Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Migający napis  (Przeczytany 283 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kicio
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 89
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« : 07.01.2022, 20:56:10 »

cześć
jak robić migajacy napis na avatarze ?
« Ostatnia zmiana: 10.01.2022, 06:58:52 wysłane przez be@ » Zapisane
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Wiadomości: 7 392
Galeria Użytkownika


Cyklista Apokalipsy


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 07.01.2022, 22:32:09 »

Możesz podać więcej szczegółów?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 047
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 08.01.2022, 05:37:12 »

Duplikujesz (powielasz) Duplikowanie warstwy warstwę z awatarem i do kopii dodajesz napis, tak żeby mieć dwie warstwy: jedną z napisem, a drugą bez. Eksportujesz jako animację
« Ostatnia zmiana: 08.01.2022, 05:50:51 wysłane przez be@ » Zapisane
kicio
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 89
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 08.01.2022, 13:21:42 »

chce taki napis co mroga co chwile ...
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 047
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 08.01.2022, 13:23:03 »

No to już ci napisałam instrukcję. A częstotliwość mrugania ustawiasz wpisując odpowiednią ilość milisekund. Jedna sekunda to 1000ms. Możesz też zrobić więcej warstw i kombinować z ilością ms, jeśli ma migać w jakiś bardziej skomplikowany sposób, np. 2 x szybciej, raz wolniej
Zapisane
kicio
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 89
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 09.01.2022, 10:27:32 »

a jaka wybrac animacje - z animacji ?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 047
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 09.01.2022, 10:37:20 »

Nie rozumiem co masz na myśli. Animację wybierasz w oknie eksportu do formatu GIF lub WEBP
Zapisane
kicio
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 89
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 09.01.2022, 10:38:32 »

jaki wybrac filter animacji bo zglupialem ?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 047
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 09.01.2022, 10:40:51 »

Ale jaki filtr animacji i po co? W menu Filtry jest zakładka Animacja i w niej filtry do tworzenia animowanych efektów, takich jak np. falowanie, ale nie wiem czy o to ci chodzi
Zapisane
kicio
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 89
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 09.01.2022, 10:53:40 »

zrobilem tak warstwa pusta, druga warstwa napis i wyexportowalem do gif i nic co zle robie ?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 047
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 09.01.2022, 10:58:16 »

Dlaczego warstwa pusta? Ja nic nie pisałam, że jakaś warstwa ma być pusta. Jedna warstwa ma być z awatarem bez napisu, a druga z tym samym awatarem i napisem. Poza tym w oknie eksportu trzeba zaznaczyć opcję "Jako animacja"
Zapisane
kicio
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 89
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 09.01.2022, 16:47:01 »

poprosze o opis krok po kroku nic nie wychodzi ?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 047
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 09.01.2022, 16:51:46 »

Pokaż zrzut ekranu z widocznym oknem warstw tuż przed eksportem.
I jeszcze jedno, w czym otwierasz tę animację? Z tego co pamiętam, to windowsowa przeglądarka obrazów nie obsługiwała animacji GIF, więc może wychodzi, tylko otwierasz w złej przeglądarce?
Zapisane
kicio
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 89
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 09.01.2022, 17:20:46 »

mam firefox - u mnie sie nieda exportowac ?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 047
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : 09.01.2022, 17:24:51 »

Firefox to przeglądarka www, ja pytałam w jakiej przeglądarce OBRAZÓW otwierasz tę animację. Aczkolwiek w Firefox też można i powinna się animować.
Co znaczy, że nie da się eksportować?
Powtarzam, dodaj zrzut ekranu z widocznym oknem warstw, żebym mogła zobaczyć, czy ta animacja wygląda w GIMP-ie prawidłowo przed eksportem. Wtedy będę mogła dalej cię poprowadzić. Nie widząc, co tam masz namieszane, nie jestem w stanie pomóc. Dlatego poproszę o ten zrzut
Zapisane
kicio
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 89
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #15 : 09.01.2022, 17:26:49 »

mam tak:
https://ibb.co/sFyyVTv

u mnie nieidzie wyesportowac wcale do gif ?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 047
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #16 : 09.01.2022, 17:31:49 »

No i masz źle, bo napis jest osobną warstwą, a powinien znajdować się na kopii warstwy z awatarem. Musisz połączyć warstwę tekstową z kopią warstwy z awatarem. Wyraźnie ci przecież pisałam, że masz mieć dwie warstwy, a nie trzy.
Aby wyeksportować do formatu GIF wybierz z menu Plik opcję Wyeksportuj jako i po wpisaniu nazwy, pod jaką ma być ten plik zapisany, po kropce wpisz rozszerzenie gif, np. "kicio.gif". Wtedy pojawi się okno eksportu do formatu GIF i w nim musisz jeszcze zaznaczyć opcję Jako animacja
Zapisane
kicio
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 89
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #17 : 09.01.2022, 17:39:00 »

tu niemam zadnego gifu:
https://ibb.co/ZHkFGps

warstwy polaczylem, jak wyexportowac ?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 047
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #18 : 09.01.2022, 17:40:55 »

Masz sam dopisać. Zamiast tego png po nazwie kicio wpisz gif.
Czy ty w ogóle rozumiesz po polsku? Przecież w poprzednim poście napisałam, żebyś dopisał, a nie że ma to gdzieś być. Czytaj uważnie i postępuj dokładnie wg wskazówek
Zapisane
kicio
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 89
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #19 : 09.01.2022, 17:44:48 »

wyszlo:

https://ibb.co/fHtDRQc
« Ostatnia zmiana: 10.01.2022, 08:17:33 wysłane przez kicio » Zapisane
Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Migający napis
Skocz do: