Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Wycinanie kadru z większego zdjęcia
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Wycinanie kadru z większego zdjęcia  (Przeczytany 1286 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mint
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 5
Galeria Użytkownika

Mint


Zobacz profil
« : 07.10.2022, 11:01:45 »

Dzień dobry,
W jaki sposób ze zdjęcia, wyciąć mniejszy prostokątny fragment w dowolnym miejscu tak aby był on pełnowymiarowym kadrem w standardowym formacie i stał się on nowym zdjęciem?
W jaki sposób ustawić rozdzielczość w pikselach dla konkretnego formatu kadru?
W jaki sposób zastosować wycinanie gotowymi kadrami?
Pozdrawiam,
Mint
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 141
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 07.10.2022, 12:02:18 »

- Co rozumiesz przez pełnowymiarowy kadr w standardowym formacie? Używając narzędzia kadrowanie Kadrowanie możesz sobie wyciąć prostokąt z dowolnego miejsca w dowolnie wybranych wymiarach w px lub cm/mm.

- Co do ustawiania rozdzielczości, to jest ona zależna od wymiarów w px. Jeśli wymiary będą zbyt małe, to sztuczne zwiększenie rozdzielczości w niczym nie pomoże. Jeśli zdjęcia mają być drukowane, to najlepiej stworzyć nowy obraz o docelowych wymiarach w cm i rozdzielczości 300 PPI (w zasadzie rozdzielczość dobiera się do wymiarów wydruku i tego, z jakiej odległości zdjęcie będzie oglądane oraz od jego szczegółowości, ja podałam standardową dla zwykłych zdjęć pocztówkowych), a zdjęcie otworzyć jako warstwę tego obrazu i wtedy wykadrować lub przeskalować do wymiarów obrazu. Jednak przy skalowaniu w górę stracisz na jakości. Aczkolwiek są programy i narzędzia online, gdzie można powiększać zdjęcia minimalizując utratę jakości i często efekt jest całkiem przyzwoity, ale to zależy od zdjęcia i tego, jak bardzo trzeba zwiększyć jego wymiary. Inny sposób na zwiększenie formatu lub zmianę proporcji, to dodanie obramowania.

- Nie wiem co oznacza "wycinanie gotowymi kadrami". W opcjach narzędzia kadrowanie można sobie na sztywno ustawić proporcje lub wymiary, a nawet położenie kadru
Zapisane
Mint
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 5
Galeria Użytkownika

Mint


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 01.11.2022, 08:27:58 »

Dzień dobry,
Dziękuję Pani za szczegółową odpowiedź.

Pisząc "pełnowymiarowy kadr w standardowym formacie", "wycinanie gotowymi kadrami", chodzi mi o to, że na dużym zdjęciu precyzyjnie przykładamy prostokąt, który ma rozmiary i rozdzielczość np. 1200 x 1600 pikseli oraz kiedy jest możliwość wyboru kilka innych gotowych rozdzielczości, następnie klikamy np. jednym przyciskiem myszki i zostaje wycięte, praktycznie zrobione, gotowe zdjęcie w granicach prostokątu-kadru tak aby nie przekopywać się przez inne opcje programu Gimpa, żeby osiągnąć ten efekt.
Chodzi mi coś bardzo prostego i zwyczajnego.
Czy jest coś podobnego, gdzie i jak to się nazywa w Gimpie?

Dodatkowo analogicznie, potrzebne jest proste okienko, gdzie wpisze się ręcznie rozdzielczość tego prostokąta do wycinania np. 1208 x 1621 pikseli lub inną dowolną rozdzielczość.

Inną sprawą jest sztuczne powiększanie rozdzielczości zdjęcia czyli takie jakby zmniejszanie gęstości oryginalnych pikseli ze zdjęcia na 1 cm kwadratowy. Jakość zdjęcia przy tym robi się coraz gorsza.

Podawanie rozmiaru prostokątu np. w minimetrach też tutaj jest potrzebne i analogicznie aby to były gotowe prostokąty np. A3, A4, A5 aby nie męczyć się z ręcznym obliczaniem minimetrów, aż po nieudanych próbach, po którymś razie uda się wpasować do formatu A4. Szkoda na to czasu.
Myślę, że chodzi o coś takiego, zacytuję Pani tekst:

"zdjęcie otworzyć jako warstwę tego obrazu i wtedy wykadrować lub przeskalować do wymiarów obrazu"

Jeżeli zdjęcie jest dużej rozdzielczości to strata jakości po wycięciu nie ma znaczenia lub jest nieistotna albo nawet czasami pożądana.

Nie zawsze chodzi o powiększenie zdjęcia ale też o zachowanie jego oryginalnej jakości, wielkości szczegółów, proporcji i gęstości pikseli na 1 cm kwadratowy ale już po wycięciu mniejszego fragmentu z dużego zdjęcia.
Dodanie obramowania może wyglądać źle i sztucznie ale czasami też jest potrzebne.

Proszę o poradę, gdzie to się znajduje, jak się to nazywa, ze względu na dużą ilość opcji w Gimpie, ilość sposobów i rozwiązań, tych lepszych, gorszych, mniej lub bardziej czasochłonnych.
Dziękuję za poradę i cierpliwość.
Pozdrawiam,
Mint
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 141
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 01.11.2022, 08:44:01 »

gdzie wpisze się ręcznie rozdzielczość tego prostokąta do wycinania np. 1208 x 1621 pikseli lub inną dowolną rozdzielczość.
Trochę mieszasz rozdzielczość z wymiarami. "1208 x 1621 pikseli" to wymiary. Rozdzielczość to PPI (pixels per inch) lub w przypadku wydruku DPI i ustawiasz ją podczas tworzenia nowego dokumentu: https://i.ibb.co/PcXFGkQ/2022-11-01-090508.png albo masz ją zapisaną w pliku ze zdjęciem i wtedy powinien otworzyć się w GIMP-ie jako obraz w takiej rozdzielczości (chyba, że otworzysz zdjęcie jako warstwę innego obrazu) Mrugnięcie Jeśli takie zdjęcie przeskalujesz następnie w górę, to stracisz na jakości. Jeśli zdjęcie jest przeznaczone wyłącznie na użytek cyfrowy, to nie interesuje cię rozdzielczość, a wymiary w px. Jeśli ma być przeznaczone do druku, to ważna jest rozdzielczość i wymiary w mm lub cm.
A wymiary w px lub mm czy cm wpiszesz w okienku opcji narzędzia kadrowanie Kadrowanie: https://i.ibb.co/HhQ241N/2022-11-01-084008.png. Na samym dole przybornika masz ikonkę służącą do zapisywania ustawień - pod tym przyciskiem masz już kilka gotowców: https://i.ibb.co/JFyqDBD/2022-11-01-084256.png i możesz dodawać własne szablony
« Ostatnia zmiana: 01.11.2022, 09:07:45 wysłane przez be@ » Zapisane
Mint
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 5
Galeria Użytkownika

Mint


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 01.11.2022, 11:10:49 »

Dziękuję za bardzo dobry opis z przydatnymi informacjami.

Czy podane wymiary: 16x10 i 16x9 są domyślnie wprowadzone w Gimpie czy to Pani je wpisała?
Czy może Pani nie usuwać screenów z https://imgbb.com/ lub czy zostaną usunięte w jakimś czasie?

W jaki sposób ustawić czy zrobić interfejs Gimpa z takimi jaśniejszymi kolorami, jakie Pani przedstawiła na obrazkach aby był on bardziej czytelny?
Pozdrawiam,
Mint
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 141
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 01.11.2022, 11:19:24 »

Czy podane wymiary: 16x10 i 16x9 są domyślnie wprowadzone w Gimpie czy to Pani je wpisała?
Są domyślnie

Cytuj
Czy może Pani nie usuwać screenów z https://imgbb.com/ lub czy zostaną usunięte w jakimś czasie?
Nigdy nie usuwam, ale nie mogę ręczyć za hosting, zdarzało się już, że jakieś grafiki poznikały...

Cytuj
W jaki sposób ustawić czy zrobić interfejs Gimpa z takimi jaśniejszymi kolorami, jakie Pani przedstawiła na obrazkach aby był on bardziej czytelny?
Edycja -> Preferencje: Interfejs > Motyw. Kiedyś jeszcze były różne skórki do pobrania, ale czy nadal są aktualne i działają w najnowszej wersji, to nie wiem, bo się w to nie bawię Język
Zapisane
Mint
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 5
Galeria Użytkownika

Mint


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 01.11.2022, 12:07:02 »

Wybieram kadrowanie i po wybraniu opcji ze strzałeczką do dołu, rozwija się Lista z formatami 16 x 10, 16 x 9 tak jak na Screenie ale pokazane formaty są wyblakłe, nieaktywne - nie działające. Zauważyłem na screenie po kolorze czcionki, że u Pani też są nieaktywne. Co zrobić, żeby można było wybrać dany format kadru?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 141
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 01.11.2022, 12:14:58 »

Faktycznie, pod tą ikonką są tylko pokazane istniejące ustawienia, a wybrać je można pod następną (drugą od lewej), tą symbolizującą odświeżanie Mrugnięcie
Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Wycinanie kadru z większego zdjęcia
Skocz do: