GIMP 2.8.16

<< < (4/5) > >>

be@:
No więc jak już napisałam po edycji, niestety to nie pomogło. Problem leży gdzieś indziej. GIMP po prostu przestał widzieć czcionki w folderze użytkownika.
Reinstalacja raczej nie ma sensu, bo problem wystąpił bezpośrednio po edycji pliku fonts.conf. Wcześniej czcionki były widoczne, ale również te z folderu systemowego, a ja ich nie chcę mieć w GIMP-ie.

MareroQ:
OK. Dla próby zrobiłem tak jak Ty tj. usunąłem linię <dir>WINDOWSFONTDIR</dir> z font.conf i również u mnie brak było jakichkolwiek czcionek - ale przywrócenie pierwotnej postać pliku przywróciło wyświetlanie czcionek (wszystkich).
Dam znać - jeżeli znajdę sposób na rozwiązanie tego problemu (a Ty sprawdź czy na pewno właściwie przywróciłaś pierwotną wersję pliku).

be@:
Pierwotnej wersji pliku jeszcze nie przywracałam. Zapewne po przywróceniu u mnie też będzie tak, jak przed edycją, ale zależy mi jednak, aby GIMP używał tylko czcionek z folderu użytkownika. Mam bardzo dużo dodatkowych czcionek zainstalowanych w systemie, ponieważ potrzebuję ich w Inkscape, który niestety potrafi korzystać tylko z systemowych. Dlatego ta lista jest naprawdę strasznie długa i spowalnia uruchamianie GIMP-a, w którym tych czcionek w ogóle nie potrzebuję.

MareroQ:
Chyba mam dla Ciebie rozwiązanie.

W pliku ...\etc\fonts\fonts.conf

zastępujesz (u mnie linia nr 26):

Kod:

<dir>WINDOWSFONTDIR</dir>

na to tj. pełną ścieżką do czcionek w GIMP-ie(zapewne będzie inna dla Win7/10):

Kod:

<dir>c:/Program Files/GIMP 2.8.16/share/gimp/2.0/fonts</dir>

Będą wyświetlane czcionki z katalogów określonych w Edycja->Preferencje->Katalogi->Czcionki (ale bez tych z Windows/Fonts)
To działa dla Visty32 ale mam nadzieję, że dla innych systemów również.

be@:
Zaraz sprawdzę. Dziękuję :)

@Edit:
Działa :D Ścieżka na Win 7: C:\Program Files\GIMP 2\share\libwmf\fonts
Jeszcze raz dziękuję :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona