be@
Moderator globalny
Reputacja: 49
Licencja: CC-BY
|
 |
« : 24.12.2012, 01:08:59 » |
|
Animacja wczytywania: kółko Tutorial Opracowanie: bea Poziom trudności: łatwy
Aby skorzystać z tego poradnika trzeba pobrać i zainstalować kilka skryptów: Center Guides, Overlay background oraz Wielokrotne obracanie. Wszystkie do pobrania w załączniku na końcu poradnika. Po rozpakowaniu należy je wrzucić do folderu scripts w katalogu użytkownika. U mnie jest to: C:\Users\x\.gimp-2.8\scripts (x oznacza nazwę użytkownika) Jeśli GIMP był włączony, to należy go zrestartować lub odświeżyć skrypty: Filtry -> Script-Fu -> Odśwież skrypty. Tutorial napisany w wersji GIMP 2.8. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Tworzymy nowy, biały obraz 300x300px. 2. Dodajemy nową, przezroczystą warstwę powyżej tła i nazywamy ją Promienie. 3. Stosujemy: Filtry -> Renderowanie -> Deseń -> Siatka z ustawieniami: | Szerokość: | Linie poziome 0 Linie pionowe 10 | Uwaga: trzeba kliknąć w ikonę łańcucha, aby rozłączyć powiązanie wymiarów linii poziomych z pionowymi Odstęp: Linie pionowe 15 Przesunięcie: Linie pionowe 5 Pozostałe ustawienia są nieistotne |
4. Nadal na warstwie Promienie stosujemy: Filtry -> Zniekształcenia -> Współrzędne polarne z ustawieniami domyślnymi: | Głębia okręgu: 100 Przesunięcie kąta: 0 Odwzorowanie odwrotne: odznaczone Pozostałe opcje zaznaczone |
5. Wyłączamy widoczność  warstwy Promienie i ustawiamy pomocniczo prowadnice: Obraz -> Prowadnice -> Center Guides 6. Wybieramy w przyborniku zaznaczenie eliptyczne  z zaznaczonymi opcjami: | Wygładzanie Powiększanie od środka Stałe: Proporcje |
Tworzymy zaznaczenie o wielkości 100px dokładnie w wyznaczonym przez prowadnice centrum obrazu i na aktywnej warstwie Promienie czyścimy zaznaczenie klikając DELETE lub wybierając z menu: Edycja -> Wyczyść. 7. Powiększamy zaznaczenie do wielkości 200px, odwracamy: Zaznaczenie -> Odwróć, włączamy widoczność warstwy Promienie i ponownie czyścimy zaznaczenie. 8. Klikamy PPM na warstwę Promienie i wybieramy: Kanał alfa na zaznaczenie. Następnie należy odwrócić i zmiękczyć zaznaczenie o 8 px: Zaznaczenie -> Zmiękcz. 9. Zmieniamy zaznaczenie na ścieżkę: Zaznaczenie -> Przekształć na ścieżkę i ponownie ścieżkę na zaznaczenie: - w otwartej karcie Ścieżki klikamy na ikonę zaznaczenia u dołu okna lub PPM na ścieżkę i wybieramy: Ścieżka na zaznaczenie. 10. Czyścimy zaznaczenie klikając DELETE po czym je wyłączamy: Zaznaczenie -> Brak. Tak to powinno wyglądać po wyłączeniu zaznaczenia: 11. Ustawiamy w przyborniku kolor pierwszoplanowy na niebieski 0000ff i drugoplanowy na biały. 12. Wybieramy narzędzie gradient  i ustawiamy: | gradient: Kolor pierwszoplanowy na kolor tła (RGB) Kształt: Stożkowy (asymetryczny) Dithering i Nadpróbkowanie adaptywne zaznaczone Maksymalna głębia: 4 Progowanie: domyślnie 0,20 |
Na warstwie Tło przeciągamy gradientem dokładnie od środka do krawędzi obrazu pomiędzy promykami koła. Powinniśmy uzyskać taki efekt: 13. Usuwamy prowadnice: Obraz -> Prowadnice -> Usuń wszystkie prowadnice. 14. Na aktywnej warstwie Tło wybieramy: Warstwa -> Wielokrotne obracanie z ustawieniami: | Ilość kopii na okręgu: 20 (tyle, ile promyków ma nasze kółeczko) Połącz warstwy: odznaczone Pozostałe ustawienia: domyślnie |
15. Dodajemy nową, białą warstwę powyżej warstwy Promienie i nazywamy ją Overlay, następnie klikamy PPM na warstwie Promienie i wybieramy: Kanał alfa na zaznaczenie. Przechodzimy z powrotem na warstwę Overlay i czyścimy (warstwa musi mieć kanał alfa), a następnie wyłączamy zaznaczenie. 16. Usuwamy warstwę Promienie i odwracamy kolejność warstw: Warstwa -> Stos -> Odwrócenie kolejności warstw. Po tym zabiegu warstwa Overlay powinna znaleźć się najniżej w oknie warstw. 17. Stosujemy filtr: Animacja -> Overlay background 18. Usuwamy warstwę Overlay, kadrujemy  obraz i eksportujemy jako animację GIF z domyślnymi ustawieniami. Efekt: Koniec
Mam nadzieję, że tutorial zachęci Was do korzystania ze skryptów i pozwoli zdobyć nowe umiejętności. Poniżej załączona paczka skryptów.
|
|
« Ostatnia zmiana: 29.11.2015, 10:40:18 wysłane przez be@ »
|
|
|
|
|
T!K3R
Nowicjusz
Reputacja: 0
GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
|
 |
« Odpowiedz #1 : 09.01.2013, 00:23:38 » |
|
Mam problem, bo gdy klikam delete, to nic się nie dzieję. 
|
|
« Ostatnia zmiana: 09.01.2013, 00:32:56 wysłane przez Terrqge »
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #2 : 09.01.2013, 00:31:17 » |
|
A klikasz na właściwej warstwie? Nie zapomniałeś odwrócić zaznaczenia albo włączyć widoczności warstwy po wyczyszczeniu?
|
|
|
|
|
|
|
T!K3R
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : 09.01.2013, 14:59:53 » |
|
Wszystko robię zgodnie z tutkiem 
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #4 : 09.01.2013, 21:27:23 » |
|
Jeśli chodzi Ci o punkt 6, to po wyłączeniu widoczności warstwy Promienie w punkcie 5 rzeczywiście nie będzie widać efektu. Zobaczysz go dopiero po ponownym włączeniu widoczności tejże warstwy w punkcie 7. W zasadzie wyłączanie widoczności tej warstwy nie jest konieczne, ale kiedy jest włączona, znacznie trudniej utworzyć zaznaczenie zaczynając dokładnie w miejscu skrzyżowania prowadnic, bo czarne promyki przesłaniają i utrudniają widoczność.
|
|
|
|
|
|
|
T!K3R
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : 10.01.2013, 00:31:37 » |
|
Teraz zauważyłem że żaden skrót klawiszowy mi nie działa 
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #6 : 10.01.2013, 00:47:59 » |
|
Zamiast klikać DELETE, możesz użyć opcji: Edycja -> Wyczyść. Właściwie powinnam o tym napisać w tutorialu. Zaraz dopiszę.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10.01.2013, 01:43:58 wysłane przez bea »
|
|
|
|
|
T!K3R
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : 11.01.2013, 20:03:41 » |
|
Dzięki bea wyszło 
|
|
|
|
|
|
|
lukash16xp
Nowicjusz
Yo ziom ;d
|
 |
« Odpowiedz #8 : 15.01.2013, 16:37:01 » |
|
Ja troszke inne zrobiłem ;p Myślę że też dobrze wyszło ; ) Tlko miałem problem z kadrowaniem ... 
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #9 : 16.01.2013, 00:23:31 » |
|
Jaki problem z kadrowaniem? W punkcie 18 masz przecież pokazane na screenie. Zaznaczasz narzędziem kadrowanie  wybrany obszar i klikasz ENTER.
|
|
|
|
|
|
|
lukash16xp
Nowicjusz
Yo ziom ;d
|
 |
« Odpowiedz #10 : 16.01.2013, 09:42:18 » |
|
Wiem , ale po kliknięciu ENTER nic się nie zmieniało. Ale reset gimpa pomógł ; ) Po kadrowaniu: 
|
|
|
|
|
|
|
Danyeru
Korektor
Reputacja: 24
Honorowy Dawca Krwi
|
 |
« Odpowiedz #11 : 16.01.2013, 11:56:51 » |
|
Jak Ci enter nie zadziała, to zawsze możesz zaznaczyć zaznaczeniem prostokątnym i wybrać Obraz => Kadruj według zaznaczenia. ;-)
|
|
|
|
I zapłoną piekielnym ogniem Wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatność na buffer overflowy ogromna. I zaprzestaną działania Wasze routery, a Wasze niewiasty nosić będą pakiety w kubłach, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout. to przez INSEKT'a Danyeru jest taki straszny
|
|
|
teawhoyou
Nowicjusz
Grafik Juniorek
|
 |
« Odpowiedz #12 : 30.01.2013, 17:59:25 » |
|
Mój efekt.  lolz. mam to wyeksportowane do ".gif" nie wiem o co chodzi ?
|
|
|
|
|
|
|
Heavyozzy
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : 24.02.2013, 15:50:09 » |
|
Hejka, nie mogę znaleźć menu ścieżki.  Pomożecie?
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #14 : 24.02.2013, 16:01:27 » |
|
Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Ścieżki
|
|
|
|
|
|
|
Heavyozzy
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : 24.02.2013, 16:09:35 » |
|
Dzięki wielkie =D
|
|
|
|
|
|
|
Heavyozzy
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : 24.02.2013, 16:20:27 » |
|
Mam jeszcze problem z punktem dziesiątym. Nie działa ani klawisz Delete ani Edycja/ Wyczyść
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #17 : 24.02.2013, 17:30:46 » |
|
A na pewno masz aktywne zaznaczenie i właściwą warstwę?
|
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #19 : 24.02.2013, 18:05:31 » |
|
Opcja Edycja -> Wyczyść jest nieaktywna czy po kliknięciu po prostu nic się nie dzieje? Może zapodaj tu screena z okna programu i warstw z włączonym zaznaczeniem, bo inaczej nic nie wymyślę.
|
|
|
|
|
|
|
Heavyozzy
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : 25.02.2013, 20:53:10 » |
|
W końcu udało mi się to zrobić  i wyeksportowałem do gifa, ale niestety nie obraca się. Jest zapisane jako 12 obrazków  co mam z tym zrobić?
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #21 : 25.02.2013, 20:58:30 » |
|
Nie wiem co zrobiłeś źle, nie jestem wróżką. W tutorialu wszystko jest już tak dokładnie wyjaśnione i pokazane, że naprawdę nie wiem, jak coś Ci się mogło nie udać. Może przeczytaj jeszcze raz powoli i uważnie wszystkie punkty, łącznie z tym dotyczącym eksportowania. PS Jeśl masz Windows 7 i otwierasz tego gifa w systemowej przeglądarce obrazów, to nie będzie się kręcić. Otwórz w jakiejś zewnętrznej przeglądarce, np. XnView, IrfanView lub chociażby w Firefoxie.
|
|
|
|
|
|
|
Heavyozzy
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : 25.02.2013, 21:00:29 » |
|
Ok dzięki wielkie, i przepraszam za zawracanie głowy =D, to rzeczywiście przez windowsa, nie pomyślałem o tym.
|
|
« Ostatnia zmiana: 25.02.2013, 21:14:37 wysłane przez Heavyozzy »
|
|
|
|
|
Jota23
Nowicjusz
GIMP: 1.*
|
 |
« Odpowiedz #23 : 10.03.2013, 18:33:09 » |
|
Nie wychodzi mi Overlay bacground. Jak wybieram to wszystko robi mi się białe, a po usunięciu warstwy overlay nic się nie zmienia. Co ja źle robię? 
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #24 : 10.03.2013, 21:43:32 » |
|
Pewnie nie wyczyściłeś zaznaczenia na warstwie Overlay albo zapomniałeś dodać do niej kanał alfa przed wciśnięciem DELETE. Warstwa ta musi być przezroczysta w miejscu czarnych promieni. Ew. zamiast tej warstwy na samym dole stosu warstw masz jeszcze jakieś białe tło (chociaż to nie powinno być możliwe, jeśli postępowałeś zgodnie ze wskazówkami). A może zapomniałeś odwrócić kolejność warstw?
|
|
|
|
|
|
|
HugoArtz
Użytkownik
GIMP: 2.8
Hi, me is amateur designer.
|
 |
« Odpowiedz #25 : 22.03.2013, 21:43:38 » |
|
Fajny tutek  Postanowiłem zrobić troszkę inne.  
|
|
|
|
|
|
|
Kulok
√ ι ק
Reputacja: 24
|
 |
« Odpowiedz #26 : 23.04.2013, 08:38:45 » |
|
Tutorial znacznie przyśpieszył moją pracę nad pewną galerią (już myślałem, że będę musiał tę animację robić "ręcznie"). Wszystko dokładnie opisane, błędów nie znalazłem. Kawał dobrej roboty. 
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #27 : 23.04.2013, 17:21:48 » |
|
Dziękuję, pochwała od VIP-a to jest coś 
|
|
|
|
|
|
|
kufer
Nowicjusz
GIMP: 1.*
Najlepszy gimpiarz pod słońcem!!!
|
 |
« Odpowiedz #28 : 25.04.2013, 17:38:03 » |
|
Bea,stawiam ci plusa za twoje tutoriale!Dzieki za kolejny tutorial!
|
|
|
|
|
|
|
marcinkurtyka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : 07.01.2014, 21:42:40 » |
|
Szukałem dobrego tutoriala na początek przygody z tym programem i powiem, że ten jest idealny. Pozdrowienia dla autora!
|
|
|
|
Nie takie testy straszne jak je uważają;)
|
|
|
lekkopyk
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : 29.03.2014, 01:39:41 » |
|
Takie cos mi wyszło :d
|
|
|
|
|
|
|
Buria
Użytkownik
Buria
|
 |
« Odpowiedz #31 : 25.05.2014, 15:14:17 » |
|
Takie oo  
|
|
|
|
|
|
|
Adotox
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : 10.09.2014, 19:23:40 » |
|
udało się
|
|
|
|
|
|
|
wister808
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : 22.11.2014, 19:57:15 » |
|
Nie mogę wykonać punktu 14. Klikam na warstwy ale niema tam "Wielokrotne obracanie".
|
|
|
|
|
|
|
Hasia
Moderator globalny
Reputacja: 39
Czasami nie jestem sobą
|
 |
« Odpowiedz #34 : 22.11.2014, 23:11:11 » |
|
A instalowałeś dodatkowe skrypty? Aby skorzystać z tego poradnika trzeba pobrać i zainstalować kilka skryptów: Center Guides, Overlay background oraz Wielokrotne obracanie. Wszystkie do pobrania w załączniku na końcu poradnika. Po rozpakowaniu należy je wrzucić do folderu scripts w katalogu użytkownika. U mnie jest to: C:\Users\x\.gimp-2.8\scripts (x oznacza nazwę użytkownika) Jeśli GIMP był włączony, to należy go zrestartować lub odświeżyć skrypty: Filtry -> Script-Fu -> Odśwież skrypty.
|
|
|
|
★
|
|
|
zoorka1
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #35 : 10.10.2015, 13:54:59 » |
|
Nie moge rozpakowac skryptow, pisze mi ze tego formatu sie nie da, albo blad, co moge zrobic? pewnie trzeba kupic licencję?
|
|
|
|
|
|
|
Hasia
Moderator globalny
Reputacja: 39
Czasami nie jestem sobą
|
 |
« Odpowiedz #36 : 10.10.2015, 14:40:29 » |
|
Jeśli nie chcesz korzystać z Winrara bez kupna licencji to darmowym 7-zip możesz także rozpakować plik rar. Inna sprawa, że to nie jest problem związany z tym tutkiem ani nawet z GIMP-em tylko z Twoim programem do archiwizacji plików, czyli pytanie zadane nie na tym forum.
|
|
|
|
★
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #37 : 10.10.2015, 14:56:58 » |
|
Podmieniłam na 7-zip. Teraz nie powinno być problemu z rozpakowaniem nawet za pomocą narzędzia systemowego.
|
|
|
|
|
|
|
zoorka1
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #38 : 10.10.2015, 21:09:53 » |
|
Jeśli nie chcesz korzystać z Winrara bez kupna licencji to darmowym 7-zip możesz także rozpakować plik rar. Inna sprawa, że to nie jest problem związany z tym tutkiem ani nawet z GIMP-em tylko z Twoim programem do archiwizacji plików, czyli pytanie zadane nie na tym forum.
Dzięki,bede szukac 
|
|
|
|
|
|
|
be@
Moderator globalny
|
 |
« Odpowiedz #39 : 10.10.2015, 21:14:40 » |
|
Dzięki,bede szukac  Nadal nie możesz rozpakować??
|
|
|
|
|
|
|