, lepiej poproś jakiegoś kolegę (lub koleżankę) pasjonata który zrobi to wyśmienicie i z przyjemnością.

W czystym HTMLu naprawdę bez sensu jest się męczyć z rozmieszczaniem poszczególnych elementów.

Tak jak wspominali już poprzednicy CSS jest przyszłością i to nie dlatego że ktoś tak to sobie wymyślił, tylko dlatego że jest to narzędzie bardzo ułatwiające życie osobom tworzącem strony WWW.
Zapisane

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeWebmastering & WebdesignJęzyki InternetuWątek: Divy
Skocz do: