Alatariel
Użytkownik
Reputacja: 2
GIMP: 2.2
JID: Początkująca
|
 |
« : 14.07.2007, 22:15:56 » |
|
Mam pytanie... mógłby ktoś w skrócie opisać, jak wygładzić brzeg obrazu tak, żeby uzyskać efekt widoczny na rysunku?  Jest on opisany na pewnej stronce internetowej, ale mnie nie wychodzi... Liczę na Waszą pomoc, ja sie dopiero uczę...
|
|
« Ostatnia zmiana: 10.02.2009, 11:48:24 wysłane przez Namae »
|
|
Roar! 
|
|
|
snufkin
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : 14.07.2007, 22:41:30 » |
|
Ja bym zaznaczył cały obrazek, zmniejszył zaznaczenie o np.: 10 px, odwrócił zaznaczenie i wtedy użył rozmycia gaussa z wartością 5-10 px.
|
|
|
|
|
|
|
Pshem
Użytkownik
Reputacja: 0
Licencja: Copyright
GIMP 2.10.8
|
 |
« Odpowiedz #2 : 02.02.2009, 12:16:41 » |
|
Ja bym zaznaczył cały obrazek, zmniejszył zaznaczenie o np.: 10 px, odwrócił zaznaczenie i wtedy użył rozmycia gaussa z wartością 5-10 px.
to nie pomaga, nie rozmazuje krawędzi. Raczej zaznaczenie ścieżki pomniejszenie i ten obszar należy wypełnić i rozmazać
|
|
|
|
Mam GIMP 2.10.8 Nie odpowiadam na wątki o tytule - Proszę o pomoc.
|
|
|
Piotreek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : 02.02.2009, 12:30:33 » |
|
Archeolog się znalazł ; - D. Jak cały obrazek to jedna warstwa to snufkin napisał dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
Pshem
Użytkownik
GIMP 2.10.8
|
 |
« Odpowiedz #4 : 02.02.2009, 12:37:57 » |
|
nie archeolog, tylko google  a swoja drogą nigdzie nie ma właśnie tego o czym mówię, bo nierówny obrazek, przez zaznaczenie ścieżki, pomniejszenie zaznacza pasek, ale jak aktywować pasek aby wypełnić wewnątrz tylko czyli miedzy ścieżką a pomniejszeniem, to tego dokopać sie nie moge jako archeolog... Może ty jesteś taki jaśnieoświecony i mi powiesz  pomożesz  dziękuje
|
|
|
|
|
|
|
Piotreek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : 02.02.2009, 12:47:29 » |
|
Archeolog - bo odkopałeś temat z 2007 roku : ). Obrazek masz bez tła czy z tłem? Jak z tłem to ścieżki w ruch, potem ścieżka na zaznaczenie, zmniejszasz i używasz Gaussa.
|
|
|
|
|
|
|
Pshem
Użytkownik
GIMP 2.10.8
|
 |
« Odpowiedz #6 : 02.02.2009, 13:06:47 » |
|
tak próbowałem i mi rozmazało całość powyżej, natomiast ja chcę pomiędzy linią zaznaczoną a pomniejszeniem, tylko ten wąski pasek. Wiem, że coś robię nie tak, bo kiedyś ktoś mi pokazywał że najpierw ścieszkę się odznacza, pomniejsza i ten obszar miedzy tymi liniami jakoś wypełnia Obrazek masz bez tła czy z tłem? Jak z tłem to ścieżki w ruch, potem ścieżka na zaznaczenie, zmniejszasz i używasz Gaussa. no mam z tłem... GIMP 2.4 wiec nie mogę znaleźć "ścieżka w ruchu"  ale coś mi wyszło ale zadziałało gdy zaznaczyłem lassem ten paseczek, tylko to mozolna robota i potem podświetliłem ten obszar i gaussem.
|
|
|
|
|
|
|
Piotreek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : 02.02.2009, 13:18:27 » |
|
To zaznacz sobie ścieżkami te boki. Potem ścieżka na zaznaczenie (w oknie ścieżek). Zaznaczenie zmniejsz - np. o 4 px. Zaznaczenie - Odwróć. Filtry - Rozmycie - Rozmycie Gaussa - np. po 5.
Tak powinno być dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
Pshem
Użytkownik
GIMP 2.10.8
|
 |
« Odpowiedz #8 : 02.02.2009, 13:23:59 » |
|
ok dzięki... jakoś sobie już poradziłem inaczej... lasso działa
|
|
|
|
|
|
|
Pshem
Użytkownik
GIMP 2.10.8
|
 |
« Odpowiedz #9 : 02.02.2009, 15:00:05 » |
|
no ale teraz chciałem zrobić tak jak tutaj:  ale niestety ścieżka robi się wygładzona ale na styku ze zdjęciem dalej jest ostra krawędź dobrze byłoby gdyby ktoś zrobił jakieś przykładowe zdjęcie i tutaj wkleił, ja wkleję swoje po zrobieniu jak były rady powyżej:  to po lewej to jest Gradient i nie o coś takiego mi chodzi, chodzi o te linie obramowania wokół zdjęcia po prawej, u góry i u dołu... tak aby było jak w tamtych zdjęciach przykładowych powyżej nie mogę np zastosować tej rady: Wygładzanie brzegu obrazu
Kolejnym efektem, jaki opanujemy będzie wygładzanie brzegu obrazu. Efekt ten przede wszystkim zapozna nas z narzędziem selekcji. W programie GIMP aktywnym obszarem jest fragment wybrany przy pomocy narzędzi selekcji. Narzędzi selekcji jest kilka (selekcja prostokątna, eliptyczna czy z wolnej ręki). Wszelkie operacje edytorskie, takie jak rysowanie po obrazie czy wlewanie farby działają w stosunku do wybranego obszaru. Efekt jest taki, że farba "wlewana" w obraz wypełnia jedynie obszary objęte selekcją. Najprostszym przykładem selekcji jest wybranie całego obrazu (opcja Zaznaczenie | Wszystko). Wówczas możemy rysować po dowolnym fragmencie obrazu. Selekcję możemy zmniejszyć. Służy do tego opcja Zaznaczenie | Zmniejsz. Zmniejszając selekcję podajemy liczbę pikseli, o jaką selekcja ma zostać pomniejszona. Opcja Zaznaczenie | Odwróć umożliwia zmianę obszaru zaznaczonego tak, by to, co było zaznaczone stało się niezaznaczone, zaś obszar uprzednio niezaznaczony stał się zaznaczony. Wreszcie operacja Zaznaczenie | Wygładź zaznaczenie wygładza zaznaczenie. bo ja nie mam takiego przycisku > Zaznaczenie | Wygładź
|
|
« Ostatnia zmiana: 02.02.2009, 15:22:17 wysłane przez quster »
|
|
|
|
|
EN
√ ι ק
Reputacja: 4
800mm f/8 iso400 t125
|
 |
« Odpowiedz #10 : 02.02.2009, 15:36:51 » |
|
wiesz co a sproboj tak:
duplikuj warstwe i pod spod ja rozmycie gaussa powiedzmy 16px duplikuj wartswe rozmyta.
wartswy: pierwotna duplikat rozmytej rozmyta
|
|
|
|
|
|
|
Pshem
Użytkownik
GIMP 2.10.8
|
 |
« Odpowiedz #11 : 02.02.2009, 16:27:48 » |
|
wiesz co a sproboj tak:
duplikuj warstwe i pod spod ja rozmycie gaussa powiedzmy 16px duplikuj wartswe rozmyta.
wartswy: pierwotna duplikat rozmytej rozmyta
o tym jest też > http://www.gimpuj.info/pomocna-dlon/poswiata-i-wygladzanie-krawedzi-t12482.0.html;msg60148ale niestety, nawet jeśli zmniejszę tą górna warstwę to nadal jest wyraźna ostra krawędź, granica miedzy rozmytym a nie rozmytym, a i rozmycie na zduplikowanej warstwie jest na krawędzi ostre.
|
|
|
|
|
|
|
Piotreek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : 02.02.2009, 16:35:46 » |
|
Daj obrazek.
|
|
|
|
|
|
|
EN
√ ι ק
800mm f/8 iso400 t125
|
 |
« Odpowiedz #13 : 02.02.2009, 16:52:41 » |
|
powiel 3 razy rozmyta zaznacz ta normalna cala zmniejsz o kilka px i rozmyj  no ja juz totalnie nie wiem w czym problem 
|
|
|
|
|
|
|
Pshem
Użytkownik
GIMP 2.10.8
|
 |
« Odpowiedz #14 : 02.02.2009, 16:55:31 » |
|
wkleje bez rozmycia: http://www.gimpuj.info/replacement.pngale mam trop jeszcze spróbuję jak piszą tu: TUTAJ, jest też tam wersja DOCZadanie rozpoczynamy otwierając obraz wiadukt.jpg. Zaznaczamy cały obraz, wykorzystując operację Zaznaczenie | Wszystko. Następnie zmniejszamy zaznaczenie o 20 pikseli: opcja Zaznaczenie | Zmniejsz. Odwracamy zaznaczenie: Zaznaczenie | Odwróć. Wygładzamy zaznaczenie: Zaznaczenie | Wygładź. Podajmy promień wygładzania 20. Teraz należy uzyskane zaznaczenie zalać białą farbą wykorzystując opcję Wypełnianie kubełkiem dostępną w menu kontekstowym obrazu Narzędzia | Rysowanie. Kolor wypełnienia zmieniamy na biały stosując Kolor narzędzia i tła - przyciski dostępne w lewym dolnym rogu okna głównego GIMPa. a czy macie taką funkcje jak podkreśliłem ?
|
|
|
|
|
|
|
EN
√ ι ק
800mm f/8 iso400 t125
|
 |
« Odpowiedz #15 : 02.02.2009, 16:58:40 » |
|
i wszystko jasne! dlatego nie mozesz normalnie rozmyc bo jest geste zruznicowanie kolorystyczne! tylko ze wiesz co? ciezko to bedzie przeskoczyc a i tak ladnie nie bedzie wygladac
|
|
|
|
|
|
|
Pshem
Użytkownik
GIMP 2.10.8
|
 |
« Odpowiedz #16 : 02.02.2009, 17:00:58 » |
|
no coś czułem, i mój bład bo powinienem spróbować na innym zdjęciu, ale zobaczę jeszcze to co wkleiłem, tylko ta funkcja....
|
|
|
|
|
|
|
Pshem
Użytkownik
GIMP 2.10.8
|
 |
« Odpowiedz #17 : 07.02.2009, 02:05:44 » |
|
... ale zobaczę jeszcze to co wkleiłem, tylko ta funkcja....
no nie wyszło jak chciałem ( chociaż trochę, trochę) i nie jaki obrazek wezmę to nie wypełnia kolorem białym równomiernie, ale cętkuje. No i nic nie pisze o Gauusie
|
|
|
|
|
|
|
Adamos
Użytkownik
Reputacja: 1
JID: theadam0s(znaczek o nazwie m-a-ł-p-a)jabbim.pl
|
 |
« Odpowiedz #18 : 08.02.2009, 12:50:39 » |
|
Mi się zdaje że taki efekt: http://www.gimpuj.info/replacement.pngmożna uzyskać tak: Zaznaczenie -> Wszystko Zaznaczenie -> Zmniejsz (powiedzmy o 10) Zaznaczenie -> Zmiękcz (powiedzmy o 20) Zaznaczenie -> Odwróć Edycja -> Wyczyść
|
|
|
|
|
|
|
Pshem
Użytkownik
GIMP 2.10.8
|
 |
« Odpowiedz #19 : 08.02.2009, 21:04:32 » |
|
Zaznaczenie -> Wszystko Zaznaczenie -> Zmniejsz (powiedzmy o 10) Zaznaczenie -> Zmiękcz (powiedzmy o 20) Zaznaczenie -> Odwróć Edycja -> Wyczyść
no wychodzi, dzięki ADAMOS masz u mnie dużego +ps: czy twoja wersja GIMPa jest po polsku ? > GIMP: 2.6 + GAP
|
|
|
|
|
|
|
Adamos
Użytkownik
Reputacja: 1
JID: theadam0s(znaczek o nazwie m-a-ł-p-a)jabbim.pl
|
 |
« Odpowiedz #20 : 09.02.2009, 22:17:38 » |
|
Dzięki  . A teraz prośba do moderatorów - czy ktoś mógłby dodać tag [ROZ]?
|
|
|
|
|
|
|
Kasperskyy_
Użytkownik
Reputacja: 3
JID: Kasperskyy@jid.pl
Licencja: CC-NC-BY-SA