Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Gimp 2.10.38 + AI i uzupełnienie obrazka
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Gimp 2.10.38 + AI i uzupełnienie obrazka  (Przeczytany 1375 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
3kwocik
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

3kwocik

« : 11.09.2024, 11:18:12 »

Potrzebuję porady, czy da radę za pomocą ai (wtyczka do gimpa) uzupełnić brakujący element obrazu? Wybieram inpainting podaje prompty o różnych treściach, po angielsku, po polsku a on za każdym razem robi wszystko tylko nie to czego oczekuję. Obrazek z którym walczę

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 11.09.2024, 11:22:10 »

Przecież taki prosty ubytek z łatwością uzupełnisz ręcznie. No chyba, że ma tam być otwór na baterię? Aczkolwiek nawet z takim otworem nie powinno to być trudne.

BTW, umywalka bez przelewu to wielka rzadkość. Jak ostatnio szukałam, to na całym Allegro był tylko 1 model i to nawet dość podobny do tego ze zdjęcia. Niestety, odpowiadającego mi zlewozmywaka bez przelewu już mi się nie udało znaleźć Smutny

« Ostatnia zmiana: 11.09.2024, 12:39:24 wysłane przez be@ » Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 11.09.2024, 12:16:59 »

Proszę oto poradnik:
https://zbigniew.malach.info/wp-content/uploads/2024/09/Poradnik-Jak-pozbyc-sie-tla-obrazu-przy-uzyciu-AI-bez-i-z-GIMP.pdf
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 11.09.2024, 12:20:11 »

Poradnik-Jak-pozbyc-sie-tla-obrazu-przy-uzyciu-AI
Autor nie pyta o usuwanie tła, tylko chce uzupełnić brakujący fragment umywalki...
« Ostatnia zmiana: 11.09.2024, 12:41:46 wysłane przez be@ » Zapisane
3kwocik
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

3kwocik

« Odpowiedz #4 : 11.09.2024, 14:18:34 »

Przecież taki prosty ubytek z łatwością uzupełnisz ręcznie. No chyba, że ma tam być otwór na baterię? Aczkolwiek nawet z takim otworem nie powinno to być trudne.

BTW, umywalka bez przelewu to wielka rzadkość. Jak ostatnio szukałam, to na całym Allegro był tylko 1 model i to nawet dość podobny do tego ze zdjęcia. Niestety, odpowiadającego mi zlewozmywaka bez przelewu już mi się nie udało znaleźć Smutny

A jak to zrobić? Pewnie jest to proste jak budowa cepa. Jakim narzędziem tak aby zachować zmieniający się odcień bieli? Co do zlewów kuchennych bez przelewu to jak pozwolisz odezwę się na priv.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 11.09.2024, 14:25:04 »

Użyłam narzędzia łatka latka i rozmycia w poziomie. Można też użyć narzędzia do rozmazywania Rozmazywanie. No ale trzeba mieć trochę wprawy w posługiwaniu się narzędziami i filtrami.

I czekam na pw odnośnie zlewu Mrugnięcie
3kwocik
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

3kwocik

« Odpowiedz #6 : 11.09.2024, 16:12:23 »

Użyłam narzędzia łatka latka i rozmycia w poziomie. Można też użyć narzędzia do rozmazywania Rozmazywanie. No ale trzeba mieć trochę wprawy w posługiwaniu się narzędziami i filtrami.

I czekam na pw odnośnie zlewu Mrugnięcie
Poszło.
No tak ciemność mnie ogarnęła. Banalnie proste. Problem gdy takie zdjęcie jest pod kątem i element który został wycięty czyli bateria nachodzi na dwa boki. Stąd było pytanie o AI w gimpie. Konkretnie czy sobie poradzi z usunięciem pierwszego obiektu i uzupełnieniem tego co za nim?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 11.09.2024, 16:25:21 »

Problem gdy takie zdjęcie jest pod kątem i element który został wycięty czyli bateria nachodzi na dwa boki. Stąd było pytanie o AI w gimpie. Konkretnie czy sobie poradzi z usunięciem pierwszego obiektu i uzupełnieniem tego co za nim?
Tego już niestety nie wiem, bo nie używam takiej wtyczki Smutny A czy da się to zrobić łatką i rozmyciem, to musiałabym takie zdjęcie zobaczyć
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Gimp 2.10.38 + AI i uzupełnienie obrazka
Skocz do: