W GIMP-ie:
a) Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Symetria i w tym okienku wybierasz rodzaj symetrii, w tym wypadku
Lustrzane odbicie. Zaznaczasz, czy ma być pionowe, poziome czy inne i rysujesz. Oś symetrii domyślnie pojawi się na środku obrazu, ale można zmienić jej położenie wpisując w okienku współrzędne.
b) Trzeba zduplikować (powielić)

warstwę z rysunkiem i kopię odbić w poziomie lub pionie (zależy jakie to ma być odbicie) za pomocą narzędzia
odbicie 
a następnie przesunąć używając narzędzia
przesuwanie 
w poziomie lub pionie np. za pomocą klawiszy strzałek
- Inny sposób, to użyć wtyczki
G'MIC i filtra
Array [mirrored] z zakładki
Arrays & tiles
W Inkscape:
a) Tutaj właściwie nie ma takiej opcji i można ją sobie tylko zasymulować, ale ma to pewne ograniczenia, ponieważ dotyczy tylko pojedynczej ścieżki. Ścieżkę należy sklonować korzystając z odpowiedniej ikonki w menu lub wybierając:
Edycja -> Klonuj -> Utwórz klon i odbić w poziomie lub pionie (ikonka lub opcja w menu
Obiekt), po czym przesunąć sobie w odpowiednie miejsce przeciągając z wciśniętym klawiszem Ctrl lub używając opcji
Wyrównaj i rozmieść. Teraz każda zmiana oryginalnej ścieżki spowoduje taką samą zmianę u jej klona. Dotyczy to wszelkich modyfikacji ścieżki (zmiana kształtu, koloru, grubości) i należących do niej węzłów, ale nie dotyczy narysowania obok innej ścieżki, chyba, że dodasz tę dorysowaną zaznaczając obie i wybierając z menu:
Ścieżka -> Suma. Wtedy zostanie dodana do klonu i będzie podlegać takim samym zasadom jak pierwsza ścieżka. Jest to może lekko uciążliwe, ale całkiem nieźle sprawdza się w roli rysowania symetrycznego i sama nieraz z tego korzystam. I nie jest tak skomplikowane, na jakie wygląda z opisu

W razie potrzeby mogę pokazać przez TeamViewer lub Skype
b) Zaznaczyć i zduplikować rysunek (obiekt, grupę), kopię odbić w poziomie/pionie i przesunąć w taki sam sposób, jak to opisałam w podpunkcie a). Zamiast duplikować, można też użyć klonowania, wtedy wszystkie modyfikacje oryginalnej grupy zostaną zastosowane w jej klonie
@Edycja:
A jednak jest lepszy sposób na rysowanie symetryczne w Inkscape na żywo:
https://youtu.be/IyW3YRcQZJo. Sama o tym nie wiedziałam