Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Animacja elementow w grafice  (Przeczytany 5651 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
szeju
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 26
Galeria Użytkownika

szeju


Zobacz profil
« : 31.03.2019, 21:58:50 »

Witam !
Tworze grafikę ale mam problem, chcialbym aby tekst byl w postaci animacji a reszta siedziała nieruchomo ale kiedy odpalam animacje wszystkie obrazy lecą po kolei nie tylko ten tekst.Jak to zrobić i wyodrębnić tylko te warstwy które chce jako animację ?

Ukryta treść: zrzut ekranu (kliknij aby pokazać/schować)
« Ostatnia zmiana: 31.03.2019, 22:30:20 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 833
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 31.03.2019, 22:20:49 »

Każda warstwa, to osobna klatka animacji, która jest wyświetlana przez ileś tam milisekund, np. 100. Klatki mogą być wyświetlane na 2 sposoby: zastępowanie (repleace) lub składanie (combine). W przypadku zastępowania widoczna w danej chwili jest tylko jedna, aktualna klatka, a po upływie ustalonego czasu wyświetlania (np. 100ms) znika i pojawia się następna. W przypadku składania, wyświetla się najpierw pierwsza klatka, następnie po upływie 100ms na tą pierwszą nakładana jest druga i widoczne są obie jednocześnie przez kolejne 100ms, później dochodzi trzecia itd. Jeśli warstwy są przezroczyste, to w miejscu przezroczystości widoczne są warstwy znajdujące się pod spodem, tak jakbyś je ułożył w stos, jedna na drugiej (wyobraź sobie warstwy/klatki animacji jako przezroczyste kartki z naklejonym napisem i innymi elementami). W przypadku warstw całkowicie nieprzezroczystych efekt jest praktycznie taki sam, ja przy zastępowaniu, bo każda kolejna warstwa przesłania poprzednią, tak jakbyś układał w stos nieprzezroczyste kartki.

 W przypadku tej konkretnej animacji prawdopodobnie (na zrzucie nie widać wszystkich warstw, więc nie jestem pewna co tam dokładnie na nich jest) musiałbyś powielić i podłożyć tło pod każdą klatkę z napisem z osobna i połączyć je parami, tak aby na każdej warstwie było tło i napis jednocześnie.
Zapisane
szeju
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 26
Galeria Użytkownika

szeju


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 01.04.2019, 09:40:36 »

już widzę ogarnąłem, jednak mam problem bo podczas konwersji na gif jakość poświat spada na jakości - jest na to jakiś sposób ?
https://i.imgur.com/c9h1GqD.mp4
« Ostatnia zmiana: 01.04.2019, 09:57:49 wysłane przez szeju » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 833
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 01.04.2019, 09:49:03 »

Format GIF obsługuje ograniczoną ilość kolorów i stąd taki efekt. Podczas eksportu obraz jest konwertowany do trybu indeksowanego automatycznie z domyślnymi ustawieniami, które nie zawsze są najlepsze dla danego obrazu. Można przed eksportem przekonwertować go samodzielnie (Obraz -> Tryb -> Indeksowany) stosując wybrany dithering. Zazwyczaj w takich przypadkach sprawdza się Floyda-Steinberga (zwykły)
Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 84 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 377
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 01.04.2019, 18:38:27 »


GIF to już pomału historia starożytna, proszę zajrzeć:
https://www.gimpuj.info/index.php/topic,68611.0.html
Zapisane
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Wiadomości: 7 331
Galeria Użytkownika


Cyklista Apokalipsy


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 01.04.2019, 18:47:07 »


GIF to już pomału historia starożytna, proszę zajrzeć:
https://www.gimpuj.info/index.php/topic,68611.0.html

Gify to mam wrażanie, że przeżywają renesans, do pokazywania "śmiesznych" animacji.
Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 84 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 377
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 01.04.2019, 19:28:33 »


GIF to już pomału historia starożytna, proszę zajrzeć:
https://www.gimpuj.info/index.php/topic,68611.0.html

Gify to mam wrażanie, że przeżywają renesans, do pokazywania "śmiesznych" animacji.

Nie chodzi o to c pokazujemy, tylko w jakim formacie zapisujemy animację.
Wszystkim przy takim jak obecnie natłoku informacji w internecie chodzi o oszczędność czasu transmisji, aby w tym samym czasie lepiej wykorzystać łącza.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 833
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 01.04.2019, 20:07:56 »

Zgadzam się ze Zbyma72age. Zapomniałam o tym formacie, a i też po prawdzie, to go jeszcze nie testowałam, bo od dawna nie tworzyłam żadnej animacji
Zapisane
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Wiadomości: 7 331
Galeria Użytkownika


Cyklista Apokalipsy


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 01.04.2019, 20:26:47 »

Chyba nie rozumieliście mnie: gify wciąż są najpopularniejszym formatem krótkich animacji, pozbawionych dźwięku.
Zapisane
szeju
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 26
Galeria Użytkownika

szeju


Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 01.04.2019, 20:53:42 »

kiedy zapisuje w tym formacie zapisuje mi to jako "zastępywanie" a nie "składanie klatek" mam tło i wszystkie klatki lecą po kolei a kiedy zapisuje w gimp wszystko gra - jak to naprawić ?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 833
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 01.04.2019, 21:01:28 »

Zapisujesz w WebP? Dlaczego chcesz użyć składania? Nie wiem jak dokładnie ma ta animacja wyglądać, ale po załączonym zrzucie wydawało mi się, że i tak składanie w jej przypadku nie ma sensu. A nie wiem, czy format WebP obsługuje taki sposób wyświetlania animacji, bo jak już wcześniej pisałam, nigdy go nie testowałam. To już Zbyma72age musi się wypowiedzieć
Zapisane
szeju
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 26
Galeria Użytkownika

szeju


Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 01.04.2019, 21:22:56 »

Wszystkie warstwy są poza tłem nie połączone dzieki temu moge je swobodnie przerabiać, wychodzi na to ze w tym formacie wszystkie warstwy musza byc złączone w jedną z tłem każda z osobna - tak ?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 833
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 01.04.2019, 21:33:31 »

Przy zastępowaniu tak. Kumulacja w ogóle bardzo rzadko się sprawdza, praktycznie tylko w wyjątkowych przypadkach. Musiałabym zobaczyć XCF, żeby stwierdzić, czy tutaj ta kumulacja warstw (składanie) w ogóle znajdzie zastosowanie.

Nie odpowiedziałeś, w jakim formacie ostatecznie chcesz zapisać tą animację.
I której właściwie wersji GIMP-a używasz? Pytam, bo ja mam 2.10 portable i u mnie nawet indeksowanie nie działa w tej wersji. W ogóle nie mogłam zapisać animacji jako GIF ani przekonwertować na tryb indeksowany. Musiałam użyć v.2.8, ale nie wiem, czy w oficjalnej wersji instalacyjnej też taki błąd występuje i ogólnie nie sprawdzałam tego jakoś dokładnie, bo tylko na szybko chciałam przetestować te rodzaje ditheringu i opcje wyświetlania animacji (dawno już żadnej nie robiłam, a i GIMP-a też ostatnio rzadko używam). Może dziś jeszcze raz na spokojnie to przetestuję, jak będę mieć czas

Zapisane
szeju
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 26
Galeria Użytkownika

szeju


Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 01.04.2019, 21:51:51 »

WebP chciałbym zapisywać bo jest lepszej jakości.
wersja mojego gimpa to 2.10.8.

Nie mogę wgrać tu pliku roboczego bo jest za duzy ale tu na screenie widac na jakiej zasadzie stworzylem animacje i na skladowaniu dziala jak nalezy, kiedy chce zapisac w WebP nie moze byc chyba pojedynczych warstw tylko wszystko musi byc gotowe w jednej - razem z tłem więc chyba wiem wszystko

https://i.imgur.com/3G8moiq.png
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Animacja elementow w grafice
Skocz do: