Nowy domyślny wygląd GIMP-a

<< < (3/3)

noss:
Popieram propozycję Alexii, oraz pomysł, aby był wybór w preferencjach.
Nie podoba mi się pomysł na stałe zblokowania opcji narzędzia z narzędziówką.

Sam używam nieco podobnego układu, tzn. opcje narzędzi mam w panelu po prawej z warstwami. Niestety w Windows nie mogę zwęzić narzędziówki do dwóch kolumn.
Drażni mnie też w kilku miejscach niepotrzebne marnowanie cennego miejsca np. "Blokowanie" w palecie warstw, lepiej to było rozwiązane w Gimpie v2.2

Niektórzy korzystają przy pracy z rozdzielczości 1024x768 lub nawet 800x600 i tutaj przydaje się każdy milimetr miejsca przeznaczony na okno z obrazem, a nie na menu.

Mi nie przeszkadza, że menu będzie podobne do Photoshopa, Painta czy Inkscape, lub jakiegokolwiek innego programu, tak samo jak z grupowaniem warstw. Chodzi o to aby Gimp był bardziej przyjazny w obsłudze i nie był traktowany jako program dla masochistów, a Photoshop dla profesjonalistów, tylko dlatego, że w Gimpie są wolno wprowadzane ułatwienia dla użytkowników.

W załączniku pokazuję mój układ okien.

$argon:
j.w też popieram Alexii i pomysł z wyborem też mi odpowiada bo każdy by sobie wybrał jak mu pasuje. A z doświadczenia wiem, że to właśnie ilość okienek odstraszam początkujących.
Ja mam okna standardowo czyli narzędziówka razem z opcjami po lewo w środku obraz i po prawej warstwy,pędzle,ścieżki itp. Wszystko mam ustawione tak, że nie ma prawie żadnej szczeliny.

P.S
Mam rozdzielczość 1440x900

n-pigeon:
Dziwne ja nie mam problemów z interfejsami xD Z shopa na gimpa potem doszedł painter a i w artrageu czuje się jak w domciu. No ale ja mam duży monitor po za tym już 2.5 można zrobić identiko jak PS wystarczy główne okno zmaksymalizować a pozostałe 2 ustawić na zawsze na wierzchu i już mam jedno okienkowy app.
No jedyne co bym zmienił to dodał dodatkowe okno z odchudzonymi bocjami narzędzi czasem potrzebuje zmieniać tylko opacity i rozmiar a tu taki klamot mi sterczy powinny być 2 wersje light i full.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona