Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Zapisywany obrazek PNG ale nie zawsze widać przezrocze
Strony: 1 [2] 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Zapisywany obrazek PNG ale nie zawsze widać przezrocze  (Przeczytany 1879 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 297
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : 19.11.2023, 21:37:18 »

A której wersji GIMP-a używasz?
Jaką głębię bitową ma twoja grafika po wyeksportowaniu z GIMP-a?
Zapisane
renata96
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 37
Galeria Użytkownika

renata96


Zobacz profil
« Odpowiedz #15 : 19.11.2023, 21:40:27 »

Najnowszy gimp, przy eksporcie ustawione auto wszystko normalnie. Czyli domyślne.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 297
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #16 : 19.11.2023, 21:49:57 »

https://i.ibb.co/M2HcZRG/2023-11-19-214754.png
https://i.ibb.co/DGh63Gd/2023-11-19-214825.png
Tak to dokładnie wygląda?
Zapisane
renata96
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 37
Galeria Użytkownika

renata96


Zobacz profil
« Odpowiedz #17 : 21.11.2023, 22:14:40 »

Nie tworzę nowego obrazu tylko edukuję albo zdjęcie, albo grafikę.

Ta druga grafika zapisu PNG - dokładnie tak wygląda teraz. Wcześniej miała kilka inny opcji zaznaczonych. Ale po teście na tych z grafiki problem nadal jest ten sam. A na temacie programu vegas nic mi nikt nie odpisał na razie.

Opcje z obrazka 1 też wypróbowana i też to nic nie zmienia.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 297
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #18 : 21.11.2023, 22:24:49 »

To co jest na pierwszym screenie tworzy właśnie pliki 64-bitowe, a m.in. ilością bitów różniły się te grafiki. Trzeba by to ustawienie zmienić na dokładność 8-bitową, aczkolwiek nie mam pewności, czy to właśnie tutaj jest problem, czy to tylko przypadkowy zbieg okoliczności, że ten obraz 64-bit w twoim programie nie ma kanału alfa, a 32-bitowy miał. No ale można sprawdzić
Zapisane
renata96
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 37
Galeria Użytkownika

renata96


Zobacz profil
« Odpowiedz #19 : 21.11.2023, 23:48:36 »

Znaczy komputer 64 bit a nie 32 bit? Bo nie wiem co już sprawdzić. Zupełnie nie wiadomo o co chodzi z tymi tłami.
Na dawnym gimp działało na nowym już nie. Tak sprzed paru lat.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 297
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #20 : 22.11.2023, 10:59:51 »

Znaczy komputer 64 bit a nie 32 bit?
Komputer nic do tego nie ma. Piszemy o ustawieniach GIMP. Dopiero w nowszych wersjach pojawiła się możliwość ustawienia większej głębi bitowej i domyślne ustawienia obrazu są takie, jak na moim pierwszym zrzucie. Spróbuj w ustawieniach domyślnego obrazu zmienić Dokładność na 8-bitową - będziesz wtedy mieć tak, jak w starszych wersjach, czyli jeszcze v.2.8
Zapisane
renata96
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 37
Galeria Użytkownika

renata96


Zobacz profil
« Odpowiedz #21 : 22.11.2023, 21:23:59 »

Tak to już było próbowane w obu przypadkach i to nic nie zmieniło.
Zapisane
renata96
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 37
Galeria Użytkownika

renata96


Zobacz profil
« Odpowiedz #22 : 23.11.2023, 21:36:27 »

Mała aktualizacja.

Jak wykorzystam 2 obrazki 1 pobrany i 1 zrobię samemu.

Na przykład kwiat tulipana pobrany a dodam od siebie ramkę z przezroczystym tłem to tło przezroczyste działa.

nie działa tylko jak całość jest robiona w gimipie.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 297
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #23 : 24.11.2023, 08:38:08 »

OK, w załączniku masz dwie grafiki utworzone w GIMP. Sprawdź która z nich ma kanał alfa w twoim programie, a która go nie ma i napisz tutaj.


* 1_32.png (9.79 KB, 800x450 - wyświetlony 9 razy.)

* 2_64.png (20.65 KB, 800x450 - wyświetlony 7 razy.)
Zapisane
renata96
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 37
Galeria Użytkownika

renata96


Zobacz profil
« Odpowiedz #24 : 24.11.2023, 10:38:23 »

1 - działa dobrze
2 - nie działa trzeba ręcznie dodać kanał alfa
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 297
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #25 : 24.11.2023, 10:44:48 »

1 - to plik 32-bitowy
2 - to plik 64-bitowy
A więc rozwiązanie problemu podałam już wcześniej, ale je zignorowałaś.
No to jeszcze raz:
https://i.ibb.co/M2HcZRG/2023-11-19-214754.png - tak wyglądają ustawienia domyślne, które powodują produkcję plików 64-bitowych, najwyraźniej problematycznych dla twojego programu do filmów. Aby GIMP tworzył pliki 32-bitowe musisz wejść w Preferencje i zmienić Dokładność domyślnego obrazu na 8-bitową
Zapisane
renata96
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 37
Galeria Użytkownika

renata96


Zobacz profil
« Odpowiedz #26 : 24.11.2023, 13:53:37 »

Ale przecież tak było ustawione u mnie i nadal to nie działa. Nic nie było ignorowane. Tak u mnie jest jak na zdjęciu i to nic nie zmienia w moim przypadku. Jeśli chodzi o ustawienia domyślne.

Spróbuję to jeszcze raz zweryfikować i dam znać.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 297
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #27 : 24.11.2023, 13:56:38 »

Tak czyli jak? Tak jak na moim zrzucie, czy tak, jak pisałam, żeby ustawić, czyli inaczej niż na zrzucie? Bo domyślne ustawienie właśnie powoduje ten problem i trzeba je zmienić.
Dodaj tutaj zrzut z tego okienka
Zapisane
Strony: 1 [2] 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Zapisywany obrazek PNG ale nie zawsze widać przezrocze
Skocz do: