Kolorowanie fotografii
dla początkujących
Tutorial
Opracowanie: Sisi
Poziom trudności: łatwy
Tutorial może nam się przydać w zmianie kolorystyki danego obrazka, który nie zawsze zaskakuje swoim oryginalnym wyglądem.
Tutorial napisany w wersji GIMP 2.4. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Obrazek. Wybieramy czarno-biały lub kolorowy obrazek (wtedy go desaturujemy:
Kolory –> Desaturacja)
2. Skóra. Tworzymy nową warstwę (
Warstwa –> Nowa warstwa) i
wypełniamy [Shift+B] ją kolorem
#b65037. Następnie
tryb warstwy zmieniamy na
Miękkie światło.
Duplikujemy [Shift+Ctrl+D] warstwę i ustawiamy
krycie obu warstw na ok.
60%. Jeśli na naszym rysunku nie wygląda to ciekawie, usuwamy duplikat warstwy, wtedy skóra będzie jaśniejsza.
3. Usuwanie białych części twarzy. Wybieramy
gumkę [Shift+E] i wymazujemy z obrazka oczy, zęby, dziąsła itp.
4. Usta. Dodajemy
nową warstwę. Wybieramy jasny odcień różu np.
#e9add8 i zamalowujemy pędzlem usta. Krycie ustawiamy na
40-80, a
tryb warstwy na
Wypalanie.
Wskazówka: Ten efekt pokazałam na innym rysunku, bo na tym nie miałam możliwości.
5. Makijaż. Tworzymy
nową warstwę. Oczy obrysowujemy kolorem
#7bdca9, a
tryb warstwę ustawiamy na
Pokrywanie. Wyrazistość koloru zależy od koloru skóry. Czasami wychodzi ładna zieleń, a czasami bardziej wyblakła. Znów tworzymy
nową warstwę. Powieki malujemy dowolnym kolorem. Ja wybrałam
#39b53e.
Tryb warstwy ustawiamy na
Miękkie światło. Sposób malowania oczu jest dowolny, możemy pozwolić sobie nawet na robienie wzorków.
W
skazówka: Można zauważyć, że na powyższym obrazku makijaż nie wygląda aż tak ładnie jak miałby wyglądać. Wszystko to zależy od tego, jak nasza fotografia wyglądała przed naszym malowaniem. Oto inny wygląd oka:
6. Tęczówki. Znowu
nowa warstwa. Malujemy tęczówki na wybrany przez nas kolor i ustawiamy
tryb warstwy na
Miękkie światło.
Nasza kolorowanka jest gotowa.
Koniec
W razie pytań proszę pisać. Kolory w różnych kolorowankach będą wyglądały różnie. Wiele zależy to od wyrazistości i jasności skóry.