Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Zamiana koloru obrysu  (Przeczytany 2814 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Cypis
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Cypis

« : 08.05.2024, 17:54:17 »

Mam następujący problem , z czarno białego planu samolotu stworzyłem warstwę obrys zawierającą tylko czarne elementy (tło jest przeźroczyste). Teraz chciałbym zamienić ten czarny kolor obrysu na np. czerwony . Próbuję wykorzystać różne podpowiedzi znalezione w internecie , ale nic z tego nie działa , lub ja tego nie potrafię skutecznie wykonać. Czy ktoś może mi pomóc , skutecznie , w prostym języku podać jak mogę to zrobić . Efektem tego działania ma być kolorowy obrys na przeźroczystym tle.
« Ostatnia zmiana: 07.11.2024, 19:40:28 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 08.05.2024, 18:00:16 »

Zablokuj przezroczystość warstwy z czarnym obrysem: trzeba kliknąć kwadracik z szachownicą na górze okna warstw - pojawi się wokół niego obramowanie. Następnie wypełnij czerwonym kolorem np. za pomocą kubełka lub przeciągając kolor bezpośrednio z przybornika na obszar obrazu (wybrana warstwa musi być aktywna - białe obramowanie).
Inny sposób, bez blokowania przezroczystości, to zmiana koloru za pomocą suwaków w menu: Kolory -> Barwienie. Trzeba zwiększyć jasność do ok.50, a następnie ustawić barwę i nasycenie - obydwa suwaki maksymalnie w prawo
Cypis
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Cypis

« Odpowiedz #2 : 08.05.2024, 19:01:24 »

Nie wiem czy dobrze opisałem mój problem. W tym rysunku kolor czarny ma być zmieniony np. na czerwony , a tło ma być przeźroczyste.

* MiG-1a.jpg (134.85 KB, 1024x742 - wyświetlony 133 razy.)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 08.05.2024, 19:04:59 »

Zrozumiałam, że masz już ten obrys na przezroczystym tle i chcesz tylko zmienić jego kolor z czarnego na czerwony. Skoro tło jest białe, to wystarczy zamienić biały kolor w przezroczystość wybierając z menu: Kolory -> Zmiana koloru na alfę (albo jakoś podobnie, zależy od wersji GIMP-a). Jak już tło będzie przezroczyste, to dalej postępujesz wg wskazówek z mojego poprzedniego posta
Cypis
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Cypis

« Odpowiedz #4 : 08.05.2024, 19:12:22 »

sorry ale chyba jestem za tępy do tego , przeźroczystość uzyskałem , ale zmiany koloru nie . mimo , że postępuję wg. Twojego wpisu . Próbuję przez barwienie i nic się nie dzieje kolor pozostaje czarny.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 08.05.2024, 19:31:33 »

A użyłeś w pierwszej kolejności suwaka jasność, aby rozjaśnić ten czarny kolor? Masz tam przecież podgląd...
Zapodaj screena z otwartym okienkiem Barwienie i widocznym obrazem
Cypis
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Cypis

« Odpowiedz #6 : 08.05.2024, 19:51:18 »

jak najpierw robię jasność na 0,50 , to cały obrys znika jak na widok 1 , w widok 2 zmiany zrobione ale kolor nadal czarny.

* widok 1.jpg (254.12 KB, 1917x1099 - wyświetlony 124 razy.)

* widok 2.jpg (379.92 KB, 1877x1083 - wyświetlony 125 razy.)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 08.05.2024, 19:54:03 »

A dlaczego masz obraz w trybie indeksowanym? Musisz zmienić na RGB w menu: Obraz -> Tryb. Wtedy barwienie powinno już zadziałać prawidłowo.
Właściwie to należało zmienić ten tryb przed usuwaniem białego tła, bo prawdopodobnie masz teraz postrzępione te linie. Jeśli nadal masz oryginał, to najpierw zmień tryb na RGB, a dopiero później zamień biały kolor w przezroczystość. Ew. jak masz nadal otwarty, to cofnij do momentu sprzed usuwania białego tła
Trybu indeksowanego używa się głównie w animacjach GIF, więc nie spodziewałam się go tutaj
Cypis
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Cypis

« Odpowiedz #8 : 08.05.2024, 20:03:50 »

Pisałem , że jestem trochę tępy , to moje pierwsze kroki w GIMPie , dzięki za pomoc już wszystko działa
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 08.05.2024, 20:09:54 »

Nie jesteś "trochę tępy", tylko początkujący. To zwykły brak doświadczenia. Z czasem wszystkiego się nauczysz, powodzenia Uśmiech
Cypis
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Cypis

« Odpowiedz #10 : 08.05.2024, 20:35:01 »

jeszcze raz dziękuję za pomoc
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Zamiana koloru obrysu
Skocz do: