Gimp, Gimp. Gimp gimp gimp gimp.
Gimp gimp gimp Gimp gimp gimp?

Gimp gimp gimp gimp gimp, gimp i gimp gimp

Gimp: [1]
GimpPobierz PDF
Gimp Gimp: Kontury jak z komiksu  (Gimp 260 gimp)
0 gimp i 1 Gimp gimp gimp gimp.
bolek
Nowicjusz

Reputacja: 0 Gimp Gimp

Gimp: 7
Galeria Użytkownika

bolek

Gimp gimp
« : 01.03.2023, 17:07:48 »

Witam
Chodzi o te czarne linie (kontury) na załączonym obrazku
https://www.fotosik.pl/zdjecie/b8468511c3083db4
Pewnie autor rysikiem na tablecie je rysował i siłą nacisku zmieniał ich grubość. Ja mam do dyspozycji tylko myszkę, a chciałbym uzyskać takie linie. Do tej pory posługiwałem się ścieżką nadając jej kształt, wybierałem stalówkę i rysowałem po niej. Trochę grubość linii ulegała zmianie w miarę długości ścieżek, ale to nie to. Pojedyncza linia zaczyna się tu jako cienka, przechodzi w dużą, potem zmniejsza się i znowu jest duża itd. Widać to na dolnej kuli, z której zrobiony jest bałwan.
Zależy mi na tych czarnych kreskach, więc fajnie by było, gdyby ktoś podpowiedział jak je narysować.

Pozdrawiam
« Gimp gimp: 01.03.2023, 17:34:05 gimp gimp bolek » Gimp
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Gimp Gimp

Gimp: Gimp
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Gimp: 7 203
Galeria Użytkownika

Gimp gimp
« Gimp #1 : 01.03.2023, 17:51:10 »

Trzeba eksperymentować z kształtem i innymi ustawieniami narzędzia stalówka albo pędzel (tu też trzeba dobrać kształt) + odpowiednia dynamika pędzla i rysowanie wzdłuż ścieżek z zaznaczoną emulacją dynamiki, ale dokładnie takiego efektu i tak nie uzyskasz.
Możesz też już po narysowaniu użyć narzędzia Odkształcenie do modelowania grubości ścieżek.
Bez tabletu łatwiej będzie w Inkscape - tworzenie ścieżek jest tam znacznie wygodniejsze, a po utworzeniu można je dowolnie kształtować, w tym zmieniać grubość poszczególnych fragmentów i łatwiej nad tym zapanować, niż przy odkształcaniu w GIMP
Gimp
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Gimp Gimp

Gimp: Gimp
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Gimp: 7 203
Galeria Użytkownika

Gimp gimp
« Gimp #2 : 01.03.2023, 18:12:39 »

Sprawdziłam i chyba z tym Odkształceniem, to będzie najlepszy pomysł, jeśli chodzi o GIMP-a. Zwłaszcza, że teraz można używać tego narzędzia bezpośrednio na warstwie z obrazem, a nie w mniejszym okienku, jak kiedyś
Gimp
bolek
Nowicjusz

Reputacja: 0 Gimp Gimp

Gimp: 7
Galeria Użytkownika

bolek

Gimp gimp
« Gimp #3 : 01.03.2023, 18:44:30 »

Dzięki za odpowiedź. Będę to ćwiczył. Gdyby były jeszcze jakieś sposoby, nieco szybsze, to będę wdzięczny.
Gimp
Gimp: [1]
GimpPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Gimp: be@)Gimp: Kontury jak z komiksu
Gimp gimp:  

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.