Nowy domyślny wygląd GIMP-a
tanovich:
Przecież nie byłoby dużym wysiłkiem wpięcie gdzieś w opcjach wyboru schematu międzymordzia którego miałby używać GIMP. Ostatnio reklamowali GIMPa w PSD Magazine i co przedstawli jako jego główną wadę? - właśnie interface. Mimo że sam używam starej GIMPowej opcji do której jestem przyzwyczajony uważam że użytkownicy powinni mieć WYBÓR a nie tylko możliwość reorganizacji środowiska pracy.
Deweloperzy chyba nie chcą być posądzani o "podrabianie", czy naśladownictwo, aplikacji od Adobe i dlatego tak się bronią żeby nie było jednego okienka out of box.
RRH:
uważam że użytkownicy powinni mieć WYBÓR a nie tylko możliwość reorganizacji środowiska pracy.
Przeczytaj proszę ten felieton, a raczej rozprawkę filozoficzną:
http://osnews.pl/oprogramowanie-jest-dla-uzytkownika/
Być może usłyszysz od deweloperów: do roboty! No cóż, takie życie.
tanovich:
Nie kwestionuje modelu rozwoju WiOO. Mialem na myśli to ze takie obstawanie przy jednym interface nie wplywa dobrze na popularnosc programu. Sam używam domyślnego układu GIMPa i jestem z niego bardzo zadowolony ;) ale wielu użytkowników na niego narzeka.
Ciągle zmienia się na lepsze i nawet w 2.6 będzie łatwiej pracować w w trybie jednookienkowym. Zwracałem jedynie uwagę na przydatność niewielkiego suwaczka w preferencjach.
ba®thez:
Niech zostanie tak jak było. Jeśli ktoś by chciał inaczej ustawić narzędziówkę, opcje narzędzi ect. to będzie na tyle zaawansowanym użytkownikiem, żeby sobie z tym poradzić. Przypięcie opcji narzędzi do narzędziówki na stałe nie jest dobrym pomysłem, godzi to w część użytkowników która chciała by mieć układ okien jak w PS (z tego co się słyszy, nie mało jest takich). Ostatecznie można dodać checkboksa w ustawieniach który dokowałby na stałe te opcje pod narzędziami, Ci którym by to przeszkadzało po prostu by to wyłączali.
Ravicious:
tanovich dobrze mówi, jeśli już coś zmienią w interfejsie, to powinien być wybór między starym, a nowym wyglądem.
Nawigacja
[#] Następna strona