Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Usunięcie starego napisu z logo i dodanie nowego napisu w tej samej czcionce.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Usunięcie starego napisu z logo i dodanie nowego napisu w tej samej czcionce.  (Przeczytany 1363 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Pawel93
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 19
Galeria Użytkownika

Pawel93


Zobacz profil
« : 27.02.2020, 20:09:56 »

Witam, potrzebuję pomocy w usunięciu starego napisu z wcześniej skonfigurowanego logo i dodanie nowego w tej samej czcionce.


* Logo na przezroczystym tle.png (21.94 KB, 689x199 - wyświetlony 67 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 898
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 27.02.2020, 20:17:21 »

Po prostu zaznaczasz napis zaznaczeniem odręcznycm Lasso, tak aby nie naruszyć sygnetu i czyścisz zaznaczenie klikając Delete. Wyłączasz zaznaczenie (Zaznaczenie -> Brak) i wpisujesz nowy napis za pomocą narzędzia tekstowego Narzędzia tekstowe. Oczywiście najpierw musisz sobie zainstalować tę czcionkę. W miejscu gdzie litera "l" wchodziła na sygnet, trzeba domalować ten malutki fragment. Jeśli nowy napis będzie też w którymś miejscu wchodzić na sygnet, to trzeba będzie kliknąć PPM na warstwę tekstową i wybrać Kanał alfa na zaznaczenie, powiększyć zaznaczenie o kilka pikseli i wyczyścić na warstwie z sygnetem
Zapisane
Pawel93
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 19
Galeria Użytkownika

Pawel93


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 27.02.2020, 20:30:47 »

A jak mogę zainstalować czcionkę ?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 898
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 27.02.2020, 20:32:33 »

Klikasz PPM na plik czcionki i wybierasz "Zainstaluj". To są podstawy obsługi systemu operacyjnego
Zapisane
Pawel93
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 19
Galeria Użytkownika

Pawel93


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 29.02.2020, 14:39:43 »

A jak mogę powiększy ten kratkowany obszar który jest w tle logo ?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 898
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 29.02.2020, 14:52:16 »

Jeśli masz namyśli zwiększenie obszaru roboczego, to za pomocą opcji: Obraz -> Wymiary płótna i tam sobie wpisujesz jakie chcesz wymiary, możesz też wyśrodkować warstwę względem nowych wymiarów. Po zwiększeniu wymiarów płótna możesz także dopasować warstwę z logo do nowych wymiarów obrazu w menu: Warstw -> Dopasuj warstwę do wymiarów obrazu
Zapisane
Pawel93
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 19
Galeria Użytkownika

Pawel93


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 29.02.2020, 15:01:36 »

Dziękuję,o to mi chodziło. A jak zapisa plik logo który jest na przezroczystym tle żeby był na białym.   
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 898
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 29.02.2020, 15:18:09 »

Dodaj nową, białą warstwę poniżej logo i wtedy wyeksportuj
Zapisane
Pawel93
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 19
Galeria Użytkownika

Pawel93


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 29.02.2020, 15:38:56 »

dziękuję, a jak scalić żeby dodany napis i logo było całością? Bo gdy wklejam je na inny obraz to gdy chcę przenieść je w inny miejsce to przenosi mi się logo samo a napis sam. 
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 898
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 29.02.2020, 15:43:20 »

Możesz połączyć warstwy (Obraz -> Spłaszcz obraz albo PPM na warstwie w oknie warstw i wybierz z menu: Połącz widoczne warstwy) albo wyeksportować do pliku PNG i ten plik wrzucić na inny obraz.
Lepiej jednak zapisz sobie najpierw osobno kopię do XCF przed spłaszczeniem/połączenie warstw, bo możesz jeszcze kiedyś potrzebować tego logo na przezroczystym tle
Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Usunięcie starego napisu z logo i dodanie nowego napisu w tej samej czcionce.
Skocz do: