Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aDodatkiPluginy i Script-FuWątek: Liquid Rescale vr. 0.7.2 PL GIMP-2.8 win 32 i 64-bit
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Liquid Rescale vr. 0.7.2 PL GIMP-2.8 win 32 i 64-bit  (Przeczytany 15121 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Wiadomości: 542
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« : 14.09.2013, 21:08:42 »

Liquid Rescale vr.0.7.2 w polskiej wersji językowej skompilowana dla Gimp-a 2.8 32 i 64-bit Windows.Sprawcą spolszczenia jest nasz forumowy Dziadek Zbyma72age. Więcej informacji na stronie http://www.gimpuj.info/index.php/topic,61421.0.html
Spolszczenie działa poprawnie w lokalizacji C:\Program Files\GIMP 2\share\locale\pl\LC_MESSAGES\ w wersji 32 jak i 64 bitowej (testowane na win7 Gimp 2.8 64-bit oficjalne wydanie).

Dzięki!
Pogo.

* lqr-plugin-0.7.2_win64.zip (304.16 KB - pobrany 274 razy.)
* gimp-lqr-plugin-0.7.2_win32.zip (194.98 KB - pobrany 225 razy.)
« Ostatnia zmiana: 15.09.2013, 12:16:17 wysłane przez POGO » Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 785
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 11.09.2016, 20:35:33 »

Dawno nie używałam tego pluginu. Dziś akurat potrzebowałam przeskalować wybiórczo fotkę i okazuje się, że spolszczenie już mi nie działa w GIMP 2.8.16 Smutny
Zapisane
MareroQ
Użytkownik

Reputacja: 13 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 587
Galeria Użytkownika

MareroQ


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 15.09.2016, 20:47:38 »

Proponuję sprawdzenie lokalizacji niezbędnych plików - ponieważ to niezmiennie działa dla GIMP-a od 2.6.12 do 2.9.5.
Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 84 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 366
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 15.09.2016, 20:59:25 »

Dawno nie używałam tego pluginu. Dziś akurat potrzebowałam przeskalować wybiórczo fotkę i okazuje się, że spolszczenie już mi nie działa w GIMP 2.8.16 Smutny


Witam

Wobec powyższego sprawdziłem u siebie w GIMP 2.8.10 64bit poretable (Windows 7).
Wywaliłem wszystkie pliki pluginu poprzedniej wersji (zostawiłem skrypt i tłumaczenie)
Zainstalowałem cały folder lqr-plugin-0.7.2_win64 w ...\plugins
W Preferencje ustawiłem ścieżkę i polska wersja działa jak poprzednio.

Korzystając z okazji pragnę zaznaczyć, że od czasu publikacji mojego Poradnika, minęło kilka lat i Autor Wtyczki poczynił szereg zmian i poprawek.
Proszę zwrócić uwagę, że opublikował wersję swojego Tutoriala do wersji 0.7
http://liquidrescale.wikidot.com/en:manual-0-7

Widzimy tutaj przykładowo że w moim Poradniku nie uwzględniłem:
Korzystanie z wtyczki w trybie wsadowym
Wtyczka jest wyposażony w skrypt, który sprawia, że łatwo ją obsługiwać na plikach z linii poleceń.
Można znaleźć opis argumentów skryptu za pomocą "Przeglądarki procedur" z menu "Pomoc" w GIMP i patrząc w batch-gimp-lqr, batch-gimp-lqr-full i batch-gimp-lqr-full-use-id ;
znaczenie tych opcji powinno być oczywiste wiedząc, jak działa standardowy interfejs.
itd
Kogo to zagadnienie interesuje może skrypt batch-gimp-lqr otworzyć w Notepad++, skrypt zawiera dużo szczegółowych komentarzy !!!

Kogo ten tryb nie interesuje może spokojnie pominąć instalację samego skryptu.

Proszę jeszcze sprawdzać zgłaczane bug reports na stronie Autora, przykładowo
http://liquidrescale.wikidot.com/forum/c-18441/bug-reports
http://liquidrescale.wikidot.com/forum/t-1798200/error-when-opening-gimp

Pozdrawiam


* 2016-09-15_203916.png (18.84 KB, 431x456 - wyświetlony 175 razy.)
« Ostatnia zmiana: 15.09.2016, 22:11:40 wysłane przez Zbyma72age » Zapisane
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Wiadomości: 542
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 15.09.2016, 22:08:22 »

Dawno nie używałam tego pluginu. Dziś akurat potrzebowałam przeskalować wybiórczo fotkę i okazuje się, że spolszczenie już mi nie działa w GIMP 2.8.16 Smutny


Działa, działa. Prawdopodobnie po aktualizacji plik z tłumaczeniem wyleciał.
Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 785
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 16.09.2016, 02:19:11 »

1. Usunęłam wszystkie stare pliki związane z pluginem.
2. Spolszczenie wrzuciłam do: C:\Program Files\GIMP 2\share\locale\pl\LC_MESSAGES:



3. Cały folder lqr-plugin-0.7.2_win64 wkleiłam do: C:\Users\x\.gimp-2.8\plug-ins:



4. Uruchomiłam GIMP-a i nadal mam menu po angielsku.
5. Wyłączyłam GIMP-a i przeniosłam (nie skopiowałam) folder lqr-plugin-0.7.2_win64 do lokalizacji: C:\Program Files\GIMP 2\lib\gimp\2.0\plug-ins
6. Uruchomiłam GIMP-a i wciąż menu wtyczki jest po angielsku.
Sam plugin działa w obydwu lokalizacjach. Nie działa tylko spolszczenie.

@Edycja:
Próbowałam jeszcze wrzucać spolszczenie do: C:\Program Files\GIMP-2.0\share\locale\pl\LC_MESSAGES, a nawet umieścić je w folderze \pl\LC_MESSAGES utworzonym bezpośrednio w katalogu z pluginem, niestety nic nie pomogło.
 Jedyne, co mi jeszcze przychodzi do głowy, to zainstalować GIMP 2.8.18

 
« Ostatnia zmiana: 16.09.2016, 04:59:52 wysłane przez be@ » Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 84 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 366
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 16.09.2016, 16:26:20 »

Witam

be@ - Może to głupie pytanie, ale nie podano jaka jest wersja Windows,
może w tym tkwi problem?.
Ja używam Windows 7.

Przeprowadziłem próbę umieszczenia wtyczki lqr-plugin-0.7.2_win64, w GIMP 2.8.15 portable kompilacji samj – efekt, w ogóle nie startuje, próba zamiany libgobject-2.0-0.dll w bin, GIMP odmawia startu.

GIMP 2.8.10-64bits-Portable kompilacja aljacom – praca poprawna i PL
GIMP 2.8.6 32bit Portable kompilacja Partha – zastosowano wtyczkę lqr-plugin-0.7.2_win32, praca poprawna i PL

Jak pisałem w GIMP 2.8.18 Portable w kompilacji PortableApps wszystko OK i PL.

Tak więc nie jest łatwo.
Z wersji stacjonarnej GIMP-a nie korzystam w ogóle, instaluję tylko Portable.
...
Proszę jeszcze sprawdzać zgłaszane bug reports na stronie Autora, przykładowo
http://liquidrescale.wikidot.com/forum/c-18441/bug-reports
http://liquidrescale.wikidot.com/forum/t-1798200/error-when-opening-gimp

Pozdrawiam
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 785
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 16.09.2016, 22:01:20 »

Zbyma72age: nie podałam wersji systemu, bo przy każdym poście pod awatarem są ikonki, m.in. też ta z informacją o wersji systemu (wystarczy najechać kursorem na ikonę Windows i się wyświetla), także sądziłam że to zbędne, skoro każdy widzi. Mój system, to Windows 7 x64.
Co do GIMP-a, to używam wersji instalacyjnej 2.8.16, a plugin pobrałam z paczki załączonej przez POGO w pierwszym poście tego wątku.
Postaram się zainstalować 2.8.18 albo sprawdzę w 2.9.5

@Edycja:
Zainstalowałam 2.8.18 i niestety, nic się nie zmieniło. Wtyczka działa, ale jej menu jest wciąż po angielsku Smutny
Nie wiem czy z tego bug reports coś zrozumiem, ale przejrzę...
« Ostatnia zmiana: 16.09.2016, 22:12:28 wysłane przez be@ » Zapisane
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Wiadomości: 542
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 17.09.2016, 10:24:22 »

Trudno jest pomóc kiedy na moich Gimp-ach (2,8.18 i 2.9- portable kompilacji samj) wtyczka działa poprawnie.
Co prawda w wersji 2.9 konsola wyrzuca komunikat o błędzie biblioteki ale niema to wpływu na pracę wtyczki.
Mam win10-pro x64.
Pozdrawiam
Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 785
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 17.09.2016, 10:27:20 »

U mnie też wtyczka działa poprawnie, tylko spolszczenie nie działa.
Zapisane
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Wiadomości: 542
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 17.09.2016, 14:29:54 »

A g'mic jest po polsku? I jeszcze jedno bibliotekę libgobject-2.0-0.dll można spróbować też wywalić.W Gimp-ie 2.8.18 jest już nowsza wersja tej tej biblioteki i wtyczka powinna działać bez potrzeby jej dodawania do folderu z plikiem.
Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 785
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 17.09.2016, 22:23:19 »

G'MIC nie jest, ale ten Liquid Rescale jakoś wyjątkowo trudny do ogarnięcia po angielsku. No już sobie przeskalowałam, ale ogólnie rzadko go używam i następnym razem znów nie będę pamiętać, co jest do czego i pomylę sobie np. obiekty do zachowania z obiektami do usunięcia Język
Jak już Zbyma popełnił tłumaczenie, to byłoby fajnie móc z niego korzystać, bo dla mnie to spore ułatwienie. Jeszcze w GIMP 2.9.5 wypróbuję.

Zapisane
MareroQ
Użytkownik

Reputacja: 13 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Wiadomości: 587
Galeria Użytkownika

MareroQ


Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 17.09.2016, 23:59:49 »

Skoro Gmic nie jest po polsku (lewa strona) to najprawdopodobniej w Preferencjach(Interfejs) masz ustawiony język na systemowy.
Jeżeli zmienisz język na polski to i Gmic powinien być po polsku - ale to działa inaczej niż pliki tłumaczeń *.mo
więc zmiana tego ustawienia prawdopodobnie nie pomoże w przypadku Liquid Rescale.
Jeżeli dobrze pamiętam, nasz zainstalowane Seperate - czy jest po polsku?
Mam jeszcze jedną propozycję - zmień nazwę katalogu "domowego" .gimp-2.8 na coś innego np. Xgimp-2.8 (do ponownego przywrócenia) i uruchom ponownie GIMP-a (który odbuduje ustawienia domyślne) - pozwoli to wykluczyć jakiś błąd w konfiguracji.
Czy Liquid Rescale jest dalej po angielsku?
« Ostatnia zmiana: 18.09.2016, 00:14:20 wysłane przez MareroQ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 785
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 18.09.2016, 00:15:39 »

@MareroQ: G'MIC mam właściwie częściowo po polsku, ale opcje i nazwy filtrów są po angielsku. Po polsku jest praktycznie tylko słowo: Podgląd i przyciski u dołu po prawej stronie okna. A już Input/Output i opcje na tej liście są po angielsku. Separate nie mam i nie używam.
Co do przywracania ustawień, to przecież dopiero co zainstalowałam v.2.8.18, więc chyba nie ma sensu.
Język faktycznie miałam ustawiony systemowy. Zmieniłam na polski, zrestartowałam i w G'MIC okienko Input/Output jest już po polsku, ale Liquid Rescale nadal po angielsku.
Zapisane
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aDodatkiPluginy i Script-FuWątek: Liquid Rescale vr. 0.7.2 PL GIMP-2.8 win 32 i 64-bit
Skocz do: