Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Różdżka i kanał alfa  (Przeczytany 266 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
hilari
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 6
Galeria Użytkownika

hilari


Zobacz profil
« : 04.12.2018, 19:37:11 »

Tak na wstępie witam wszystkich.
Mam pytanie dotyczące różdżki (U). Czytałem różne poradniki i fora ale niestety nie znalazłem odpowiedzi. Ostatnio zainstalowałem najnowszą wersję Gimpa tj. 2.10.8. Wszytko było w porządku na początku, lecz po kilku dniach użytkowania przestała mi działać „różdżka” odnośnie kanału alfa. Po prostu nie zaznacza wybranego obszaru. Wydaje mi się, że próbowałem wszystkiego, po prostu nie potrafię uruchomić tego narzędzia. Nie jestem, aż tak biegły w Gimpie, więc może ktoś coś doradzi, ewentualnie zabije mnie śmiechem.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.10
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 507
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 04.12.2018, 19:38:42 »

Sprawdź czy na pewno masz aktywną warstwę i czy nie przestawiłeś trybu zaznaczenia np. na odejmowanie w opcjach narzędzia różdżka. Ew. może masz źle ustawiony próg
Zapisane
hilari
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 6
Galeria Użytkownika

hilari


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 04.12.2018, 19:51:42 »

Tryb zstępuje bieżące zaznaczenie, progowanie 100. To już próbowałem, normalnie nie zaznacza koloru. Jak daje np. zaznaczenie zbiorowe to działa, a na alfę nie, dlaczego? Oczywiście warstwa aktywna
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.10
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 507
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 04.12.2018, 19:57:32 »

Zaznaczenie zbiorowe? Nie widzę takiej opcji... Progowanie 100, to trochę duże, jeśli na tej warstwie jest rozmycie, to różdżka może zaznaczyć całą warstwę.
Może daj zrzut z opcjami narzędzia i widocznym oknem warstw?
Zapisane
hilari
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 6
Galeria Użytkownika

hilari


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 04.12.2018, 20:09:30 »

To zbiorowe jest na samej górze w zaznaczeniach https://zapodaj.net/e80c3e0d6c7c4.jpg.html
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.10
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 507
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 04.12.2018, 20:12:25 »

Przecież na tym zrzucie nie ma w ogóle przezroczystości, więc co ma ta różdżka zaznaczyć? I nadal nie wiem, o co chodzi z zaznaczeniem zbiorowym...
@Edycja:
A, już wiem, z tym zbiorowym chodzi o kanały. Nigdy tej opcji nie używałam i nie skojarzyłam

BTW, co właściwie próbujesz uzyskać?
Zapisane
hilari
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 6
Galeria Użytkownika

hilari


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 04.12.2018, 20:23:58 »

Czekaj coś nie trybie. Chodzi Ci o przeźroczystość , warstwa dodaj kanał alfa?
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.10
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 507
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 04.12.2018, 20:29:40 »

Hmm, pisałeś na początku o kanale alfa i zrozumiałam, że chcesz zaznaczyć przezroczystość Język
A po co wybierasz ten kanał alfa?
Zapisane
hilari
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 6
Galeria Użytkownika

hilari


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 04.12.2018, 20:43:58 »

Podejrzewam że gdybyś Ty siadł przy moim kompie to załatwił byś sprawę w minutę, a ja nie umiem wytłumaczyć. Po prostu chodzi mi o wycięcie białego koloru z tego rysunku, żeby był tylko ten sam znak i tylko tyle. Może  to źle robiłem od początku. Po otwarciu obrazka, zaznaczałem różdżką biały kolor, kopiowałem do nowej warstwy, potem uruchamiam przeźroczystość kanał alfa na zaznaczenie, a potem zmiana koloru na alfę, dawałem biały, usuwałem zaznaczenie i powinien być sam znak. Wcześniej jeszcze chyba odwracałem znaczenie. Coś tak mniej więcej. Teraz to nie działa, bo różdżka nie zaznacza danego koloru
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.10
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 507
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 04.12.2018, 20:50:08 »

Ojej, nie wiem po co tyle cudowania i niewiele z tego rozumiem Język Wystarczyło zaznaczyć to białe tło różdżką (progowanie zostawić domyślne, 100 to za dużo), powiększyć zaznaczenie o 1-2 px i zmienić biały kolor w przezroczystość: Kolory -> Kolor na alfę.
Nie wiem, po co w opcjach zaznaczenia ustawiasz tą alfę. Ja mam zawsze ustawione domyślnie, czyli zbiorowy i nawet tam nigdy nic nie przestawiałam, bo po co? Nigdy nie miałam takiej potrzeby.
Polecam tutorial: https://www.gimpuj.info/index.php/topic,31.0.html
« Ostatnia zmiana: 04.12.2018, 21:00:29 wysłane przez be@ » Zapisane
hilari
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 6
Galeria Użytkownika

hilari


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 04.12.2018, 21:02:40 »

Dzięki za pomoc. Spróbuję tym drugim sposobem, który jest w tutorialu.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Online Online

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.10
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 507
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 04.12.2018, 21:04:59 »

Ten drugi sposób jest właśnie dokładnie tym, co przed chwilą opisałam Mrugnięcie
Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Różdżka i kanał alfa
Skocz do: