Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: usuwanie tła poza konturem  (Przeczytany 231 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
vnu007dl
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 19
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« : 13.11.2021, 19:57:55 »

Siedzę już nad tym 4 wieczór i się poddaję, dlatego postanowiłem założyć ten wątek.
Rysuję drzewo genealogiczne i każda osoba będzie mieć swoje zdjęcie wpisane w ramkę tarczy herbowej. Mam dwa pliki, jeden to tarcza herbowa, plik png ( obramówka czerwono czarna) i drugi plik, zdjęcie danej osoby. Otwieram dwa pliki, łączę warstwy w jedną i chcę się pozbyć reszty zdjęcia poza oblamówką tarczy. Jak to zrobić? wiem że to banalne i turlacie się ze śmiechu ale ja już kombinowałem chyba na każdy sposób i nie umiem tego zrobić.


Zapisane

Linux registered user #440406
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 080
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 13.11.2021, 23:34:40 »

Na warstwie z konturem kliknij narzędziem różdżka po zewnętrznej stronie konturu i powiększ zaznaczenie o jakieś 3px. Następnie przejdź do warstwy ze zdjęciem, dodaj do niej kanał alfa i wyczyść zaznaczenie klikając Delete
Zapisane
vnu007dl
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 19
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 14.11.2021, 10:59:03 »

Głupie pytanie, a jak w mojej wersji gimpa wygląda różdżka, albo jak się nazywa bo no nie widze jej.
Zapisane

Linux registered user #440406
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 080
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 14.11.2021, 11:04:03 »

Wygląda jak różdżka, tylko w tej wersji pod jedną ikonką jest kilka różnych narzędzi jak w PS (zwróć uwagę na mały trójkącik przy ikonkach w przyborniku). Po prostu trzeba je rozwinąć albo ustawić sobie w preferencjach, żeby wszystkie były widoczne, tak jak to było w starszych wersjach.
Zapisane
vnu007dl
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 19
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 14.11.2021, 12:58:29 »

Uf zaraz mnie coś trafi, a jak różdżka się inaczej nazywa, nie umiem zmusić gimpa żeby ją pokazać, ani jak przywrócić stary wygląd przybornika
Zapisane

Linux registered user #440406
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 080
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 14.11.2021, 13:14:10 »

Chyba trzeba przytrzymać dłużej kursor na ikonce, aby rozwinąć pozostałe. Nie pamiętam, bo od razu przestawiłam sobie na stary wygląd. Można to zrobić wybierając z menu: Edycja -> Preferencje i w oknie preferencji: Interfejs -> Przybornik, gdzie odznaczasz opcję Grupy narzędzi. Na liście poniżej możesz też wybrać, które narzędzia mają być widoczne (ikona oka) w przyborniku. U mnie na tej liście różdżka nazywa się Różdżka Język
Zapisane
vnu007dl
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 19
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 14.11.2021, 13:23:44 »

Dzięki, udało się z tą różdżką. Przeoczyłem tez przycisk przywrócenia starego interfejsu.
Ale mam dalej problem aby to wykonać. Coś robię nie tak bo jak daję usuń to mi usuwa całe zdjęcie i zostaje tylko obrys. Chyba że połączyć obydwie warstwy i jakoś wtedy?
Zapisane

Linux registered user #440406
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 080
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 14.11.2021, 13:25:42 »

Absolutnie nie łącz warstw! Czy warstwa z konturem jest aktywna w oknie warstw kiedy klikasz w nią różdżką? Może klikasz na warstwie ze zdjęciem? I czy na pewno klikasz różdżką na przezroczysty obszar po zewnętrznej stronie konturu? I wreszcie czy czyścisz zaznaczenie dopiero po przejściu na warstwę ze zdjęciem?
Najlepiej jakbyś zapodał screena z otwartym oknem warstw
Zapisane
vnu007dl
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 19
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 14.11.2021, 19:24:07 »

To jakaś masakra nie wychodzi mi, zaznaczam obrys różdżką, powiększam zaznaczenie o 3 potem wchodzę na warstwę z obrazem, daje kanał alfa na zaznaczenie, klikam na przeźroczyste tło i wciskam del.... i kasuje mi obrazek.
Co robię źle? poniżej nagrałem filmik jak to robię, może tak będzie prościej zauważyć gdzie robię błąd.
https://www.myqnapcloud.com/smartshare/6g623g734l6p70963804y571_6ge0VnT
Zapisane

Linux registered user #440406
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 080
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 14.11.2021, 19:25:41 »

Miałeś dodać kanał alfa do zdjęcia, a nie kanał alfa na zaznaczenie. Trzeba robić tak jak jest napisane, a nie sobie po swojemu interpretować. Jak coś niezrozumiałe, to dopytać Mrugnięcie Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj kanał alfa. Skoro zaznaczyłeś kanał alfa, to teraz musisz powtórzyć wszystko od początku, bo nadpisałeś sobie to zaznaczenie różdżką poprzez zaznaczenie kanału alfa
Poza tym źle klikasz tą różdżką. Miałeś kliknąć na przezroczysty obszar po zewnętrznej stronie ramki, a ty klikasz w czarne obramowanie. Czytaj uważnie instrukcje
Zapisane
vnu007dl
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 19
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : 14.11.2021, 19:43:47 »

A już się ucieszyłem, ale kolejny problem
Jak zaznaczam warstwę ze zdjęciem to nie moge dać  Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj kanał alfa, bo ta opcja jest nieaktywna, dlaczego?
Zapisane

Linux registered user #440406
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 080
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 14.11.2021, 19:45:38 »

To by oznaczało, że warstwa już ten kanał posiada. Wtedy nie musisz nic robić. Dziwne, bo zdjęcia zazwyczaj go nie mają, no ale może coś tam było już wcześniej edytowane i został dodany
Zapisane
vnu007dl
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 19
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : 14.11.2021, 19:56:35 »

Udało się super jeeee!!!:) Dzięki stary. Najlepsze jest to, że ja już to robiłem z 5 lat temu i zapomniałem a wtedy sam do tego doszedłem, starzeje się.

Mam jeszcze jedno pytanie, odnośnie mojego projektu to już inny problem, ale nie wiem jak o to zapytać. Chodzi o to, że to duży plik. Rozmiar w cm to 80x150 i te herby mają jakos 4x5 cm i tutaj wyglądają ładnie, ale jak je wydrukuje w takim rozmiarze to pojawiają się pixele trochę, mimo że zdjecia są dobrej jakości a tarcza to konwersja z svg. Wiem, że jak kiedyś to dawałem do drukarni do druku to mi to poprawiali, ale może jakoś można coś z tym zrobić samemu? ale jakich słów kluczowych użyć żeby to wyguglać?
Zapisane

Linux registered user #440406
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 080
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 14.11.2021, 20:17:24 »

Do druku to na samym początku, podczas tworzenia nowego obrazu/projektu trzeba ustawić rozdzielczość 300 PPI i wymiary w cm, a jak zdjęcia są zbyt małe, to chociaż 200 czy 150 i dopiero wtedy dodawać zdjęcia jako warstwy. Nie wiem w jakiej rozdzielczości są twoje zdjęcia i ta ramka, ale jeśli w mniejszej niż ustawiono, to ich wymiary mogą się zmniejszyć po dodaniu do obrazu.
https://i.ibb.co/JHNWhZ6/2021-11-14-202013.png - w tym okienku ustawiasz rozdzielczość i wymiary (domyślnie są pixele, trzeba zmienić na cm)
Domyślne ustawienia nowego obrazu w GIMP są przewidziane pod użytek cyfrowy, jako że GIMP-a rzadko używa się do projektów, które mają być drukowane, z powodu braku obsługi CMYK. Z tego też powodu kolory twoich zdjęć po wydrukowaniu prawdopodobnie (i najpewniej) będą się różnić od tego, co widzisz na monitorze
« Ostatnia zmiana: 14.11.2021, 20:37:36 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: usuwanie tła poza konturem
Skocz do: